Ucraina vânează navele rămase în Crimeea după ce Rusia a mutat Flota Rusă a Mării a Negre. Momentul în care un remorcher e atacat cu drone VIDEO

Ucraina vânează navele rămase în Crimeea după ce Rusia a mutat Flota Rusă a Mării a Negre. Momentul în care un remorcher e atacat cu drone VIDEO

Ucraina își folosește arsenalul de drone navale kamikaze pentru a ținti nave rusești mai mici rămase în peninsula anexată Crimeea după ce navele de război mai importante ale Flotei Mării Negre au fost mutate din cauza vulnerabilității lor la atacuri, relatează Business Insider și The Sun.

image

Direcția Principală de Informații din Ucraina a declarat că una dintre unitățile sale speciale a organizat un „atac de succes” care a distrus joi un remorcher militar rus. Operațiunea împotriva acestui vas din seria Proiectului 498 a avut loc în apropierea extremității nord-vestice a peninsulei ocupate Crimeea.

„Ca urmare a operațiunii din apele lacului Panskoe, o altă navă a invadatorilor ruși a fost distrusă. Daune devastatoare în urma unui incendiu au fost provocate după străpungerea cu succes a liniei de bariere defensive a ocupanților din zona Mării Negre”, a anunțat HUR într-o declarație publicată pe platforma Telegram, adăugând că nava „nu va mai naviga”.

„Saturn” este un remorcher rusesc multirol, vital pentru sprijinul logistic.

Operațiunea ar fi fost efectuată cu ajutorul unei drone navale de suprafață, potrivit imaginilor publicate de serviciile militare ucrainene, deși nu este cert despre ce model este vorba. Kievul s-a bazat pe o flotă de drone de producție proprie precum Magura V5 și Sea Baby încărcate cu explozibili pentru a îndeplini misiuni devastatoare împotriva flotei ruse de la Marea Neagră pe parcursul războiului.

Imaginile operațiunii de joi, surprinse de o cameră plasată pe una dintre drone, par să surprindă un atac destul de complex.

Se pot vedea explozii multiple în preajma coastei, iar drona pare să se strecoare printr-o breșă din apărarea plutitoare ridicată de Rusia. Este posibil ca bariera să fi fost vizată în avans pentru a permite dronei să treacă, deși acest fapt nu este cert. Rusia s-a bazat pe aceste tipuri de apărare – împreună cu barje – pentru a încerca să-și protejeze porturile de dronele navale ucrainene.

După ce a navigat în port, drona navală este văzută îndreptându-se spre remorcher. Apoi pare să se izbească de nava rusă, moment în care conexiunea video se întrerupe.

Business Insider nu a putut verifica imediat filmările.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat nave militare rusești mai mici din nord-vestul Mării Negre, după ce Moscova și-a mutat navele de război mai mari și mai vulnerabile în locuri mai sigure din regiune în urma unui șir de atacuri devastatoare.

Luna trecută, spre exemplu, Kievul și-a folosit dronele navale pentru a desfășura mai multe operațiuni împotriva ambarcațiunilor rusești de patrulare în apropierea Crimeei.

Imagini uluitoare cu drone navale ucrainene care navighează sub tirul rusesc în timpul unui atac fulger în Crimeea au fost publicate pe 30 mai.

Dronele marine Magura V5 au reușit să lovească două nave rusești de patrulare mare viteză model KS-701 Tunets (Tuna).

Frontul de la Marea Neagră a fost o zonă notabilă de succes pentru Ucraina. Lipsit de o flotă proprie, Kievul s-a bazat pe drone navale și rachete antinavă cu rază lungă de acțiune pentru a purta un război asimetric împotriva Flotei Mării Negre.

Rusia s-a dovedit incapabilă să-și protejeze navele de război împotriva acestor amenințări. A întărit apărarea navelor sale și a trimis chiar avioane de luptă să patruleze regiunea. La începutul acestui an, Moscova și-a remaniat comandamentul naval, însă asta nu a ajutat-o prea mult să-și salveze flota.

Aproape jumătate din Flota rusă a Mării Negre a fost lovită de drone sau rachete ucrainene pe parcursul războiului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii