Ucrainenii grăbesc pasul contraofensivei. Dezvăluirile unui general de pe câmpul de luptă: „Cu cât suntem mai aproape de victorie, cu atât este mai greu“

Ucrainenii grăbesc pasul contraofensivei. Dezvăluirile unui general de pe câmpul de luptă: „Cu cât suntem mai aproape de victorie, cu atât este mai greu“

Forțele ucrainene au depășit decisiv prima linie defensivă a Rusiei în apropiere de Zaporojie, după săptămâni de minuțioase deminări și se așteaptă la câștiguri mai rapide pe măsură ce vor pune presiune pe a doua linie mai slabă, a declarat generalul care conduce contraofensiva din sud.

Ucrainenii sunt încrezători în contraofensiva FOTO Profimedia

Ucrainenii sunt încrezători în contraofensiva FOTO Profimedia

Generalul de brigadă Oleksandr Tarnavskii a estimat că Rusia și-a dedicat 60% din timpul și resursele pentru construirea primei linii defensive și doar 20% pentru a doua și a treia linie fiecare, pentru că Moscova nu se aștepta ca forțele ucrainene să aibă succes, potrivit The Guardian .

„Acum suntem între prima și a doua linie defensivă”, a declarat el pentru The Observer. Forțele ucrainene împing acum inamici de ambele părți ale breșei și își consolidează controlul asupra teritoriului obținut în luptele recente, a spus el.

„În centrul ofensivei, terminăm acum distrugerea unităților inamice care oferă acoperire pentru retragerea trupelor ruse în spatele celei de-a doua linii defensive”.

Un câmp minat vast a blocat trupele ucrainene timp de săptămâni, în timp ce geniștii de infanterie eliberau încet o rută de asalt pe jos. Trupele ruse „au așteptat armata ucraineană”, folosind vehicule cu obuze și drone, a spus el.

Dar acum că bariera a fost depășită , rușii au fost forțați să facă manevre, iar ucrainenii s-au întors în tancurile lor și alte vehicule blindate. Ca semn că Moscova simte presiunea, a redistribuit trupe în zonă de pe linia frontului din interiorul Ucrainei ocupate – Herson la vest și Lîman la nord-est – și, de asemenea, din interiorul Rusiei, a explicat generalul.

„Inamicul scoate rezerve, nu numai din Ucraina, ci și din Rusia. Dar, mai devreme sau mai târziu, rușii vor rămâne fără toți cei mai buni soldați. Acest lucru ne va da un impuls pentru a ataca mai mult și mai repede”, a spus Tarnavskii. „Totul este înaintea noastră”.

Specialist în tancuri prin pregătire, Tarnavskii și-a acumulat un palmares impresionant în lupta cu trupele ruse de când au trecut granița în 2022. În septembrie anul trecut, a fost numit comandant al trupelor care luptau pentru eliberarea Hersonului; două luni mai târziu, orașul a fost eliberat.

Au existat speranțe pentru un progres rapid similar în contraofensiva de vară, care urmărește să continue în jos spre Marea Azov, izolând trupele rusești din Herson și Crimeeaocupată de alte forțe și întrerupându-le liniile de aprovizionare.

În schimb, a stagnat luni de zile, cu un număr în creștere de victime, dar liniile de front aparent statice, alimentând nemulțumirea și criticile în capitalele vestice care furnizaseră arme și antrenament.

Tarnavskii nu a comentat criticile, spunând că preferă să judece o misiune după ce aceasta se va fi sfârșit și mulțumind Regatului Unit și altor aliați pentru sprijinul acordat în antrenament și pentru armament, inclusiv tancurile Challenger care sunt deja pe teren. „Când am început contraofensiva... am petrecut mai mult timp decât ne așteptam cu deminarea teritoriilor”, a recunoscut el. „Din păcate, evacuarea răniților a fost dificilă pentru noi. Și asta ne-a complicat și avansul.

„După părerea mea, rușii credeau că ucrainenii nu vor trece peste această linie de apărare. Se pregăteau de peste un an. Au făcut totul pentru a se asigura că această zonă a fost bine pregătită”.

Trupele ruse au fost așezate în niște adăposturi de beton în spatele capcanelor antitanc și dincolo de un câmp minat atât de plin de explozibili și atât de expus, încât orice vehicule - de deminare sau de asalt - care se apropiau de zonă au fost bombardate puternic din poziții fixe, întărite, a explicat el. Dar ucrainenii, care au surprins în mod repetat lumea în succesul lor împotriva puterii militare ruse, au continuat. Forțele de infanterie au ieșit noaptea pentru a curăța cu grijă un coridor prin mine, mișcându-se metru cu metru în întuneric.

„De îndată ce orice echipament a apărut acolo, rușii au început imediat să tragă în el și să-l distrugă. De aceea deminarea s-a efectuat doar de infanterie și numai noaptea”.

Acum că s-a pătruns în câmpul minat, rușii și-au pierdut mult din avantaj. „Există o diferență foarte mare între prima și a doua linie de apărare”, a spus Tarnavskii.

A doua linie nu este la fel de bine construită, așa că ucrainenii își pot folosi vehiculele, deși există încă câmpuri minate. Pentru că forțele ruse operează și în această zonă, ele sunt mai degrabă dispersate decât într-un singur cordon defensiv.

Întrebat despre progresul lent care străbate liniile rusești într-o altă ofensivă mai la est de-a lungul liniei defensive a inamicului, el a spus că are alte scopuri și a adăugat că Ucraina pregătește alte ofensive surpriză pentru a seca forțele Moscovei.

„Pentru a avea succes într-o direcție, trebuie întotdeauna să induci în eroare inamicul. Scopul principal al [ofensivei din apropierea] satului Velika Novosilka avea un alt scop”, a afirmat Tarnavskii.

Progresul militar lent din timpul verii i-a provocat pe cei din capitalele occidentale care au cerut negocieri cu Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului. Această poziție a fost respinsă cu înverșunare în Ucraina, unde mulți consideră că doar înfrângerea totală a Rusiei va preveni o nouă invazie; orice acord care să răsplătească Moscova pentru folosirea forței i-ar da motive să încerce din nou pe viitor. „Dacă încetăm să avansăm, inamicul va aduna noi forțe și se va întări. Vom ajunge la granițele din 1991 ale Ucrainei... Nu vrem să ne vedem copiii și chiar nepoții luptând împotriva rușilor, și cine este acolo să-i oprească? Numai noi".

Tarnavskii este comandantul grupului operațional și strategic de forțe Tavria, numit după regiunea istorică care includea Crimeea, o amintire a angajamentelor militare ale Ucrainei, acum accentuate de pierderile din ultimele 18 luni.

„Cu cât suntem mai aproape de victorie, cu atât este mai greu. De ce? Pentru că, din păcate, îi pierdem pe cei mai puternici și mai buni. Așa că acum trebuie să ne concentrăm pe anumite domenii și să terminăm treaba. Oricât de greu este pentru noi toți”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri