Ucraina, un exemplu viu de conflict imperialist modern, susține istoricul Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari, istoric israelian, profesor la departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim și autorul cărților de succes internațional Sapiens Scurtă istorie a omenirii și Homo Deusun, analizează în The Economist precedentele istorice ale imperialismului și sugerează modalități prin care comunitatea internațională poate evita repetarea unor astfel de fenomene în viitor.
El subliniază importanța cooperării globale, a progresului tehnologic și a unei abordări etice a relațiilor internaționale.
„Apreciem pe deplin genunchii noștri doar atunci când nu mai funcționează. Același lucru este valabil și pentru ordinea globală: beneficiile sale anterioare devin evidente doar pe măsură ce se prăbușește. Și când ordinea se prăbușește, cei slabi suferă de obicei cel mai mult. Această lege a istoriei ar trebui să fie în mintea liderilor lumii în perioada premergătoare summitului pentru pace din Ucraina din Elveția din 15 iunie. Dacă pacea nu poate fi restabilită și ordinea internațională bazată pe reguli continuă să se destrame, rezultatele catastrofale vor fi resimțite la nivel global, “ scrie istoricul și filozoful israelian.
„Ori de câte ori regulile internaționale devin lipsite de sens, țările caută în mod natural siguranța în armament și alianțe militare. Având în vedere evenimentele din Ucraina, poate cineva să reproșeze Poloniei că aproape și-a dublat armata și bugetul militar, Finlanda pentru aderarea la nato sau Arabia Saudită pentru că a urmat un tratat de apărare cu Statele Unite?“, se întreabă acesta.
„De-a lungul istoriei, termenul „imperialism” s-a referit la cazurile în care un stat puternic precum Imperiul Roman, Marea Britanie sau Rusia țaristă a cucerit țări străine și le-a transformat în provincii. Acest tip de imperialism a devenit treptat un tabu după 1945. Deși nu au lipsit războaiele nici la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI – cu conflicte îngrozitoare în curs de desfășurare în Palestina și Israel, în Sudan, Myanmar și în alte părți – până acum nu existaseră cazuri în care o țară recunoscută internațional să fie pur și simplu ștearsă de pe hartă din cauza anexării de către un cuceritor puternic. Când Irakul a încercat să facă asta Kuweitului, în 1990-1991, o coaliție internațională a restaurat independența și integritatea teritorială a Kuweitului. Iar când Statele Unite au invadat Irakul, în 2003, nu s-a pus niciodată problema anexării țării sau a vreunei părți a acesteia.
Rusia a anexat deja nu doar Crimeea, ci și toate teritoriile pe care armatele sale le ocupă în prezent în Ucraina. Președintele Vladimir Putin urmează principiul imperial conform căruia orice teritoriu cucerit de armata rusă este anexat de statul rus. Într-adevăr, Rusia a mers până la anexarea mai multor regiuni pe care armatele sale doar intenționează să le cucerească, cum ar fi părțile neocupate din regiunile Herson, Zaporijia și Donețk“, constată istricul.
Situația actuală a lumii este potențial mai gravă decât în 1939 sau 1965
El consideră că situația actuală este potențial mai gravă decât în 1939 sau 1965. Nu doar că un război nuclear ar pune în pericol sute de milioane de oameni din țările neutre, dar omenirea se confruntă și cu amenințări existențiale suplimentare, cum ar fi schimbările climatice și o inteligență artificială scăpată de sub control.
Harari acordă o atenție deosebită situației din Ucraina, care a devenit un exemplu viu de conflict imperialist modern. El observă că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar o criză regională, ci și o amenințare la adresa stabilității globale. Autorul subliniază că comunitatea internațională ar trebui să sprijine Ucraina prin asistență economică, militară și diplomatică pentru a preveni revenirea ambițiilor imperialiste în lumea modernă. Harari solicită, de asemenea, dezvoltarea unor noi mecanisme internaționale care să descurajeze în mod eficient agresiunea și să susțină suveranitatea și integritatea teritorială a statelor independente.
El susține, de asemenea, formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski care include 10 puncte-cheie.
„Dacă în Ucraina nu va fi în curând pace, probabil toată lumea o să sufere, chiar dacă trăiește la mii de kilometri de Kiev și crede că bătălia de acolo nu are nicio legătură cu ea.
Putin nu s-a obosit să-și ascundă intențiile imperiale. El a susținut în repetate rânduri, cel puțin din 2005, că prăbușirea imperiului sovietic a fost „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului” și a promis că va reconstrui acest imperiu. El a mai susținut că națiunea ucraineană nu există cu adevărat și că Rusia are un drept istoric asupra întregului teritoriu al Ucrainei.
Dacă lui Putin i se permite să câștige în Ucraina, acest tip de imperialism va reveni peste tot în lume“, este de părere celebrul istoric.
Sursa: adevarul.ro