Ucraina: Numirea Mariei Gaidar ca adjunctă a guvernatorului Saakașvili la Odesa stârnește controverse
Numirea Mariei Gaidar, fiica fostului premier și economist liberal rus Egor Gaidar, în funcția de viceguvernator al regiunii ucrainene Odesa a provocat controverse în această țară, în contextul crizei fără precedent cu Moscova, relatează duminică AFP.
Maria Gaidar, fiica autorului 'terapiei de șoc' din Rusia anilor 1990 și opozantă a lui Vladimir Putin, a fost numită vineri adjuncta fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, în prezent guvernator al regiunii Odesa.
Deși Ucraina a încredințat deja posturi guvernamentale unor reformiști georgieni, americani sau lituanieni, numirea tinerei rusoaice este una dintre cele mai contestate.
Ea și-a atras deja critici din partea presei pentru declarația potrivit căreia Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, ar aparține acesteia.Imediat după anunțul numirii sale, jurnaliștii ucraineni au găsit un interviu în care Maria Gaidar declara că, 'de facto, Crimeea este a noastră și (...) este imposibil să o restituim Ucrainei'.
Ea s-a arătat, de asemenea, reticentă față de denunțarea intervenției ruse în estul Ucrainei, acuzată de Kiev și de occidentali, dar dezmințită de Moscova.
'Trebuie făcută o alegere. Dacă Maria Gaidar vrea să obțină cetățenia ucraineană și un post important în stat, nu trebuie să evite întrebările' privind conflictul din estul țării, a reacționat Mykola Kniajitski, o figură mediatică cunoscută.
Răspunzând acestor critici, Maria Gaidar a scris sâmbătă, pe blogul personal, că a 'susținut întotdeauna integritatea teritorială a Ucrainei' și s-a opus 'anexării Crimeii și războiului din estul Ucrainei'.
Numirea sa nu este însă privită cu ochi buni nici în Rusia. Nikita Belîh, guvernatorul liberal al regiunii ruse Kirov, al cărui adjunct Maria Gaidar a fost între 2009-2011, a fost de părere că aceasta 'a comis o greșeală'. 'A lucra cu oameni despre care Rusia are o opinie foarte proastă este perceput ca o sfidare nu doar a puterii, dar a tuturor rușilor', a scris Belâh pe blogul său. AGERPRES