Ucrainenii au devenit pricepuți în a contracara unul dintre cele mai temute elicoptere de atac ale Rusiei

Ucrainenii au devenit pricepuți în a contracara unul dintre cele mai temute elicoptere de atac ale Rusiei

Ucraina a devenit tot mai pricepută la distrugerea unor elicopterelor de atac rusești care au pus probleme până acum contraofensivei sale, au evaluat analiștii de la Institutul pentru Studii de Război (ISW), citați de Insider.

Elicopterul de atac Ka-52 a pus probleme forțelor ucrainene FOTO SHUTTERSTOCK

Elicopterul de atac Ka-52 a pus probleme forțelor ucrainene FOTO SHUTTERSTOCK

Analiștii centrului de reflecție de la Washington Institutul pentru Studii de Război au apreciat că Rusia a redus utilizarea aviației atunci când a ripostat împotriva avansului trupelor ucrainene în sudul și estul țării.

Aeronavele care au jucat cel mai important rol împotriva atacurilor ucrainene au fost elicopterele de tip Ka-52, poreclite „Vulturii lui Putin" de către presa ucraineană și considerate a fi printre cele mai eficiente elicoptere de atac din lume.

La rândul lor, serviciile de informații britanice au observat că aceste elicoptere s-au numărat printre „cele mai influente sisteme de arme rusești” de pe linia frontului.

„Se pare că forțele ucrainene și-au sporit capacitatea de a doborî elicopterele rusești Ka-52 la jumătatea lunii august 2023, iar comandamentul rus ar fi putut decide să reducă utilizarea aviației în vestul regiunii Zaporojie din cauza temerilor legate de pierderi ale aparatelor și piloților", au scris analiștii ISW.

Acesta a adăugat că, în schimb, Rusia a efectuat mai multe lovituri aeriene în alte părți ale liniei frontului, inclusiv în Kherson și Luhansk, într-o posibilă încercare de a compensa forțele rusești "degradate" din acele zone.

Ka-52 este un avion foarte manevrabil, dotat cu un blindaj gros și cu rachete distrugătoare antitanc cu o rază de acțiune de aproximativ 10 km.

Gian Gentile, analist la RAND Corporation, a explicat pentru Insider că elicopterele au permis Rusiei să oprească tancurile ucrainene, atacând în același timp atât de departe încât sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei nu au putut riposta.

ISW nu a precizat cum a reușit Ucraina să doboare un număr mai mare de astfel de aparate. În acest sens, Nico Lange, expert în Ucraina la Conferința de Securitate de la Munchen, dădea un indiciu în august pentru „The Economist”, explicând că forțele ucrainene le scoate din joc „unul câte unul”, stimulându-și astfel contraofensiva .

Acesta a subliniat că, dacă Rusia avea aproximativ 100 de elicoptere la începutul războiului, numărul acestora ar fi putut scădea până la 25.

Portalul ucrainean „Defense Express” relatat în august că lansatoarele suedeze de rachete portabile s-au dovedit eficiente în atacarea elicopterelor.

Ucraina încearcă să străpungă apărarea formidabilă a Rusiei în sudul regiunii Zaporojie și apoi să avanseze spre orașul Melitopol, important din punct de vedere strategic.

În pofida avansurilor recente ale Ucrainei, Rusia a împiedicat până acum Ucraina să realizeze o breșă decisivă. ISW a notat că abilitatea îmbunătățită a Ucrainei împotriva elicopterelor Ka-52 nu a fost însă de natură să submineze serios apărarea rusă.

„Forțele rusești par să fi sporit utilizarea dronelor de atac împotriva forțelor ucrainene care avansează, iar unitățile de artilerie rusești continuă să joace un rol semnificativ în respingerea asalturilor ucrainene", au scris analiștii ISW.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Cine și ce a urmărit? / Citiți aceste cifre și apoi decideți voi la ce manipulare am fost supuși în ultimele 30 de zile

2 Uite o informație interesantă despre exit-poll-urile de duminică ...

3 VIDEO Dragnea, anunț surprinzător în privința votului său pentru viitorul președinte

4 Voi ați citit asta? / Practic, la faza cu „racheta balistică intercontinentală” a Rusiei, ucrainenii au mințit și americanii au știut...

5 VIDEO Surprinzătorul motiv pentru care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod