Ucraina primește undă verde pentru apărarea cu arme americane, până la 100 km în interiorul Rusiei

Ucraina primește undă verde pentru apărarea cu arme americane, până la 100 km în interiorul Rusiei

Statele Unite au convenit să permită Kievului să utilizeze arme americane pentru a contracara agresiunile rusești până la o distanță de 100 de kilometri în interiorul teritoriului rus, conform unor surse din Ucraina citate de Washington Post, potrivit BBC.

Kievului i sa permis să lovească Rusia cu arme americane - Foto Shutterstock

Kievului i sa permis să lovească Rusia cu arme americane - Foto Shutterstock

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Charlie Dietz, măsura are scopul de a permite Ucrainei să răspundă proporțional la atacurile care vin din Rusia, respectând principiile de autoapărare. Cu toate acestea, permisiunea nu include bazele aeriene rusești strategice, de unde decolau avioanele implicate în operațiuni de bombardare. Astfel, se dorește limitarea conflictului și evitarea escaladării directe între cele două țări.

Aceasta nu este o chestiune de geografie sau de o anumită rază [de utilizare a armelor], este o chestiune de bun simț. Dacă Rusia atacă Ucraina de peste graniță, atunci Ucraina ar trebui să fie în măsură să riposteze împotriva țintelor care o atacă de peste graniță”, a spus Dietz, potrivit sursei citate.

Interdicția de doi ani privind utilizarea armelor americane pentru atacuri pe teritoriul Rusiei a permis Moscovei să creeze o zonă protejată din care poate să tragă în zonele de frontieră ale Ucrainei.

Autorizația recentă pentru Ucraina de a utiliza arme americane „a schimbat cu siguranță situația, în special direct pe linia frontului”, conform unei surse din cercurile militare ucrainene citate de Washington Post.

În ultimele săptămâni, Ucraina a folosit rachete HIMARS americane pentru a neutraliza sistemele rusești S-300/S-400, îmbunătățind semnificativ capacitatea sa de apărare în regiunile de frontieră. Aceste acțiuni au avut un impact notabil, inclusiv oprirea atacurilor cu rachete asupra orașului Harkov, conform declarațiilor primarului Igor Terekhov.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii