Ucraina se apropie de Centrala Nucleară Kursk. Imagini cu soldații care au capturat stația Sudja Gazprom

Ucraina se apropie de Centrala Nucleară Kursk. Imagini cu soldații care au capturat stația Sudja Gazprom

Ucrainenii avansează în regiunea Kursk din Rusia și se apropie de centrala nucleară Kursk din Kurchatov, a avertizat primarul Igor Korpunkov. Imagini publicate de Nexta arată o stație electrică din apropiere în flăcări, între timp orașul Kurchatov rămâne fără curent electric.

Trupele Kievului se apropie de Centrala Nucleară Kursk - FOTO Profimedia

Trupele Kievului se apropie de Centrala Nucleară Kursk - FOTO Profimedia

Presa ucraineană raportează că Rusia se pregătește să apere Centrala Nucleară Kursk, forțele ruse blocând intrările la centrala pe 9 august.

Rosatom, compania nucleară de stat rusă, a confirmat reducerea numărului de muncitori la CNE-2 Kursk, singura centrală din Rusia unde se construiesc noi unități de energie. Bloggerii ruși pro-război indică faptul că centrala se pregătește pentru apărare, având în vedere prezența grupurilor mici de soldați ucraineni la câțiva kilometri distanță, relatează Antena 3 .

Rusia a anunțat vineri desfășurarea de întăriri în regiunea Kursk, unde armata ucraineană a avansat zeci de kilometri, surprinzând forțele ruse slabe în zonă. Această ofensivă a continuat să progreseze pe frontul din estul Ucrainei, conform raportărilor agențiilor Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

Soldații ucraineni care au capturat stația Sudja Gazprom

Luptele din regiunea rusă Kursk continuă pentru a patra zi consecutivă, cu trupele ucrainene avansând până la aproximativ 35 de kilometri de graniță. Sate și o parte din orașul Sudja au fost capturate de ucraineni.

Pe rețelele sociale au apărut imagini cu soldații care au capturat stației Sudja Gazprom, prin care trec gazele rusești către Europa.

Imaginile au fost postate pe X (fosta Twitter) de Anton Gerashchenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, alături de textul: „A apărut un videoclip în care soldații prezentați ca Batalionul 99 Mecanizat al Brigăzii 61 Mecanizate Separate Stepova a AFU au declarat că Sudzha este sub control.”

Orașul este controlat de Forțele Armate ale Ucrainei, orașul este calm, toate clădirile sunt intacte.Instalația strategică Gazprom se află sub controlul batalionului 99 mecanizat al brigăzii 61. Urez tuturor un cer liniștit ”, a declarat un soldat din videoclip, potrivit Reuters.

Reuters nu a confirmat autenticitatea videoclipului, iar Statul Major al armatei ucrainene nu a făcut niciun comentariu. Atât armata ucraineană, cât și președintele Volodimir Zelenski au menținut o tăcere strictă în legătură cu incursiunea în regiunea Kursk.

În contextul unei ofensive mecanizate, armata ucraineană desfășoară și atacuri dispersate prin grupuri de recunoaștere și sabotaj.

Potrivit bloggerului militar rus Rîbar, trupele ucrainene intră în sate, organizează ambuscade și atacă unitățile ruse trimise pentru întăriri.

După un atac inițial cu aproximativ o mie de soldați, tancuri și blindate, Ucraina a suplimentat forțele trimise peste graniță. Politicienii și militarii ruși descriu acum situația drept o „invazie” ucraineană, la aproape doi ani și jumătate după începutul invaziei ruse în Ucraina. Armata rusă, surprinsă de amploarea atacului și având o prezență redusă în regiunea Kursk, a fost constituită din recruți tineri și fără experiență, unii dintre aceștia fiind capturați de ucraineni.

Rusia trimite întăriri în zonă

Armata rusă a început să trimită întăriri în regiunea Kursk, dar un convoi de aproximativ 13-15 camioane militare rusești a fost distrus de un atac ucrainean cu rachete HIMARS într-un sat din provincia Kursk.

Imaginile postate pe social media arată vehiculele calcinate, cu soldați ruși decedați în interior.

Un blogger militar rus a criticat comandantul rus responsabil pentru deplasarea vehiculelor într-o coloană expusă, considerându-l incompetente.

De asemenea, canalul ucrainean de Telegram care a publicat imaginile a confirmat atacul cu HIMARS, iar MASH a raportat arestarea unui localnic acuzat de spionaj pentru divulgarea imaginilor.

Ministerul rus al Apărării a prezentat dovezi cu drone distrugând echipamente ucrainene și a anunțat întăriri pentru a respinge ofensiva ucraineană. În contextul pierderilor ucrainene pe frontul estic, ofensiva surpriză din Kursk ar putea fi o strategie pentru a slăbi forțele ruse de pe frontul estic și a le redisloca.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…