Ucraina: Multimiliardarul Ihor Kolomoiski, percheziționat într-un caz de fraudă și spălare de bani

Ucraina: Multimiliardarul Ihor Kolomoiski, percheziționat într-un caz de fraudă și spălare de bani

Multimiliardarul ucrainean Ihor Kolomoiski a devenit suspect într-un caz de fraudă şi spălare de bani, a anunţat sâmbătă Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters.

Ihor Kolomoiski FOTO Arhivă

Ihor Kolomoiski FOTO Arhivă

Reuters aminteşte că preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o prioritate din combaterea corupţiei în contextul în care Ucraina încearcă să respingă invazia rusă, care se desfăşoară deja de 18 luni, iar Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţara vecină, este cea mai proeminentă personalitate luată în vizor.

Zelenski, care a jucat într-un serial la un post de televiziune deţinut de Kolomoiski, a negat că ar avea legături personale cu omul de afaceri ucrainean.

„S-a stabilit că, între 2013-2020, Ihor Kolomoiski a „legalizat” peste jumătate de miliard de grivne (14 milioane de dolari, n. red.) retrăgându-i din străinătate şi folosind infrastructura băncilor controlate”, informează SBU într-o declaraţie postată pe aplicaţia Telegram.

Ihor Kolomoiski, 60 de ani, nu a putut fi contactat pentru a comenta acuzațiile formulate împotriva sa.

SBU a publicat imagini cu un grup de detectivi la uşa locuinţei lui Komoloiski. Acesta din urmă îi primeşte şi semnează documente.

Kolomoiski este fostul proprietar al PrivatBank, o instituţie bancară importantă care a fost naţionalizată la sfârşitul anului 2016 ca parte a unei asanări majore a sistemului bancar ucrainean, notează Reuters, potrivit Agerpres .

Tot în acest an, oficiali din domeniul securităţii au percheziţionat locuinţa lui Kolomoiski în legătură cu o altă anchetă de fraudă şi evaziune fiscală la două dintre cele mai mari companii petroliere din ţară, aflate parţial în proprietatea omului de afaceri.

Statele Unite l-au sancţionat pe Kolomoiski în 2021 „din cauza implicării acestuia în acte de corupţie de proporţii”. Autorităţile de la Washington îl mai suspectează pe Kolomoiski şi pe un partener de afaceri al acestuia că au spălat fonduri furate de pe teritoriul american. Kolomoiski neagă acuzaţiile.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Foarte interesante amănunte...

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron