Ucraina intenționează să ceară statut de candidat la UE în 2020 și să renunțe la neutralitate (Poroșenko)

Ucraina intenționează să ceară statut de candidat la UE în 2020 și să renunțe la neutralitate (Poroșenko)

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a anunțat că urmează să prezinte mai târziu în cursul zilei de joi un vast plan social și de reforme economice care să permită fostei republici sovietice să-și depună peste șase ani candidatura pentru a obține statutul de membru al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a ratificat la 16 septembrie Acordul istoric de asociere la Uniunea Europeană, deși punerea în aplicare a părții comerciale a actului a fost amânată până în ianuarie 2016 pentru a calma Rusia, care susține că pactul va afecta piețele sale.

'Astăzi voi vorbi în fața întregii Ucraine despre noul program, despre viziunea mea asupra 'Strategiei 2020'', a declarat Poroșenko, în deschiderea celei de-a doua părți a celui de-al 12-lea congres extraordinar al judecătorilor.

'Acest program prevede aproximativ 60 de reforme și programe speciale, a căror punere în aplicare va permite Ucrainei să se pregătească pentru ca peste șase ani să putem depune cerere pentru a obține statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană', a declarat președintele Ucrainei.

Potrivit acestuia, una din cele mai importante reforme vizează schimbarea sistemului judiciar.

În același timp, președintele ucrainean a declarat că, pentru prima oară în cele peste cinci luni de conflict în estul țării, nu s-a semnalat niciun deces și nici răniți în ultimele 24 de ore, estimând că acordul de încetare a focului a început în cele din urmă să funcționeze.

Totodată, președintele Poroșenko a dat ordin cabinetului său de miniștri să elaboreze un proiect de lege privind renunțarea la statutul actual de țară nealiniată.

După cum relatează publicația Ukrainskaia Pravda, printr-un decret promulgat la 24 septembrie, președintele Petro Poroșenko a făcut să intre în vigoare decizia Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare (din 28 august) 'Cu privire la măsurile de urgență pentru securitatea Ucrainei și creșterea capacității sale de apărare'.

O parte a acestui decret, la fel ca decizia Consiliului pentru Securitatea Națională, este secret și nu a fost publicat joi pe site-ul președinției de la Kiev.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”