Stația monitorizează situația operațională aeriană din partea de sud a Federației Ruse.
Potrivit surselor ucrainene, atacul asupra stației radar, care este destinată pentru descoperirea lansărilor de rachete balistice intercontinentale, inclusiv a celor dotate cu ogive nucleare, s-a produs în noaptea de 23.05.2024.
După cum rezultă din imagini, ambele clădiri ale antenelor radarului au fost lovite de Forțele Armate ale Ucrainei. Cu toate că acestea nu par foarte grav avariate, cu siguranță obiectivul a fost scos din funcțiune, iar refacerea acestuia va dura cel puțin câteva luni de zile.
Ucrainenii au lovit radarul de la Armavir, la o distanță de 450 kilometri de granița Rusiei cu Ucraina
Photo source: Social media
Stația de radiolocație Voronezh-DM de la Armavir a fost construită în perioada 2009-2013. Aceasta este capabilă să detecteze orice țintă spațială și aerodinamică la o distanță de până la 600 de kilometri. În total, pe teritoriul Federației Ruse există mai puțin de 10 complexe similare, fiecare dintre ele fiind practic unic în felul său.
Obiectivul militar strategic de la Armavir se află la o distanță de peste 450 de kilometri de granița ucraineană.
Comentariul autorului: Lovirea de către dronele ucrainene a unui obiectiv de o asemenea importanță ridică mari semne de întrebare în ceea ce privește capacitatea atât de lăudatei apărări antiaeriene rusești de a proteja instalațiile de importanță strategică, inclusiv a celor nucleare.
Trebuie subliniat faptul că incidentul survine chiar în perioada în care Federația Rusă a anunțat cu mare fast declanșarea unor exerciții de desfășurare și pregătire pentru întrebuințare a armelor nucleare tactice în zona Mării Negre.
După cum spun anumite surse, există speculații că forțele ucrainene ar fi vizat radarul de la Armavir din cauza preocupărilor legate de capacitatea acestuia de a ajuta la o avertizare prealabilă în ceea ce privește loviturile cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune furnizate de către SUA (ATACMS).
De când au primit o nouă tranșă de rachete ATACMS la începutul acestui an, Forțele Armate ale Ucrainei au întrebuințat aceste arme cu un efect foarte bun împotriva bazelor aeriene rusești, a instalațiilor de apărare antiaeriană, precum și asupra altor ținte.
Cel mai recent lot de rachete de acest tip include versiuni cu rază mai lungă de acțiune decât cele anterioare, ceea ce permite lovirea unor ținte aflate la distanțe de câteva sute de kilometri (aproximativ 300). SURSA: defenseromania.ro