Ucraina nu-și va elibera tot teritoriul, deși poate câștiga războiul. Rusia nu este capabilă să spargă apărarea ucraineană-susține The New York Times

Ucraina nu-și va elibera tot teritoriul, deși poate câștiga războiul. Rusia nu este capabilă să spargă apărarea ucraineană-susține The New York Times

Potrivit oficialilor americani, este puțin probabil ca Rusia să obțină câștiguri teritoriale semnificative în Ucraina în următoarele luni, deoarece trupele sale slab instruite se străduiesc să străpungă apărarea ucraineană, care este acum întărită cu arme occidentale.

Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg

În primăvară și la începutul verii, trupele ruse au încercat să cucerească teritorii în afara Harkovului și să își reînnoiască ofensiva în estul Ucrainei, bazându-se pe succesul lor în capturarea Avdiivka. Rusia a pierdut mii soldați în această ofensivă, dar a câștigat puține teritorii noi, potrivit The New York Times.

Trupele ruse continuă să avanseze, dar progresul lor a încetinit din cauza consolidării pozițiilor ucrainene. Lunile următoare nu vor fi ușoare pentru Ucraina. Dar aliații reuniți astăzi la summitul NATO de la Washington pot fi încrezători că eforturile de consolidare a Ucrainei dau roade.

"Forțele ucrainene sunt slăbite și au în față luni dificile de luptă, dar o avansare majoră a Rusiei este puțin probabilă în acest moment", a declarat Michael Coffman, cercetător în cadrul Programului Rusia și Eurasia de la Carnegie Endowment for International Peace.

Deși Rusia nu reușește să cucerească o parte semnificativă a teritoriului ucrainean, perspectivele Ucrainei de a recuceri mai mult din teritoriul său de la ocupanții ruși sunt, de asemenea, în scădere, spun oficialii. Ucraina s-a concentrat pe construirea apărării sale și pe lovirea adânc în spatele liniilor rusești. Unii oficiali spun că, chiar și fără a-și recâștiga oficial teritoriul, Ucraina ar putea ieși victorioasă din război, apropiindu-se de NATO și de Europa.

Trupele ruse au reușit în ultimele zile să facă avansuri neobișnuit de rapide în sudul Ucrainei, unde au ajuns la periferia micului oraș New York din regiunea Donețk, într-o zonă a frontului care era relativ stabilă încă din 2022. Ucrainenii au repetat o greșeală similară din primăvară, când au lăsat goluri în liniile de apărare în timpul rotirii trupelor din prima linie, breșe care au fost rapid exploatate de ruși.

„Forțele ruse au avansat recent pe direcția Torețk (localitate aflată la nord de localitatea New York în cadrul continuării operațiunilor ofensive ruse în această zonă. Imagini geolocalizate publicate pe 7 iulie au indicat faptul că forțele ruse au avansat recent în sud-estul Pivnicine (est de Toresk)”, se arată într-o analiză a situației frontului din Ucraina publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). ISW mai citează, de asemenea un raport al ministerului rus al Apărării și informații publicate de blogerii militari ruși conformă cărora „elemente” ale Grupării de Forțe „Centru” a Rusiei au făcut mai multe avansuri în zonă și au ajuns inclusiv în sud-vestul localității New York.

Surse ucrainene și ruse au declarat că forțele Moscovei au ocupat poziții pe strada Petrovski, care se află la aproximativ un kilometru de centrul orașului.

Statul Major al Ucrainei a confirmat că au avut loc lupte în New York.

Sâmbătă, presa ucraineană a raportat că soldații din zonă se plângeau de lipsa sprijinului mecanizat și că acest lucru a condus la avansarea rușilor în oraș.

Se consideră că atacul face parte dintr-o ofensivă rusă mai amplă menită să cucerească orașul Torețk, situat la aproximativ 10 km nord de New York.

Torețk se confruntă, de asemenea, cu un atac rusesc dinspre est, unde armata ucraineană a confirmat că luptele sunt în desfășurare la periferia orașului.

Rusia continuă să obțină câștiguri progresive pe front. La 4 iulie, armata ucraineană a confirmat că s-a retras dintr-un cartier de la periferia Ceasiv Iar, un oraș de importanță strategică din estul Donețkului.

New York a fost înființat de coloniștii germani menoniți în 1892. Se spune că și-a luat numele de la locul de naștere al soției unuia dintre fondatori: New York City, SUA.

Orașul a fost cunoscut sub numele de Novgorodske în perioada 1951-2021, dar și-a schimbat numele în încercarea de a se distanța de era sovietică.

Greșeala ucrainenilor

Emil Kastehelmi, un analist finlandez, membru al Black Bird Group - un grup de analize OSINT care monitorizează îndeaproape evoluția frontului ucrainean, a precizat că, pe lângă breșele în apărarea ucraineană din zona New York, rușii au reușit să avanseze și în câteva saturi din apropiere de Oceretnîie.

La Oceretnîie, oraș situat la nord de Avdiivka, rușii au înaintat în primăvară într-o singură zi 5 kilometri, după o greșeală a comandanților ucraineni, care au lăsat breșe în apărare în timpul rotirii Brigăzii 47 Mecanizată cu Brigada 115 Mecanizată. Schimbarea defectuoasă a acestor unități, care a permis avansul rusesc, a fost aspru criticată la Kiev. Acum, la doar 3 luni distanță, ucrainenii au făcut aceeași greșeală la New York.

„Unul din principalele motive care au dus la aceste dezvoltări rapide pe linia frontului pare să aibă legătură cu rotirea trupelor ucrainene”, a spus analistul finlandez. „La finalul lui iunie, trupele ucrainene au mutat Brigada 24 Mecanizată din zona Torețk-New York în zona Ceasiv Iar. Brigada 41 Mecanizată a fost mutată din Ceasiv Iar și a ocupat pozițiile de pe aliniamentul Torețk-New York. Ceva a mers prost iar rușii au fost capabili să exploateze situația” „Nu e prima oară când observăm astfel de probleme care au loc în timpul rotirii trupelor. Brigada 95 de Asalt Aerian și Brigada 32 Mecanizată au fost trimise acum în zonă pentru a stabiliza situația”, a precizat expertul finlandez.

Rusia a anunţat în weekend că forţele sale au cucerit un sat în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, în timp ce Moscova continuă să avanseze încet pe câmpul de luptă, informează AFP. Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au „eliberat satul Sokil“, la circa 30 de kilometri nord-vest de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime a cărei anexare este revendicată de Moscova din septembrie 2022. Forţele ruse, care profită de dificultăţile armatei ucrainene în a-şi completa efectivele şi a obţine mai multe arme şi muniţii din partea Occidentului, ocupă cu paşi mici teren în Ucraina. Kievul consideră că cele mai grele lupte au loc în prezent în regiunea Doneţk.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!