Ucrainenii distrug cu drone terminale Starlink folosite de soldații ruși pe câmpul de luptă VIDEO

Ucrainenii distrug cu drone terminale Starlink folosite de soldații ruși pe câmpul de luptă VIDEO

Trupele ucrainene din prima linie spun că se confruntă cu probleme de conectare la serviciul vital de internet Starlink folosit pentru a dirija flota de drone de atac a Kievului, raportând totodată o creștere a utilizării dispozitivelor de soldații ruși, relatează CNN.

Ucrainenii vânează dispozitivele Starlink folosite de ruși pe front FOTO Captură video CNN

Ucrainenii vânează dispozitivele Starlink folosite de ruși pe front FOTO Captură video CNN

În interviuri luate de pe front, soldații ucraineni relatează că conexiunea a devenit slabă în ultimele luni și că există probleme de conectare. Plângerile coincid cu o creștere a observațiilor ucrainene privind utilizarea de către ruși a serviciului de internet prin satelit, furnizat de compania SpaceX a lui Elon Musk, și cu postările pe rețelele de socializare în care strângătorii de fonduri ruși susțin că au reușit să ocolească sanctiunile prin achiziții din țări terțe.

Motivele nu sunt clare, iar Starlink, SpaceX și Musk au refuzat să comenteze. Totuși, trupele și analiștii se gândesc că o posibilă explicație este numărul mare de terminale Starlink în zonele disputate față de acum câteva luni, de ambele părți ale frontului, ceea ce ar putea afecta negativ conexiunea.

Serviciul de internet Starlink a oferit un avantaj semnificativ pe câmpul de luptă armatei inferioare numeric a Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei, îngăduind forțelor sale să partajeze în timp real imagini de ls drone între unități și să comunice în zonele în care ostilitățile au perturbat serviciul de telefonie mobilă.

Un operator de comunicații din zona Zaporojie, care s-a prezentat ca „Misha”, a declarat pentru CNN că problemele au început în ultimele trei săptămâni. „Am început să observăm (o) conexiune de proastă calitate", a spus el.

„Se întrerupe tot timpul, trebuie să îl repornim pentru a funcționa cum trebuie. După care viteza începe să scadă și conexiunea se pierde din nou. Asta aduce complicații destul de neplăcute" pentru activitatea lor, a adăugat el.

„Misha” a menționat și vremea nefavorabilă ca posibil factor. Totuși, CNN a vorbit cu alte unități din prima line care au raportat probleme similare.

Un alt operator de drone, comandant al uneia dintre zecile de unități care lansează aceste drone contra țintelor rusești, tot în zona Zaporojie, a relatat că pentru ei problemele au început în ianuarie.

„Înainte de Anul Nou, viteza era mult mai mare", a declarat comandantul, Anton, din Brigada 65 Mecanizată. „Acum (a) scăzut la jumătate. Am văzut informații despre rușii care au cumpărat Starlink prin țările neutre și le folosesc pe linia frontului din Zaporojie pentru scopurile lor”, a explicat el.

El a punctat că același număr de sateliți Starlink deservește acum de două ori mai multe unități, așa că „firește că viteza a scăzut".

Mai multe unități ucrainene din prima linie au dezvăluit CNN că au avut probleme cu viteza internetului prin Starlink și au remarcat și ei că rușii se folosesc de ele, dar au refuzat să fie numiți, întrucât e un subiect sensibil.

Oficialii ucraineni au tras primul semnal de alarmă în această privință la începutul lunii februarie, sugerând că lucrează cu SpaceX și Musk pentru a reduce accesul Moscovei contra unităților de pe câmpul de luptă.

„Musk este un copil mare, așa că este important să vorbim cu el și să nu-l jignim aici, pentru că ar putea lua niște decizii rapide care s-ar putea să nu fie foarte bune pentru toată lumea", a declarat Oleg Kutkov, un analist de internet din Kiev. Starlink ar trebui să poată restricționa accesul la terminalele deținute de ruși, dar achiziționarea acestora prin țări terțe de către strângătorii de fonduri ruși ar putea complica sarcina, a explicat el.

„Problema este de a identifica proprietarul real al contului. S-ar putea ca într-o locație să existe două terminale, ambele (cumpărate) din Polonia, iar unul să funcționeze pentru (partea ucraineană) și unul pentru partea rusă. Iar SpaceX pur și simplu nu știe pe cine ar trebui să blocheze", a spus el.

În încercarea de a opri Rusia să folosească terminalele Starlink în zonele ocupate, Ucraina a încercat să impună noi condiții legale pentru comunicațiile prin satelit, creând o „listă albă" a dispozitivelor autorizate pentru utilizare de către Kiev. SpaceX, proprietarul Starlink, a cerut sfatul Pentagonului, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, cu privire la modalitatea prin care să răspundă provocării de a satisface atât dorința Kievului ca Starlink să fie accesibil forțelor ucrainene pe întreg teritoriul ucrainean, dar și de a refuza forțelor rusești serviciul în zonele din prima liniei, unde părțile beligerante sunt de multe ori atât de apropiate încât este greu de determinat utilizatorul fiecărui terminal.

Diplomația din culise a fost extrem de delicată, potrivit unei a doua surse familiare cu aceste discuții. La rândul lor, oficialii ucraineni au comunicat în ultimele zile, într-o manieră discretă, atât cu reprezentanții SpaceX, cât și cu oficiali americani, în legătură cu importanța implementării sistemului de liste albe.

Chiar și în cazul dispozitivelor Starlink, care se află sub controlul armatei ucrainene, există o îngrijorare în rândul oficialilor că rușii ar putea să le deturneze semnalele sau să le pirateze. Serviciul de informații ucrainean SBU a afirmat anul trecut că hackerii militari ruși au încercat să fure comunicațiile de pe câmpul de luptă trimise de la dispozitivele mobile ale soldaților ucraineni către terminalele Starlink.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jeff Jurgensen, a trimis întrebările către guvernul ucrainean. „Deși suntem conștienți de rapoartele pe această temă și ne așteptăm ca Rusia să încerce să profite de orice tehnologie care i-ar putea oferi un avantaj operațional împotriva Ucrainei, nu avem detalii sau informații suplimentare de furnizat”, a transmis el.

În februarie, Musk a răspuns afirmațiilor ucrainenilor potrivit cărora rușii foloseau Starlink, declarând că firma sa nu face afaceri cu guvernul rus și că sistemul nu va funcționa în Rusia.

Totuși nu a fost clar dacă tehnologia ar putea funcționa în zonele ocupate de ruși din Ucraina.

„Dacă SpaceX obține informații că un terminal Starlink este folosit de o parte sancționată sau neautorizată, investigăm afirmația și luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul, dacă se confirmă", a declarat atunci compania într-un comunicat.

În ultimele luni, canalele de socializare rusești gestionate de strângătorii de fonduri au fost din ce în ce mai transparente în ceea ce privește achiziționarea de terminale Starlink.

Unul dintre acești furnizori, care a postat pe Telegram sub pseudonimul Katia Valyi, a distribuit o înregistrare în care o femeie oferă mai multe drone unor soldați ruși, dar și ceea ce păreau a fi cinci terminale Starlink. Ea a promis 30 la o dată ulterioară și a postat, de asemenea, imagini cu un teanc de 20 de unități Starlink, aparent donate. Un alt blogger, CedarWoods, a postat imagini cu Starlink donate și a descris pagubele produse unei unități rusești după o lovitură „norocoasă” a Ucrainei.

Unitățile ucrainene au postat, de asemenea, imagini cu mai multe atacuri cu drone împotriva tranșeelor rusești în care au fost reperate terminale Starlink. CNN a mai obținut o înregistrare video de la o dronă rusească în care unitatea atacă un vehicul ucrainean, ceea ce sugerează că Moscova a încercat să reproducă succesul flotei ieftine de drone kamikaze ale Kievului.

Democrații din Comisia de supraveghere a Congresului SUA au scris către Starlink, cerând o informare urgentă cu privire la utilizarea de către Rusia a dispozitivelor, exprimându-și „îngrijorarea serioasă" că Moscova folosește terminalele în Ucraina ocupată, încălcând astfel sancțiunile SUA.

„Suntem îngrijorați de faptul că s-ar putea să nu dispuneți de protecții și politici adecvate pentru a vă asigura că tehnologia nu este nici achiziționată, direct sau indirect, nici utilizată ilegal de către Rusia", a scris această comisie la începutul acestei luni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...