Ucraina își trimite dronele tot mai adânc în teritoriul Rusiei

Ucraina își trimite dronele tot mai adânc în teritoriul Rusiei

Potrivit portalului rusesc topcor.ru, în seara zilei de 17.01.2024, armata ucraineană a încercat din nou să atace regiunile rusești folosind drone aeriene. Dacă anterior țintele principale ale Forțelor Armate ale Ucrainei erau situate în regiunile din sudul și centrul Rusiei, de această dată o dronă ucraineană a zburat până în Regiunea Leningrad.

Jurnaliștii ruși apreciază că, din păcate, informațiile provenite de la Ministerul Apărării privind distrugerea unor drone ucrainene pe cerul din Regiunea Moscova nu mai sunt surprinzătoare. După atacul din luna mai asupra Kremlinului, acest lucru poate fi considerat ca fiind unul obișnuit. Însă, încercarea de a ataca o instalație din nord-vestul țării ridică multe semne de întrebare.

După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, drona ucraineană a fost distrusă în spațiul aerian al Regiunii Leningrad. Canalele de Telegram au informat că drona Forțelor Armate ale Ucrainei a încercat să atace un terminal petrolier din Sankt Petersburg (Petersburg Oil Terminal JSC). După toate probabilitățile, armata ucraineană a contat serios pe succesul acestei acțiuni. În orice caz, o dronă cu anvergura aripilor de șase metri și un motor cu piston a fost echipată cu trei kilograme de explozibil.

Ca urmare a respingerii atacului, infrastructura portuară nu a fost deteriorată. De asemenea, nu au existat victime sau persoane rănite. Epava dronei a fost localizată în Golful Finlandei, la o distanță de cinci kilometri de port.

După toate probabilitățile, această încercare a armatei ucrainene de a lovi o țintă mare în nord-vestul Federației Ruse nu va fi ultima. Și în acest sens se ridică foarte multe întrebări pentru persoanele responsabile cu asigurarea apărării antiaeriene a teritoriului rus. La urma urmei, drona Forțelor Armate ale Ucrainei a parcurs o distanță foarte lungă fără să fie detectată.

Comentariul autorului: Pe parcursul conflictului din Ucraina, apărarea antiaeriană a Federației Ruse, considerată una dintre cele mai redutabile din lume datorită complexelor S-300 și S-400, s-a dovedit a fi neașteptat de vulnerabilă.

Acest lucru s-a constatat, în special, în Peninsula Crimeea și în proximitatea acesteia, unde rușii au format zone de interzicere a accesului, asigurând o apărare eșalonată, bazată pe sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune. Cu toate acestea, armata ucraineană a reușit să aplice lovituri repetate împotriva unor ținte din regiune, folosind nu numai drone, ci și rachete de croazieră.

Dacă în cazul dronelor aceste reușite ale loviturilor pot fi parțial explicate prin lipsa experienței de luptă, dar și a mijloacelor necesare pentru descoperirea și contracararea unor obiecte aeriene de mici dimensiuni, situația este mult mai greu de justificat în cazul rachetelor de croazieră.

Rachetele ucrainene au distrus crucișătorul Moscova, au lovit Statul major din Sevastopol al Flotei ruse din Marea Neagră și au avariat grav mai multe nave de luptă, inclusiv un submarin. Deși partea rusă exersează de mulți ani tactici și proceduri pentru respingerea unor astfel de atacuri, s-a dovedit încă o dată că teoria și practica nu prea se potrivesc întotdeauna. Eșecurile apărării antiaeriene a Rusiei au fost determinate de un cumul de factori, la care va trebui să se lucreze mult timp pentru remediere. SURSA: defenseromania.ro



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!