Ucraina intenționează să organizeze un al doilea summit de pace înainte de alegerile din SUA și cu participarea Rusiei

Ucraina intenționează să organizeze un al doilea summit de pace înainte de alegerile din SUA și cu participarea Rusiei

Înainte de alegerile prezidențiale din SUA, programate pentru noiembrie anul acesta, Kievul dorește să organizeze un alt summit pentru a obține o pace justă, dar cu participarea Federației Ruse, informează Bloomberg. Potrivit agenției, această întâlnire ar trebui să fie o continuare a Summit-ului pentru pace, care a avut loc în iunie în Elveția.

Volodimir Zelenski la Universitatea Națională de Apărare din Kiev FOTO PROFIMEDIA

La aceasta din urmă au participat reprezentanți ai peste 90 de țări. Federația Rusă nu a fost invitată la summitul din iunie, iar mai multe țări au trimis delegații de nivel inferior decât se aștepta. Bloomberg a menționat că încercările Ucrainei de a atrage țări cheie din Sudul Global la summit au eșuat, deoarece unele dintre ele nu au semnat niciodată declarația finală.

Multe dintre aceste țări, inclusiv China, care nici nu s-a alăturat Summitului pentru Pace, insistă de mult ca Federația Rusă să facă parte din astfel de întâlniri. În special, Republica Populară Chineză și Brazilia și-au înaintat chiar propriile propuneri pentru a pune capăt războiului pe care Federația Rusă l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Bloomberg a menționat că presupusa încercare de a organiza o întâlnire înainte de alegerile din SUA indică un sentiment de urgență din partea Ucrainei, având în vedere perspectiva revenirii lui Donald Trump la Casa Albă. El se lăudase anterior că va pune capăt războiului chiar înainte de inaugurarea sa, care ar trebui să aibă loc în ianuarie, și s-a opus sprijinirii militare a Ucrainei de către Statele Unite.

Bloomberg scrie că Kievul a căutat să folosească procesul summit-ului ca o modalitate de a ajunge la un acord larg asupra unui număr de principii cheie care ar sta la baza unei păci juste înainte de a se angaja cu Federația Rusă. Summitul din Elveția s-a concentrat pe securitatea nucleară și alimentară, precum și pe întoarcerea copiilor ucraineni răpiți. Și tocmai în jurul acestor probleme, scrie publicația, ar fi posibil să se stabilească un contact inițial cu oficialii ruși.

Un oficial guvernamental ucrainean ar fi confirmat pentru Bloomberg planurile de a organiza un al doilea summit înainte de alegerile din SUA. Mai mulți oficiali occidentali au spus că orice întâlnire trebuie organizată cu atenție, cu un obiectiv clar și așteptări controlate.

Unii oficiali americani nu sunt însă siguri că va avea loc summitul cu Rusia și Ucraina.

Anterior, șeful Ministerului de Externe elvețian, Ignazio Cassis, a sugerat că al doilea Summit pentru Pace ar putea avea loc înainte de alegerile prezidențiale din SUA. În opinia sa, Rusia poate conduce negocieri paralele pentru încheierea războiului din Ucraina. Și China poate conduce aceste procese. Cassis a adăugat că Elveția ar saluta eforturile alternative de pace.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat că dictatorul rus Vladimir Putin ar putea fi invitat la următorul Summit pentru Pace . Totodată, el a sugerat că dictatorul rus nu se va așeza la masa negocierilor în viitorul apropiat, pentru că îi este foarte frică să părăsească Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii