Ucraina poate să răspundă în mod adecvat la eventuala agresiune a Rusiei în Marea Neagră (ministrul apărării ucrainean)

Ucraina poate să răspundă în mod adecvat la eventuala agresiune a Rusiei în Marea Neagră (ministrul apărării ucrainean)

Ucraina este pregătită să răspundă în mod adecvat la eventualele acţiuni agresive ale Rusiei în Marea Neagră, a declarat luni ministrul apărării ucrainean Stepan Poltorak într-un interviu acordat postului de televiziune Kanal-5. El a subliniat că Ucraina dispune de marjă de manevră şi de posibilitatea de a-şi consolida capacităţile în Marea Neagră, potrivit agenţiei de presă Unian.

Întrebat dacă Ucraina are capacităţi de a răspunde în eventualitatea unor posibile acţiuni agresive 'hibride' în Marea Neagră, ministrul apărării a răspuns: 'Exact, suntem pregătiţi. Desigur, tragem concluzii din ceea ce se întâmplă în Marea Azov. Avem acolo (în Marea Neagră) posibilităţi de manevră şi de creştere a efortului' de apărare.

Kremlinul nu are dreptul la un control total al Mării Negre, întrucât şi alte ţări riverane au interese în zonă, a subliniat în acelaşi interviu Serghei Poltorak. 'Rusia nu este unica stăpână a Mării Negre pentru că există ţări riverane membre NATO şi care au şi ele propriile interese în zonă şi cred că chiar dacă nu ar fi ţări NATO în regiune, posibilităţile noastre acolo sunt mult mai mari decât în Marea Azov. De asemenea, capacităţile noastre de a răspunde în mod adecvat sunt mult mai mari' în Marea Neagră, a menţionat ministrul apărării ucrainean.

La 12 octombrie, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat decizia Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare cu privire la măsurile urgente de pus în aplicare pentru protejarea intereselor naţionale în sudul şi estul Ucrainei, în mările Neagră şi Azov, precum şi în strâmtoarea Kerci.

Potrivit documentului, luând în considerare ameninţările la adresa securităţii naţionale în sudul şi estul Ucrainei, în apele mărilor Azov şi Neagră, precum şi în strâmtoarea Kerci din cauza acţiunilor agresive ale Rusiei, Consiliul pentru Securitatea Naţională şi Apărare constată prezenţa unor condiţii care pot duce la o destabilizare critică a situaţiei economice şi socio-politice din zonă, la o blocadă maritimă a coastei Ucrainei.

Kievul denunţă o intensificare a acţiunilor Moscovei în Marea Azov după darea în exploatare a podului Kerci, care leagă peninsulele Kerci şi Taman: serviciul de frontieră al Federaţiei Ruse, subordonat FSB, şi-a intensificat inspectarea navelor, iar vasele ruseşti au început să se apropie foarte mult de coasta ucraineană.

'Un război hibrid dus în linişte', o 'demonstraţie de putere pentru a arăta cine este stăpân în Marea Azov', 'presiune economică asupra Ucrainei', 'încălcarea legislaţiei maritime internaţionale', 'militarizarea treptată a mării', toate acestea sunt doar câteva din caracteristicile recente ale situaţiei din Marea Azov, denunţate de autorităţile ucrainene, potrivit antenei din Kiev a BBC. Rusia inspectează până şi navele comerciale străine care se îndreaptă spre porturile ucrainene, deşi nu a făcut-o niciodată până recent, a indicat şeful adjunct al Serviciului de frontieră ucrainean, Oleg Slobodean.

La rândul său, Rusia acuză Ucraina de 'piraterie' împotriva navelor comerciale ruseşti şi a avertizat că le vor consolida protecţia, inclusiv cu ajutorul armelor, conform BBC Ucraina.AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”