Ucraina: Preşedintele Curţii Constituţionale suspectat de influenţarea unui martor

Ucraina: Preşedintele Curţii Constituţionale suspectat de influenţarea unui martor

Preşedintele Curţii Constituţionale a Ucrainei, Oleksandr Tupitski, este suspectat de influenţarea unui martor, a anunţat luni Procuratura Generală, o afacere care scoate la lumină amploarea crizei pe care o traversează Ucraina în prezent, notează AFP.

"Oleksandr Tupitski este suspectat că, în folosul personal, a influenţat un martor, pentru ca acesta să renunţe la depunerea mărturiei sau să depună o mărturie mincinoasă" într-un dosar penal, a făcut cunoscut pentru AFP serviciul de presă al Procuraturii Generale, fără alte precizări.

Procuratura i-a trimis preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski, "o cerere" în vederea suspendării magistratului. Preşedinţia de la Kiev nu a comentat această solicitare.

Oleksandr Tupitski, care a fost convocat la procuratură pentru a fi interogat în cursul dimineţii şi nu s-a prezentat, "a depus de trei ori în anii 2018 şi 2019 mărturii mincinoase" la Procuratura Generală în cadrul unui dosar penal legat de o uzină din estul ţării, a adăugat serviciul de presă.

La rândul său, Curtea Constituţională a declarat deja, într-un comunicat, că eventuala lui suspendare va fi "contrară" Constituţiei.

Legea fundamentală nu prevede suspendarea unui judecător de la Curtea Constituţională, dar autorizează destituirea acestuia cu o decizie votată de majoritatea membrilor Curţii. "Niciun alt organ sau responsabil nu poate lua o asemenea decizie", a subliniat comunicatul.

Această afacere scoate la lumină criza profundă a sistemului judiciar din Ucraina, cangrenat de corupţie şi subminat de mai multe încercări nereuşite de reformă.

La sfârşitul lui octombrie, Oleksandr Tupitski a anulat o parte din legile anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe. Foarte controversată şi apreciată ca o "ameninţare pentru securitatea naţională" de către şeful statului, decizia a avut un puternic răsunet în Ucraina şi în rândul partenerilor săi occidentali.

De asemenea, decizia a afectat un nou acord de împrumut de 5 miliarde de dolari cu FMI, acord aflat deja în impas din cauza îngrijorărilor legate de ritmul reformelor în Ucraina şi de independenţa Băncii centrale. AGERPRES


populare
astăzi

1 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

2 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!