Ucrainenii, despre votul la referendum: „Mergeau cu mitraliere să voteze oamenii. N-am deschis ușa, am stat ascunși ca șoarecii“
Rușii revendică victoria la așa zisele referendumuri de anexare. Medvedev, fostul președinte le transmite ucraineilor din est: „Bine aţi venit acasă, în Rusia!”. De partea sa, Ucraina spune că referendumurile rușilor „n-au nicio valoare” și că va continua să elibereze teritoriile ocupate. Vineri, Vladimir Putin ar trebui să se adreseze Dumei de Stat și cel mai probabil va anunța în acel discurs că toate cele 4 regiuni vor fi alipite Rusiei. Deja, primul pas a fost făcut: liderii separatiștilor au cerut oficial anexarea teritoriilor de către Federația Rusă.
Așa a primit Duma de Stat de la Moscova vestea că cele patru regiuni ocupate de trupele lui Putin în Ucraina vor alipirea la Rusia. Evident, urmărim o mascaradă bine pusă la punct, pe baza modelului Crimeea. Separatiștii au anunțat procente ireale, între 97 și 99 la sută, deși ei nu controlează integral nicio regiune și de șapte luni au avut loc dispersări masive ale populației din cauza războiului.
Zaporojie, zona controlată de Ucraina
Femeie: I-am văzut pe membrii Comisiei de votare cum umpleau sacii, ei înșiși, în timp ce stăteau în mașini. Am văzut cu ochii mei. Au făcut la fel în fiecare circumscripție. Dintre toate rudele, toți prietenii mei... niciunul nu a votat.
Femeie: Rezultatele arată bine pe hârtie, dar în realitate oamenii nu au votat, n-a fost nicio prezență masivă. Oamenii nu vor referendum, nu vor alipirea la Rusia, nimeni nu vrea asta. Dar sub presiunea asta, oamenii sunt speriați. Se tem de orice.
Femeie: N-am deschis ușa, ne-am ascuns și nu am aprins luminile de la 8 dimineața la 8 seara, așa că nu a știut nimeni că suntem acasă. Am stat ascunși ca șoarecii.
Femeie: Așa arată „referendumul” lor, asta înseamnă dreptul la liberă exprimare, să mergi cu mitraliere și să le faci oamenilor semn să voteze. Chiar dacă lumea nu ne crede, nu am votat pentru Rusia. Suntem ucraineni și rămânem ucraineni.
Nimic din toate acestea nu contează pentru oamenii lui Putin, de la Moscova sau din cele patru regiuni aflate sub ocupație rusească. Propaganda continuă netulburată.
Viaceslav Volodin, șeful Dumei de Stat a Rusiei: Deciziile luate la referendumuri salvează milioane de vieți de genocid. Vom lua deciziile necesare ca să fie protejați de către legile Rusiei.
De pe teren, liderii separatiști din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk nu mai contenesc cu lingușelile la adresa lui Putin. Ei susțin că au trimis la Kremlin cererile oficiale prin care cer anexarea de către Rusia.
Leonid Pasechnik, liderul separatist din Lugansk: Stimate Vladimir Vladimirovici, mă adresez dumneavoastră în numele populației din regiunea Lugansk. Ținând cont de faptul că populația republicii a aprobat decizia la referendum, vă rog să luați în considerare problema devenirii Republicii Populare Lugansk parte a Rusiei, ca subiect al Federației Ruse.
Denis Pușilin, liderul separatist al Donețk: Aproximativ două milioane de oameni și-au exprimat dorința uriașă de a fi parte a unei țări mari - Rusia. Mai bine de 3.000 de zile am luptat pentru dreptul de a fi parte a Rusiei, să ne întoarcem acasă, să fim cu patria noastră adevărată, și am reușit.
Occidentul și Ucraina au anunțat că nu vor recunoaște referfendumurile ilegale, iar Kievul va continua ofensiva armată de pe fronturile de sud și de est.