Ucraina ordonă evacuarea unor părţi din regiunea Doneţk. Trupele ruse atacă cu muniție termobarică

Ucraina ordonă evacuarea unor părţi din regiunea Doneţk. Trupele ruse atacă cu muniție termobarică

Ucraina a anunţat joi că a ordonat evacuarea copiilor şi a tutorilor lor din mai multe oraşe şi sate din estul regiunii Doneţk, unde luptele cu Rusia se intensifică.

Soldați ucraineni pe frontul din Donețk FOTO PROFIMEDIA

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că artileria rusă este acum concentrată în regiunea Doneţk, pe care Kremlinul a afirmat că a anexat-o în 2022, deşi nu deţine controlul deplin asupra ei, notează AFP.

„Aceasta este o decizie importantă menită în primul rând să salveze vieţile copiilor noştri”, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadym Filashkin, pe reţelele de socializare.

Situaţia de securitate din regiune se deteriorează în mod constant, iar intensitatea bombardamentelor este în creştere”.

El a enumerat oraşul Liman, care a fost deţinut pentru scurt timp de forţele ruseşti înainte de a fi recucerit, precum şi alte câteva sate din apropierea liniei frontului, inclusiv cătunul Progres.

În primele luni ale războiului, Zelenski i-a îndemnat pe toţi locuitorii din regiunea industrială Doneţk să fugă, dar aceste ordine nu au fost puse în aplicare.

Luna trecută, Ucraina a fost forţată să redirecţioneze efective către regiunea nordică Harkov din alte zone ale liniei frontului, după ce forţele ruseşti au lansat o ofensivă terestră în teritoriul de frontieră.

Forțele ruse folosesc sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS) echipate cu muniții termobarice în atacurile asupra orașului Ciasiv Iar din regiunea Donețk, a declarat Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului de forțe Hortiția, la televiziunea națională pe 6 iunie.

După capturarea Avdiivka în februarie, forțele ruse și-au mutat atenția către Ciasiv Iar, un oraș aflat la o altitudine relativ mai înaltă, care ar putea deschide calea către noi progrese în regiune.

Deși reînnoirea atacurilor Rusiei în regiunea au fost principala sursă de atenție în ultimele săptămâni, lupta pentru Ciasiv Iar a rămas tensionată.

Munițiile termobarice „ distrug și ard totul în calea lor”, a spus Voloșin. Deși sunt controversate, munițiile termobarice nu sunt interzise de dreptul internațional.

Apărătorii ucrineni rămân cu totul descopeți și în fața unor astfel de muniții în Ciasiv Iar .

Atacurile rusești sunt concentrate în primul rând pe partea de sud a orașului. Apărătorii ucraineni încă dețin orașul, a spus Voloșin, în ciuda loviturilor constante care au loc de luni de zile.

Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei, orașul găzduia aproximativ 12.000 de oameni. Pe măsură ce Rusia a intensificat atacurile în zonă, doar aproximativ 670 de locuitori au rămas în oraș, pe care autoritățile locale l-au descris în mai ca fiind „aproape distrus”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii