Ucraina se confruntă cu o situație „foarte dificilă” pe câmpul de luptă, spune Zelenski

Ucraina se confruntă cu o situație „foarte dificilă” pe câmpul de luptă, spune Zelenski

Situaţia de pe linia frontului în Ucraina este „foarte dificilă”, a recunoscut preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul său video de luni seara adresat populaţiei, subliniind în acelaşi timp că forţele ucrainene trebuie să facă tot ce le stă în putere în următoarele luni, potrivit DPA.

Vladimir Zelenski a efectuat o vizită de aproape o săptămână în SUA FOTO EPA-EFE

Vladimir Zelenski a efectuat o vizită de aproape o săptămână în SUA FOTO EPA-EFE

Șeful statului ucrainean a precizat că a avut discuții de două ore și jumătate în cursul zilei de luni cu șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, precum și cu șeful Statului Major, Anatoli Barhilevici.

„Cel mai important este să punem presiune pe Rusia, utilizând toate mijloacele şi instrumentele de care dispunem pentru a atinge cât mai curând posibil obiectivul unei păci reale şi juste pentru Ucraina şi pentru toţi oamenii noştri. Tot ceea ce se poate face în această toamnă, tot ceea ce putem realiza, trebuie să întreprindem, iar aceasta depinde de fiecare din echipa ucraineană”, a subliniat Zelenski.

Ucraina, a spus el, face în prezent pregătiri pentru reuniunea la nivel înalt de la baza aeriană americană de la Ramstein, în sud-vestul Germaniei, la care va participa preşedintele american Joe Biden şi înalţi responsabili din 50 de ţări.

„Acesta va fi un Ramstein special”, a spus Zelenski. „Partenerii noștri vor primi toate detaliile şi argumentele din partea noastră cu privire la modul de a asigura rezultate în următoarele luni, atât pe front, cât şi în activitatea diplomatică”, a transmis președintele ucrainean.

„Puterea armelor și puterea diplomației sunt întotdeauna eficiente atunci când lucrăm împreună și acesta este exact planul nostru – exact așa ar trebui să implementăm planul de victorie.

De asemenea, ne așteptăm la acțiuni concrete de la partenerii noștri pentru a ne consolida strategia. Acest lucru se aplică tuturor partenerilor noștri - puterea noastră constă în faptul că lumea liberă se apără."

Zelenski a prezentat planul său de victorie în cinci puncte omologului său american Joe Biden, la Casa Albă, pe 26 septembrie. El a avut întrevederi separate și cu candidații republican și democrat la președinție, Donald Trump și Kamala Harris, dar și cu membri ai Congresului.

Planul include aspecte militare și diplomatice, inclusiv invitația Ucrainei de a adera la NATO. Detaliile acestuia nu au fost încă făcute publice. Obiectivele declarate sunt să consolideze poziția de negociere a Ucrainei și să silească Rusia să încheie o pace justă, potrivit Kievului.

Posibile pregătiri pentru noi ofensive

Trupele ruse par să se pregătească pentru operațiuni de asalt în regiunea sud-estică Zaporijie, unde „inamicul acumulează personal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud, Vladislav Voloșin, pe 28 septembrie.

„Acestea sunt semne de pregătire în vederea perspectivei, în viitorul apropiat, de a fi efectuate acțiuni de asalt în direcția Zaporojie”, a spus Voloșin, care subliniat că ar fi totuși necesare forțe mai importante pentru o ofensivă propriu-zisă.

Purtătorul de cuvânt a sugerat astfel că potențiala operațiune ar putea fi o tentativă a Rusiei de a-și îmbunătăți poziția tactică în zonă, dar că „încă nu se vorbește despre o ofensivă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Moment important / Statele Unite schimbă, în sfârșit, abordarea față de Rusia!

3 Al Bano a cântat la nunta lui Horia Ivanovici cu roșcata

4 Fiica Ralucăi Moianu s-a măritat la numai 19 ani cu avocatul vedetelor

5 Foarte interesante amănunte!