Ucraina distruge noul complex rusesc de război electronic „Sapphire” din Kursk

Ucraina distruge noul complex rusesc de război electronic „Sapphire” din Kursk

Forțele de operațiuni speciale (SSO) ale Ucrainei au distrus cu succes cel mai nou complex de război electronic (EW) „Sapphire” al Rusiei din regiunea Kursk , potrivit unui comunicat al SSO pe contul Telegram .

Sistem de război electronic rusesc „Sapphire” / FOTO:X

Sistem de război electronic rusesc „Sapphire” / FOTO:X

„Operatorii SSO al Ucrainei au vizat și distrus complexul EW rusesc „Sapphire” din regiunea Kursk”, se arată în subtitrarea videoclipului lansat.

Militarii ucraineni au identificat complexul rusesc EW în timpul unei misiuni de recunoaștere pe teritoriul controlat de inamic.

„Prejudiciul a fost provocat de vehiculele aeriene fără pilot (UAV) de atac, care au distrus sistemul de rachete antiaeriene „Sapphire”. Atacul a provocat și victime umane, a informat SSO, fără a preciza numărul exact.

Un videoclip de la o cameră a unei drone , pe care Kyiv Post nu a putut-o verifica în mod independent, a arătat deteriorarea sistemului antiaerian rusesc. Cu toate acestea, calitatea scăzută a filmării a făcut dificilă identificarea sistemului EW specific care a fost vizat.

În videoclip, pot fi văzuți militari ruși încercând să-și evacueze camarazii răniți, deși este greu de determinat numărul exact de răniți.

În iulie 2023, agenția de stat rusă TASS a informat că forțele ruse au folosit noul sistem EW „Sapphire” pentru prima dată în zona de luptă din Ucraina.

„Complexul a funcționat foarte bine; trupele nu mai pleacă fără el”, a menționat o sursă de la TASS.

Sistemul EW „Sapphire” a fost folosit pentru a proteja de drone ucrainene unitățile de inginerie ruse care construiau noi tranșee.

Presa rusă de la acea vreme a susținut că „Sapphire” ar putea contracara toate tipurile de drone. Atunci când detectează o amenințare, sistemul poate clasifica instantaneu tipul de UAV și poate evalua nivelul de pericol. Complexul EW ar lansa apoi o alarmă și ar începe să „blocheze” drona inamică.

Potrivit producătorului, „Sapphire” ar detecta și clasifica dronele la o distanță de până la 30 de kilometri și le-ar contracara la o rază de până la cinci kilometri.

Surse rusești au susținut, de asemenea, că sistemul ar putea suprima stațiile de control a dronelor de la sol.

Potrivit publicației de specialitate Militarnyi, „Sapphire” se bazează pe șasiul unui autobuz civil Mercedes-Benz Sprinter, deși este posibil să-l instaleze pe alte șasiuri specializate. Complexul dispune de un catarg telescopic caracteristic cu numeroase antene omnidirecționale, cu punctul de control găzduit în același vehicul cu componentele hardware.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Imagini șoc în Capitală. Un bărbat a fost filmat cu un cuțit înfipt în spate, în urma unui scandal