Ucraina și-a lansat noua forță armată a sistemelor fără pilot

Ucraina și-a lansat noua forță armată a sistemelor fără pilot

Ucraina și-a lansat marți Forțele de sisteme aeriene fără pilot, o nouă ramură a armatei sale axată pe războiul cu drone despre care oficialii spun că este prima de acest fel în lume, relatează Abc News.

„Ucraina este singura țară din lume care înființează Forțele de sisteme fără pilot, iar asta oferă speranțe pentru crearea unei coaliții de țări", a declarat Ivan Havriliuk, ministrul ucrainean adjunct al Apărării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea unei noi ramuri miitare în februarie, subliniind faptul că dronele militare ucrainene „și-au dovedit eficiența în confruntările pe uscat, pe cer și pe mare".

Comandantul noii forțe a sistemelor fără pilot (USF) este colonelul Vadim Suharevski, în vârstă de 39 de ani, el fiind în funcție cu doar o zi înainte de lansarea care a avut loc marți. El are indicativul „Bursuc” și este considerat o legendă a războiului ruso-ucrainean, fiind primul care a dat ucrainenilor ordinul de a deschide focul asupra militanților ruși în aprilie 2014, când aceștia au lansat un asalt asupra regiunii estice Donețk.

Dronele au devenit o piesă cheie a noii tehnologii pentru ambele părți în războiul din Ucraina. Inițial, Forțele Aeriene ucrainene au folosit drone comerciale de mici dimensiuni, precum modelele DJI Mavic, pentru recunoaștere și lansarea de grenade. Apoi au trecut la drone FPV pentru a ataca personalul și vehiculele inamice. Iar în ultimii doi ani, ucrainenii au dezvoltat o gamă de drone aeriene, terestre și navale pentru a compensa deficitul de arme grele, artilerie și avioane de luptă.

„Avem tot ce ne trebuie pentru a câștiga războiul împotriva Federației Ruse. Totul pentru a substitui o persoană în tranșee, pe mare, în aer și sub apă", a subliniat Havriliuk

„Acesta este viitorul. Nimeni nu a folosit drone navale înaintea Ucrainei", a apreciat deputatul ucrainean Vadim Ivceenko, adăugând că Ucraina a reușit să învingă flota rusă din Marea Neagră fără a avea o flotă maritimă în adevăratul sens al cuvântului.

Oleksandr Iarmak, comandantul plutonului de vehicule aeriene fără pilot, a calificat noua ramură una istorică la scară globală.

„Aceasta este o structură absolut nouă în care nu trebuie schimbat nimic, în schimb putem crea noi abordări", a spus el.

Emblema constând într-o rândunică a fost creată de AI. „Este o rândunică tandră care se transformă într-o mașină a răzbunării", a spus Iarmak, adăugând că rândunica se numără printre păsările preferate ale ucrainenilor și este prezentă în cântecul "Scedrik", un cântec tradițional de Anul Nou.

Comandantul Suharevski a declarat că lansarea noii ramuri Ucraina a arătat lumii întregi că s-a îndepărtat de abordările conservatoare din cadrul Forțelor Armate. „Prin crearea USF, am început să ne pregătim pentru războiul viitorului, nu pentru războiul trecutului", a spus el.

Întrebat de ABC News în legătură cu implicarea americană, acesta a declarat: „Statele Unite sunt unul dintre principalii noștri parteneri strategici și sunt implicate în multe direcții - de la recunoaștere la producția de drone".

„Coaliția dronelor funcționează și este destul de eficientă", a spus el, referindu-se la o organizație de țări care participă la producția și transferul de drone către Ucraina și care este formată din Letonia, Marea Britanie, Suedia, Estonia, Germania, Olanda, Lituania, Danemarca, Canada, Australia.

Comandantul noii ramuri a armatei ucrainene a mai explicat că acele forțe ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care au deja unități de control UAV, nu vor fi subordonate noului comandament, pentru a nu perturba sistemul de lucru stabilit și a nu crea haos.

Suharevski a subliniat că, în primele cinci luni ale anului 2024, statul a furnizat Forțelor Armate ale Ucrainei de șase ori mai multe drone decât în tot anul precedent.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii