Ucrainenii au găsit modalități de a folosi Patriot care au surprins SUA, spune un expert

Ucrainenii au găsit modalități de a folosi Patriot care au surprins SUA, spune un expert

Un expert al revistei de specialitate ucrainene „Defense Express” a explicat într-un interviu pentru Radio NV că, doborând rachete Kinjal, Forțele aeriene ale Kievului au reușit să „stoarcă” o capabilitate neanticipată a bateriei antirachetă Patriot, care a surprins până și SUA.

Kievul a primit două baterii Patriot, de la SUA și Germania FOTO SHUTTERSTOCK

Kievul a primit două baterii Patriot, de la SUA și Germania FOTO SHUTTERSTOCK

Armata ucraineană a spus că a doborât toate rachetele lansate asupra Kievului pe 16 mai. De partea cealaltă, Moscova susține că a distrus sistemul de apărare antiaeriană american cu o rachetă hipersonică Kinjal.

Forțele aeriene ale Ucrainei au reușit după doar un curs rapid de instruire pe bateria Patriot - pe care Kievul a primit-o în aprilie - să extragă o capabilitate pe care SUA nu au crezut-o posibilă, a explicat expertul militar Ivan Kiricevski, citat de New Voice of Ukraine.

Pe de altă parte, nici ucrainenii nu au anticipat ce pot face cu aceste sisteme, estimând în cea mai entuziastă evaluare că vor putea contracara cel puțin rachetele balistice Iskander și rachetele H-22, notează acesta.

Întrebat dacă, după succesul doborârii mai multor tipuri de rachete, inclusiv Kinjal, pe 16 mai , se poate considera că Kievul este de acum protejat, Kiricevski a spus că Patriot a dovedit un impact bun, dar că nu se poate trage o concluzie după o singură reușită. Partea neplăcută este că, potrivit declarațiilor ministrului ucrainean al apărării, Moscova avea 80 de rachete Kinjal la începutul lunii mai. Or, asta arată că și-a mărit producția de cinci ori, putând fabrica 10 astfel de rachete pe lună.

Kievul a reușit să respingă un atac masiv cu rachete, care ar fi putut provoca „orori greu de imaginat” dacă nu ar fi fost contracarat. Pericolul a fost foarte mare, întrucât în afară de Kinjal , rușii au lansat peste 10 rachete Iskander și rachete trase de sistemele S-400 - adică rachete considerate anterior imposibil de doborât. Din acest punct de vedere capacitatea pe care a dovedit-o Ucraina a fost un fiasco un ruși.

Pe de altă parte, ținând cont de producția lor de rachete Kinjal, abilitățile Moscovei sunt limitate în acest moment de numărul de aeronave MiG-31K operaționale pe care le pot ridica simultan în aer.

Pragul este șase, în timp ce pe hârtie ar fi disponibile 10-12.

„Este posibil să existe mai multe atacuri Kinjal asupra Kievului. Iar dacă aceste atacuri vor continua să fie respinse, atunci putem spune deja că Kievul va fi cel mai protejat oraș din țara noastră, poate nu doar din Ucraina, ci și de pe planetă.Sistemul Patriot a reușit să doboare o țintă atât de dificilă precum Kinjal. De ce declară acum experții occidentali: «Noi știam că Kinjal nu este o rachetă hipersonică!». Din câte înțeleg, chiar și dezvoltatorii sistemului Patriot sau ai sistemului american antirachetă THAAD, care era considerat singurul care putea doborî astfel de ținte, se vor gândi la acest lucru mult timp de acum înainte. Poate că vor lua unele decizii constructive”, a apreciat expertul.

Acesta a mai remarcat că această reușită a ucrainenilor a scos la iveală capabilități care nu au fost anticipate nici de SUA, nici de ucraineni.

Nici instructorii americani, nici israelienii...nu aveau idee ce arme de înaltă tehnologie creează. Pentru că antiaeriana S-400 poate atinge o viteză de peste 5.000 de kilometri pe oră. Din nefericire, până acum nimeni nu avea nici cea mai vagă idee despre cum să doboare astfel de rachete, nici măcar Forțele noastre aeriene”.

Kievul spune că are nevoie de mai multe sisteme de apărare antiaeriană

Apărarea aeriană a Ucrainei nu dispune de mijloace suficiente pentru a proteja spațiul aerian împotriva atacurilor la scară largă cu rachete balistice, a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ignat, în urma atacurilor lansate împotriva Ucrainei între 21 și 22 mai.

„Pentru ca situația să se îmbunătățească, avem nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană precum Patriot sau SAMP/T", a adăugat Ignat. În timp ce apărarea Ucrainei s-a dovedit eficientă împotriva dronelor kamikaze, sistemele avansate precum Patriot sunt necesare pentru a intercepta rachetele balistice, a spus el.

Ucraina a primit două sisteme de apărare aeriană Patriot la sfârșitul lunii aprilie. Potrivit lui Ignat, două baterii nu sunt suficiente pentru a acoperi întregul teritoriu al țării.

Franța și Italia au promis, de asemenea, sistemele lor de apărare aeriană SAMP/T; potrivit unor documente scurse către Politico, acestea ar putea fi livrate abia în iunie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”