Ucraina riscă să rămână fără muniție în fața lui Putin. „NATO a ajuns la fundul sacului“
Vestea despre scăderea stocurilor de muniții vine în timp ce Casa Albă a transmis că ajutorul american poate dura doar câteva luni fără a fi nevoie de aprobarea finanţării din partea Congresului.
Amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varşovia că „se vede de-acum fundul sacului“ El a spus că guvernele şi producătorii din domeniul apărării trebuie „să-şi accelereze producţia într-un ritm mult mai alert“.
Amiralul, care prezidează Comitetul militar al NATO, a declarat că zeci de ani de subinvestiţii au însemnat că ţările NATO au început să furnizeze arme Ucrainei având propriile depozite de muniţii deja pe jumătate goale sau chiar mai rău decât atât.
„Avem nevoie de volume mari. Calculul de tipul atunci când e nevoie, atât cât să fie suficient pe care l-am construit împreună în 30 de ani în economiile noastre liberale este bun pentru o mulţime de lucruri - dar nu şi pentru forţele armate, atunci când există un război în desfăşurare“, a arătat amiralul.
Elefantul din cameră
Ministrul Apărării din Marea Britanie, James Heappey, a declarat în cadrul aceluiaşi forum că stocurile militare occidentale „par cam subţiri“ şi i-a îndemnat pe aliaţii din NATO să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare, aşa cum s-au angajat să facă.
„Trebuie să menţinem Ucraina în luptă în această seară şi mâine şi poimâine şi răspoimâine. Şi dacă ne oprim, asta nu înseamnă că Putin se opreşte automat“, a avertizat Heappey. Iar asta înseamnă, a adăugat el, „să continuăm să dăm, zi de zi, şi să ne refacem propriile stocuri“.
„Elefantul din cameră este că încă nu toată lumea din alianţă cheltuieşt 2% din PIB pentru apărare. Acesta trebuie să fie nivelul minim al cheltuielilor noastre pentru apărare, nu plafonul“, a cerut el.
Ministrul britanic al Apărării a afirmat că, de la începutul invaziei din februarie 2022, Marea Britanie a oferit peste 300.000 de obuze de artilerie şi s-a angajat să ofere „alte zeci de mii“ până la sfârşitul anului. Departamentul de stat al SUA spune că, în aceeaşi perioadă, America a dat Ucrainei peste două milioane de bouze de artilerie de 155 mm standard NATO.
Europa trebuie să-și pregătească industria de apărare
Ministrul suedez al apărării, Pol Jonson, a declarat că este vital pentru Europa să îşi pregătească baza industrială de apărare pentru a sprijini Ucraina pe termen lung. „Pentru că acum săpăm destul de adânc în buzunarele noastre, în stocurile noastre“, a arătat el. „Şi pe termen lung, cred că este crucial ca ucrainenii să poată procura materiale de apărare de la baza industrială din Europa. Am învăţat câteva lecţii dure aici despre scară şi volum, nu în ultimul rând când vine vorba de muniţia de artilerie“, a punctat ministrul suedez.
Ucraina, dependentă de muniția americană
Atât de mare este dependenţa Kievului de muniţia americană încât există îngrijorări reale în rândul aliaţilor din NATO cu privire la posibilitatea ca Donald Trump să fie reales preşedinte anul viitor. Aceştia se tem că sprijinul militar american pentru Ucraina ar putea scădea dacă Trump ar căuta un fel de înţelegere politică cu Moscova.
Dificultatea este că, în ciuda încercărilor de a accelera producţia, Ucraina foloseşte muniţia mai repede decât o pot înlocui puterile occidentale.
Ţările NATO şi UE au convenit diverse planuri pentru a face schimb de expertiză, pentru a conveni contracte comune cu producătorii din domeniul apărării, pentru a subvenţiona producţia cât de mult pot, dar se pare că încă se luptă să facă faţă nevoilor. Analiştii spun că, în schimb, Rusia pare mult mai capabilă să îşi pregătească economia de război pentru a-şi reface propriile stocuri.
La mâna Congresului
Șeful departamentului financiar al Pentagonului, Michael McCord, a avertizat Congresul SUA că reducerea fondurilor destinate Ucrainei ar putea provoca întârzieri în furnizarea de sisteme „critice” de armament către armata ucraineană, informează Associated Press.
Conform oficialului Pentagonului, Statele Unite mai au la dispoziție în jur de 5,4 miliarde de dolari pentru a finanța trimiterea de arme pentru Ucraina. În același timp, SUA rămâne inclusiv fără fondurile necesare completării propriilor stocuri de arme și muniții, după transferarea de sisteme de armament în Ucraina. „Am fost deja forțați să încetinim ritmul în care ne refacem propriile rezerve”, a transmis McCord într-o scrisoare adresată liderilor Congresului SUA. Purtătorul de cuvânt al Departamentului american a declarat, pe 2 octombrie, că SUA are bani pentru a sprijini Ucraina „doar pe termen scurt”.
Statele Unite îşi vor putea continua asistenţa acordată Ucrainei pentru „încă câteva luni“ dacă Congresul nu va vota o nouă finanţare, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, a declarat că durata exactă va depinde de nevoile armatei ucrainene şi de ceea ce se va întâmpla „pe câmpul de luptă“, odată cu apropierea iernii.
Congresul american, alcătuit în prezent din Senatul cu majoritate democrată şi Camera Reprezentanţilor cu majoritate republicană, are la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a adopta un buget anual, care ar trebui să includă un nou pachet pentru finanţarea sprijinului militar şi umanitar pentru Ucraina.
Guvernul federal american ar fi trebuit să aibă un nou buget de la 1 octombrie, dar tensiunile foarte puternice din cadrul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor au făcut imposibil orice vot. Situaţia a fost complicată şi mai mult de demiterea liderului conservator al Camerei, Kevin McCarthy.
„Ar fi devastator pentru ucraineni”
„Ar fi devastator pentru ucraineni” dacă ajutorul american este oprit, a spus Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
„Armata ucraineană ar slăbi și apoi poate că în cele din urmă se va prăbuși”, deși „ar putea fi capabilă să se mențină doar defensivă”, a spus el.
Statele Unite au furnizat un arsenal vast pentru a ajuta Kievul să lupte pentru a recâștiga teritoriul confiscat de Rusia, variind de la muniție pentru arme de calibru mic și obuze de artilerie până la vehicule blindate, lansatoare de rachete sofisticate, tancuri și echipamente de deminare.
„Militarii aflați pe front au nevoie de un flux continuu de arme și provizii și muniții pentru a înlocui ceea ce este distrus și epuizat”, a spus Cancian.
Dacă ajutorul american va fi întrerupt complet -- lucru pe care Casa Albă insistă că nu se va întâmpla - impactul nu ar fi imediat, având în vedere că asistența autorizată anterior este încă în curs.
„Probabil ar dura câteva săptămâni până să vedem efecte pe câmpul de luptă”, a spus el, iar Moscova ar putea să nu poată valorifica nici atunci, deoarece „rușii sunt destul de epuizați în acest moment”.
Departe de linia frontului, încetarea ajutorului SUA ar lăsa găuri în apărarea antiaeriană a Ucrainei, care este alcătuită din sisteme din mai multe țări care acoperă altitudini diferite și trebuie să fie continuu reaprovizionate cu muniții.
Aceste sisteme joacă un rol cheie în protejarea civililor ucraineni și a infrastructurii de atacurile frecvente cu drone și rachete ale Rusiei.
McCord a spus că lipsa de finanțare vor forța SUA să întârzie trimiterea de provizii de apărare care sunt „critice și urgente acum, deoarece Rusia se pregătește să conducă o ofensivă de iarnă”.
Pe 2 octombrie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a declarat că SUA au suficienți bani doar pentru a sprijini Ucraina „în termen imediat”.
Mark Cancian, consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat pentru Associated Press că întârzierile de finanțare vor avea un impact imediat asupra armatei ucrainene.
„Dacă nu vor fi fonduri noi, vor începe să simtă asta de Ziua Recunoștinței”, a spus el.
Pariul lui Putin
Strategia Rusiei de a câștiga războiul din Ucraina este să reziste Occidentului.
Serviciile Secrete din Rusia au declanșat o acțiune de propagandă masivă în SUA, pentru a promova teoriile conspirațiilor, afirmă oficiali americani, potrivit „The New York Times“.
Oficialii americani s-au declarat convinși că Putin intenționează să pună capăt sprijinului american și european pentru Ucraina, folosind agențiile sale de spionaj pentru a promova propaganda care susține partidele politice pro-ruse și alimentând teoriile conspirației cu ajutorul noile tehnologii.
Dezinformarea Rusiei urmărește să sporească sprijinul pentru candidații care se opun ajutorului Ucrainei, cu scopul final de a opri asistența militară internațională pentru Kiev.
Rusia lovește în candidații care sprijină Ucraina
Putin urmărește îndeaproape dezbaterile politice din SUA cu privire la asistența Ucrainei, spun oficiali americani. De asemenea, este posibil ca Moscova să încerce să stimuleze candidații pro-ruși din țările din Europa, văzând un potențial teren fertil cu rezultatele recente. Robert Fico, un candidat pro-rus a câștigat duminică alegerile parlamentare din Slovacia. Pe lângă alegerile naționale, Rusia ar putea încerca să influențeze votul parlamentar european de anul viitor, au spus oficialii.
Slovacia a acuzat luni Rusia de „ingerință” în alegerile legislative desfășurate sâmbătă și a convocat un reprezentant al ambasadei ruse, în urma declarațiilor șefului serviciilor de informații externe ale Rusiei, care a vorbit despre „amestecul” Washingtonului în politica internă slovacă, relatează AFP.
La 28 septembrie (cu o zi înainte de alegerile din Slovacia), Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, ar fi afirmat, potrivit unei declarații postate pe site-ul oficial, că Statele Unite au instruit aliații să colaboreze cu cercurile politice și de afaceri din Slovacia pentru a „asigura rezultatele votului cerute de americani”, și anume ca partidul liberal pro-occidental Progresivne Slovensko (Slovacia Progresistă) să câștige. El numea partidul un proxy al SUA. Bratislava a cerut Moscovei să înceteze toate activitățile de dezinformare cu privire la Slovacia.
Sursa: adevarul.ro