Ucraina, un teren de testare pentru armele occidentale. Inovațiile ucrainene pe câmpul de luptă
Ucraina a devenit un adevărat teren de testare pentru eficiența armelor occidentale pe câmpul de luptă, în timp ce armata ucraineană nu numai că a găsit noi utilizări pentru acestea, ci a dezvoltat și unele proprii, adaptate la nevoile lor specifice.
Rachetele HIMARS au jucat un rol esențial în contraatacurile ucrainene FOTO Profimedia
Toamna trecută, Ucraina a efectuat o serie de contraatacuri prin care a recuperat mari porțiuni de teritoriu cu ajutorul artileriei americane și al rachetelor. Dar a venit cu o inovație: a folosit pentru țintire un sistem de ghidaj conceput special pentru condițiile de luptă.
Este, de fapt, un soft dezvoltat de ucraineni pe care soldații îl folosesc acum pe scară largă: algoritmul său se bazează pe analiza unor imagini din satelit și din alte surse pentru o identificare precisă a țintei. Datorită lui telefoanele mobile inteligente și laptopurile au fost transformate în sisteme sofisticate de țintire, relatează CNN. Este avantajos pentru că poate fi actualizat și îmbunătățit rapid.
Oficialii americani familiarizați cu aplicația spun că are o eficiență ridicată să dirijeze focul de artilerie către țintele inamice.
Ucraina a venit însă și cu zeci de alte inovații, care au reprezentat de multe ori soluții ieftine la nevoi complexe.
Printre ele se numără drone de plastic de mici dimensiuni - trimise asupra țintelor înarmate cu grenade - printere 3D - pentru producerea de componente pentru echipamentele grele, camioane civile convertite în lansatoare mobile de rachete.
Inginerii ucrainenii și-au dat seama cum să monteze rachete americane sofisticate pe vechile avioane sovietice Mig-29. Astfel, au reușit să păstreze capacitatea aeriană a armatei ucrainene greu încercate după nouă luni de război.
Dar ucrainenii și-au creat și arme proprii - de pildă, au conceput racheta anti-navă Neptun pe baza unor modele sovietice, cu ajutorul căreia poate trage la 300 de kilometri. În acest fel au putut face o țintă din Flota navală.
Oficialii americani au fost impresionați de ingeniozitatea ucraineană: ea a putut compensa neajunsurile tactice create de lipsa unor arme occidentale puternice și sofisticate.
Ucraina a devenit un câmp de testare a armelor moderne
Nu doar ei, ci și analiștii ce monitorizează războiul din surse deschise apreciază că Ucraina a devenit un câmp de testare pentru soluții simple, dar eficiente la nevoi complexe.
„Inovațiile lor sunt pur și simplu impresionante”, spune Seth Jones, director al programului de securitate internațională de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Totodată, războiul din Ucraina a oferit SUA și aliaților oportunitatea de a examina performanța armamentului lor în condiții solicitante de luptă - dar și a tipului de muniție ce ajută fiecare parte beligerantă să câștige în contextul războiului modern.
SUA au urmărit și succesele obținute de Rusia cu ajutorul dronelor kamikaze ieftine pe care le-a primit de la Iran.
Ucraina este „un laborator de armament în toate sensurile, deoarece niciunul din aceste echipamente nu a fost folosit vreodată într-un război purtat de două națiuni dezvoltate din punct de vedere industrial”, a declarat o sursă familiarizată cu serviciile secrete occidentale. „Aceasta este o testare de luptă în lumea reală".
Concluzii privind eficiența armelor occidentale
Câmpul de luptă din Ucraina a fost pentru armata americană un izvor de informații cu privire la eficiența armelor sale.
De pildă, dronele bine cotate Switchblade 300, care pot ținti sisteme de radar, nu au avut eficiența așteptată, conform unei surse din armata SUA, dar și unui studiu britanic recent.
Din contră, lansatorul ușor de rachete M142 ( HIMARS ), a avut un rol critic în succesul Ucrainei. Forțele ucrainene au folosit provizia lor limitată de astfel de rachete pentru a lovi centre de comandă, cartiere generale și depozite de aprovizionare. Reușita a fost o revelație pentru SUA, a declarat un oficial din domeniul apărării.
O altă revelație a fost obuzierul M777, care a asigurat o capacitate esențială de foc de artilerie. Totuși, s-au observat și vulnerabilități: o slăbire a preciziei și eficienței la folosire intensă, respectiv faptul că este greu de mascat pe câmpul de luptă.
O inovație semnificativă au fost și echipele mici de infanterie care, în contextul asaltului asupra Kievului, au distrus tancurile rusești cu rachete de umăr Stinger și Javelin.
Și contractorii americani de apărare studiază performanța diverselor arme pe câmpul de luptă din Ucraina.
De pildă, compania BAE Systems a recunoscut că dronele kamikaze iraniene folosite de ruși au reprezentat un model pentru un nou vehicul blindat care să asigure protecție pentru atacurile din aer.
Noi arme
Necesitatea de noi arme a dus la testarea de noi soluții pentru anumite condiții de luptă.
La începutul războiului, Agenția Națională de Informații Geospațiale (ANIG) a trimis cinci drone ușoare de supraveghere, de înaltă rezoluție, la Comandamentul pentru operațiuni speciale al SUA în Europa, pentru orice eventualitate. Produse de compania Hexagon, acestea aveau o natură experimentală și șeful ANIG chiar a dezvăluit că SUA au instruit „un partener european” cu privire la utilizarea lor.
Mai multe surse militare și de informații din SUA au declarat pentru CNN că dezvoltarea unor drone de atac de uzură ar trebui să fie o prioritate pentru industria de apărare. Ideal ar fi să nu coste mai mult de 10.000 de dolari.
Sursa: adevarul.ro