Ucraina își epuizează soldații experimentați. Comandantul care și-a pierdut tot batalionul
Apărarea Ucrainei este afectată de pierderea unui număr mare de soldați experimentați, relatează The Washington Post. Un comandant ucrainean a dezvăluit pentru publicația americană că batalionul său a avut inițial 500 de militari, și între timp toți au fost scoși din luptă, fiind fie răniți, fie uciși.
Soldații ucrainenii apără în continuare orașul Bahmut FOTO PROFIMEDIA
Ambele părți combatante au suferit pierderi mari în lupte sângeroase, însă în condițiile în care Moscova este capabilă să recruteze mulți mai mulți soldați dintr-o populație mare, cresc îngrijorările cu privire la capacitatea Kievulului de susține ritmul, posibil periclitând abilitatea a riposta în această primăvară, a relatat The Washington Post.
Gravitatea situației în care se află Ucraina este ilustrată de cazul Brigăzii a 46-a de asalt aerian. Comandantul unui batalion din cadrul brigăzii a dezvăluit pentru Post că i-a pierdut pe toți cei 500 de militari în fruntea cărora se afla în februarie 2022, și că aceștia au fost înlocuiți cu recruți mai puțin experimentați și astfel mai puțin performanți pe câmpul de luptă.
Brigada a 46-a de asalt aerian face parte din forțele ucrainene care luptă împotriva forțelor rusești și cele ale mercenarilor Wagner la Bahmut , în estul țării. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului indicau recent că Kremlinul se folosește de mercenarii grupului Wagner pentru a furniza carne de tun pe fondul luptelor crâncene din Donețk, făcându-și calculul că pierderile suferite de aceștia sunt ceva mai acceptabile pentru publicul rus decât sacrificarea forțelor convenționale.
„Cel mai valoros lucru în război este experiența de luptă", comandantul batalionului ucrainean, identificat de Post doar prin indicativul său, Kupol. Acesta a spus că între un soldat cu șase luni de experiență și unul proaspăt antrenat diferența e de la cer la pământ.
„A mai rămas doar o mână de soldați cu experiență de luptă. Din păcate, toți sunt deja morți sau răniți”, a spus el.
Din cei 500 de oameni pe care îi comanda anul trecut, 400 au fost răniți și alți 100 au fost uciși, iar înlocuitorii lor nu sunt pregătiți pentru război, a adăugat el.
„Ei pur și simplu abandonează totul și fug. Asta e tot. De ce credeți că fac asta? Pentru că soldatul nu trage. Când îl întreb, îmi zice: «Mi-e frică de sunetul împușcăturii». Plus că nu știu cum se face dar nu a mai aruncat niciodată o grenadă. Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre de pregătire, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Iar asta pentru că sarcina lor a eșuat”.
Contraofensiva ucraineană
„Avem mereu credință într-un miracol”, a spus Kupol.
„Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesionistă. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în ambele cazuri".
„Dacă ai mai multe resurse, ataci mai activ", a dezvăluit anonim un oficial de rang înalt. „Dacă ai mai puține resurse, te aperi mai mult. Noi ne vom apăra. De aceea, dacă mă întrebați pe mine personal, nu cred într-o contraofensivă amplă. Mi-ar plăcea să cred în ea, dar mă uit la resurse și mă întreb: Cu ce? Poate că vom avea unele ofensive localizate”.
„Nu avem oamenii sau armele necesare", a adăugat înaltul oficial. "Știți care este raportul: Când ești în ofensivă, pierzi de două sau trei ori mai mulți oameni. Nu ne putem permite să pierdem atât de mulți oameni".
Sursa: adevarul.ro