Ucraina transportă mai multe cereale pe Dunăre decât în oricare alt moment de la începutul războiului. Ce cantitate a fost scoasă din țară

Ucraina transportă mai multe cereale pe Dunăre decât în oricare alt moment de la începutul războiului. Ce cantitate a fost scoasă din țară

Autorităţile ucrainene au anunțat că în prezent sunt transportate mai multe cereale pe Dunăre decât în oricare alt moment de la începutul războiului în urmă cu şase luni, transmite DPA.

nava cereale-shutterstock_2028256424

Ucraina a transportat peste patru milioane de tone de cereale, Foto: Shutterstock

Numai sâmbătă, 11 nave au ajuns în porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk de la Dunăre şi au încărcat o cantitate totală de 45.000 de tone de cereale, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, informează Agerpres.

Începând din martie, peste patru milioane de tone de cereale au fost transportate deja în străinătate prin porturile ucrainene de la Dunăre, conform ministerului.

După izbucnirea atacului rusesc, atenţia s-a concentrat pe marile porturi ucrainene de la Marea Neagră, care au fost blocate mai multe luni, ceea ce a dus la imposibilitatea de a exporta milioane de tone de cereale.

La 22 iulie, Ucraina şi Rusia, sub medierea ONU, au semnat un acord cu Turcia pentru a permite exporturile din Ucraina prin trei porturi de la Marea Neagră, reducând presiunea asupra pieţelor alimentare globale.

Centrul de Coordonare de la Istanbul, care a fost creat pe baza acordului, a precizat în weekend că un milion de tone de cereale şi de alte resurse alimentare au fost exportate până acum pe ruta din Marea Neagră. Un număr total de 103 nave au intrat sau au plecat din Ucraina.

Conform Ministerului ucrainean al Infrastructurii, unele cereale au fost deviate prin trasee mai dificile care au implicat tranzitul unor nave de transport pe Dunăre spre România sau pe calea ferată.

Potrivit datelor transmise sâmbătă de premierul ucrainean, Denis Şmîgal, marinarii de pe vasele comerciale vor putea să iasă din Ucraina dacă vor primi aprobare din partea centrelor militare la care sunt arondaţi, aceasta fiind o decizie care ar putea facilita procesul de expediere a cerealelor din porturile ţării.

Această decizie, aprobată sâmbătă de guvernul ucrainean, îi vizează pe membrii de sex masculin ai echipajelor vaselor comerciale, care navighează pe mare şi fluvii, precum şi pe studenţii din marină care fac practică la bordul navelor, a indicat Şmîgal.

Decizia respectivă ar urma să atenueze penuria de marinari capabili şi pregătiţi să completeze echipajele navelor care vin şi ies din Ucraina pentru a exporta cereale printr-un coridor maritim, ce a constituit obiectul unei medieri internaţionale.

Bărbaţilor ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani li s-a interzis în mare parte să părăsească Ucraina în condiţiile legii marţiale instituite în timp ce ţara luptă împotriva invaziei ruse.

În schimb, femeile de toate vârstele au fost libere să plece pe tot parcursul războiului, declanşat de Rusia la 24 februarie.

Totuși, exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în scădere cu 51,6% faţă de anul precedent, la 2,99 milioane de tone în sezonul 2022/23, până la 19 august, a anunţat săptămâna trecută Ministerul Agriculturii.

Exporturile de cereale pentru sezonul 2021/22, care s-a încheiat la 30 iunie, au crescut cu 8,5%, la 48,5 milioane de tone, datorită livrărilor puternice înainte de invazia Rusiei din 24 februarie.Guvernul a declarat că Ucraina ar putea recolta cel puţin 50 de milioane de tone de cereale în acest an, faţă de un record de 86 de milioane de tone în 2021, din cauza pierderii de terenuri în favoarea forţelor ruseşti şi a randamentelor mai mici ale cerealelor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”