Ucrainenii au doborât 10 drone rusești într-o singură zi cu „arme speciale”
Dronele rusești „Orlan-10” sunt acum țintele preferate pentru trupele ucrainene, notează Forțele Aeriene Ucrainene care susțin că într-o singură zi, pe 1 mai, Rusia ar fi pierdut nu mai puțin de 10 astfel de drone de recunoaștere, relatează hotnews.ro .
„Până la urmă (e și normal). Elicopterele sunt rare și avioanele inamicului evită luptele cu militarii ucraineni și zonele unde e activă apărarea antiaeriană”, spun Forțele Aeriene Ucrainene.
10 drone rusești Orlan-10 doborâte într-o singură zi
Potrivit acestora, „aviația inamică zboară în cea mai mare parte în afara spațiului aerian al Ucrainei sau doar în teritoriul ocupat temporar, acolo unde adversarul și-a crescut semnificativ propriile mijloace de apărare aeriană. Prin urmare, țintele apărătorilor ucraineni devin din ce în ce mai mult dronele „Orlan-10” rusești neînsoțite, drone care transmit informații inamicului și corectează focul artileriei ocupanților”.
Forțele Aeriene Ucrainene susțin că pe 1 mai au reușit să doboare nu mai puțin de 10 astfel de drone.
Ucrainenii mai notează că o astfel de dronă poate să coste între 80.000 și 120.000 de dolari, depinde de configurație.
Ucrainenii folosesc arme speciale antidrone pentru a le bruia
Pe rețelele sociale au apărut în ultimele săptămâni numeroase fotografii și dovezi cu astfel de drone Orlan-10 doborâte sau, mai interesant, capturate.
Multe astfel de drone erau intacte și au apărut informații că ucrainenii au început să folosească cu succes diferitele tipuri de arme anti-drone.
Pistoale și puști speciale care folosesc bruiaje electromagnetice care „rup” legătura dronei cu stația de comandă și îi dereglează senzorii de la bord.
Rusia se laudă cum folosește în războiul din Ucraina dronele Orlan-10
Ministerul rus al Apărării a făcut un film de prezentare pentru drona multifuncțională Orlan-10, folosită în „operațiunea militară specială” din Ucraina în special pentru culegerea de informații.
„În timpul operațiunilor de luptă, echipajele Orlan-10, în ciuda interferențelor electronice ale inamicului, desfășoară zboruri de recunoaștere la nivel tactic pentru coordonarea acțiunilor între diferite tipuri de echipament militar și armament”, se arată în descrierea clipului.
Dronele Orlan-10 sunt folosite pentru identificarea și categorisirea țintelor, fiind echipate cu instrumente optice și în spectrul radiației termice.
„Echipajele înregistrează constant și retransmit pozițiile forțelor armate ucrainene. Inamicul se ascunde în zone civile, folosindu-le drept „scuturi umane”, poziții de luptă în zone rezidențiale”, susține ministerul rus al Apărării.
„Dronele nu fac doar recunoaștere. Operatorii le folosesc și să controleze coridoarele pe unde forțele rusești scot refugiații din zonă și în lungul drumurilor pe unde trec convoaiele umanitare. Dronele Orlan lucrează non stop, la fel și operatorii lor”, mai susține Ministerul rus al Apărării.
Orlan-10, o dronă tactică pentru recunoșterea și identificarea țintelor, model intrat în dotarea armatei ruse din 2010
Sistemul de drone Orlan-10 este un tip de aeronavă fără pilot dezvoltat de Centrul pentru Tehnologii Speciale din Sankt Petersburg pentru Forțele Armate Ruse. Dronele sunt folosite de obicei în grupuri de două-trei pentru misiuni de supraveghere la altitudini de 1.000-1.500 de metri.
Circa 1.000 de astfel de drone ar fi fost construite în diverse configurații încă din 2010, iar ele au fost folosite și în Siria, Libya și Nagorno-Karabakh.
Dronele au o greutate de circa 15 kg, sunt lansate printr-o catapultă și aterizează printr-un sistem cu parașută care se declanșează automat.
Dronele Orlan-10 pot atinge viteze de până la 150 km/h, au o rază operațională de circa 140 de km dar poate zbura și până la 600 de km. Dronele pot atinge altitudini de 5.000 de metri și au o autonomie de circa 16 ore.
Orlan-10, modelul de dronă prăbușit în România în Bistrița-Năsăud
Același model de dronă s-a prăbușit în România în urmă cu câteva săptămâni, când autoritățile de la noi ziceau că e doar „un aeromodel”.
Ulterior, ministrul Apărării Vasile Dîncu a recunoscut că drona căzută în Bistrița „era de cercetare-informații”, dar susținea că „era veche” și că e „o jucărie de dronă”.