Ucraina prezintă o dronă maritimă care poate distruge navele rusești și este „mai rapidă decât orice în Marea Neagră” VIDEO
Ucraina a dezvăluit public pentru prima dată noua sa dronă maritimă, cu care încearcă să limiteze operațiunile flotei ruse în Marea Neagră.
Noua dronă navală este concepută pentru a ataca flota Rusiei de la Marea Neagră. Conține sute de kilograme de explozibili și poate lovi ținte la 500 de mile distanță, conform raportului.
Drona proiectată și fabricată în Ucraina este controlată de la distanță și poate fi folosită și pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere, printre altele, se mai arată în raport.
Un pilot de dronă cu numele de cod „Shark” a declarat pentru CNN că drona este ușor de operat și a reușit să oprească mișcările Flotei Ruse.
Imagini video surprinzătoare împărtășite de publicație arată puterea de lovire a dronelor maritime ale Ucrainei, arătându-le pe unele dintre ele trecând prin apărarea rusă și lovind două nave și portul principal al Flotei Mării Negre.
Dezvoltatorul dronei a declarat pentru CNN că apărarea rusă a fost ineficientă împotriva dronei, deoarece navele sale au fost proiectate să vizeze alte nave, mai degrabă decât ținte mai mici.
„Acestea sunt mai rapide decât orice altceva în Marea Neagră”, a spus dezvoltatorul.
„Echipamentul Rusiei este din secolul 20, iar al nostru este din secolul 21”, a adăugat el.
Capacitățile dronei au fost, de asemenea, evidențiate într-un atac asupra podului din Kerci săptămâna trecută.
Podul lung de aproximativ 12 mile este o rută cheie de aprovizionare între Rusia și Crimeea, o zonă pe care Rusia a anexat-o în 2014. Ucraina a folosit două dintre dronele sale maritime pentru a lovi podul, lăsându-l grav avariat.
Ucraina a refuzat să spună câte dintre noile drone a produs sau câte intenționează să facă, potrivit CNN. Dronele au jucat un rol cheie în războiul Rusia-Ucraina de la izbucnirea acestuia în februarie 2022 și s-au dovedit neprețuite pentru ambele părți.
Ele au oferit Moscovei și Kievului atât abilități de recunoaștere, cât și de atac și le-au folosit pentru a face totul, pornind de la reperarea artileriei până la lovirea infrastructurii civile.
Impactul dronelor de luptă a determinat Rusia chiar să încerce să antreneze școlari să le opereze, a raportat anterior Insider.
Sursa: adevarul.ro