Ucrainenii difuzează în premieră o filmare cu eliberarea Insulei Șerpilor VIDEO

Ucrainenii difuzează în premieră o filmare cu eliberarea Insulei Șerpilor VIDEO

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a difuzat pe 30 iunie o nouă înregistrare a eliberării insulei Șerpilor, pentru a marca doi ani de când trupele ruse au fost forțate să se retragă din acest avanpost strategic al Mării Negre.

Ucraina a publicat imagini cu operațiunea de eliberare a Insulei Șerpilor FOTO Captură Video

Ucraina a publicat imagini cu operațiunea de eliberare a Insulei Șerpilor FOTO Captură Video

Într-o postare pe Telegram, SBU a descris „operațiunea unică și extrem de importantă” condusă de soldații ucraineni, inclusiv de membri ai SBU .

„A constat în mai multe etape și a avut o importanță strategică pentru că de atunci a început strămutarea treptată a inamicului din Marea Neagră”, scrie acesta.

Filmarea surprinde din aer atacul lansat pe insulă înainte ca trupele ucrainene să aterizeze cu elicopterul și să se angajeze în luptă cu forțele ruse.

De la eliberarea insulei Șerpilor la 30 iunie 2022, Ucraina a avut un succes uriaș în a diminua prezența și puterea de foc a flotei ruse de la Marea Neagră, distrugând sau scoțând din serviciu aproximativ o treime din navele sale.

Insula Șerpilor, situată la 35 de kilometri de partea continentală a regiunii Odesa, a fost capturată de forțele ruse la începutul invaziei la scară largă datorită importanței sale strategice.

Pe 24 februarie 2022, două nave de război rusești au atacat insula și i-au somat pe grănicerii ucraineni să se predea.

Unul dintre aceștia ucraineni a dat faimoasa replică: „Navă de război rusească, du-te naibii”, o expresie care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene.

Ocuparea insulei a permis practic forțelor ruse să inițieze un blocaj al portului Odesa de la Marea Neagră și să lanseze atacuri directe cu rachete asupra Ucrainei până la 14 aprilie 2022, când Ucraina a scufundat cu succes Mosvka, nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră.

Forțele ruse s-au retras de pe Insula Șerpilor în iunie. Retragerea lor a dus la înființarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de Turcia prin care au fost reluate exporturile de cereale și alte produse agricole către restul lumii.

Ministerul rus al Apărării a numit retragerea „un gest de bunăvoință”, mai degrabă decât o înfrângere, adăugând că trupele „și-au încheiat misiunea” și se retrag pentru a dovedi disponibilitatea Rusiei de a permite exporturile de cereale prin porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

Andri Iermak, șeful biroului președintelui Volodimir Zelenski, a criticat declarația drept „complet falsă”, adăugând că trupele ruse au fost împinse din avanpost ca urmare a unei operațiuni „remarcabile” conduse de Forțele Armate ale Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii