Ucraina: Legea privind statutul special al Donbasului a fost trimisă Curții Constituționale; Parlamentul se va pronunța la toamnă
Deputații ucraineni au aprobat joi trimiterea către Curtea Constituțională a unui proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse, inițiativă criticată în Ucraina, dar susținută de țările occidentale, ce consideră că astfel ar putea fi calmat sângerosul conflict armat, transmit agențiile AFP și Reuters.
La prezentarea proiectului în fața parlamentului, președintele Petro Poroșenko a recunoscut că este o decizie dificilă, dar a subliniat că aliații occidentali doresc ca reforma să fie 'condusă cu succes'.
'Nu putem crea noi înșine o situație în care Ucraina ar ajunge singură în fața agresorului rus (...) Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învățăm să trăim în aceste condiții', a punctat Poroșenko.
Deputații ucraineni au aprobat trimiterea proiectului de lege către Curtea Constituțională. Dacă aceasta din urmă nu are obiecții, atunci proiectul va fi supus votului legislativului la toamnă, după vacanța parlamentară, pentru a fi adoptat fiind nevoie de o majoritate de două treimi.
În Rada de la Kiev (parlamentul) a fost prezentă joi și Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat, ea vorbind acolo despre o zi 'istorică', după ce a spus cu o zi în urmă în fața presei că 'descentralizarea' și 'statutul special' pentru regiunile separatiste Donețk și Lugansk sunt prevăzute în acordurile de pace încheiate în februarie la Minsk cu ajutorul medierii cancelarului german Angela Merkel și a președintelui francez Francois Hollande.
Și aceștia din urmă au luat inițiativa, sunându-l marți pe președintele parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman, pentru a discuta despre acest proiect de lege.
De altfel, agenția France Presse notează că mai mulți responsabili de rang înalt din executivul de la Kiev au declarat că, deși există numeroși adversari ai acestui proiect, Ucraina nu poate ignora solicitările partenerilor occidentali de al căror sprijin financiar are mare nevoie.
Conform AFP, proiectul de reformă acordă puteri sporite administrației locale în cele două provincii separatiste, dar, contrar dorințelor rebelilor proruși, textul nu confirmă statutul de semi-autonomie al teritoriilor pe care le controlează. Potrivit proiectului, acest statut urmează să fie reglementat printr-o lege separată. Statele occidentale au cerut, conform presei ucrainene, ca acest statut de semi-autonomie să fie menționat în Constituție, idee ce se lovește de o puternică opoziție la Kiev. AGERPRES