Ucraina depinde de moralul trupelor, iar Rusia de mercenari în războiul ce durează deja de șapte luni

Ucraina depinde de moralul trupelor, iar Rusia de mercenari în războiul ce durează deja de șapte luni

Soldații ucraineni simt că luptă pentru eliberarea națională, în timp ce rușilor pare să le lipsească camaraderia. Acest contrast este crucial pentru cursul războiului, scrie jurnalistul The Guardian Dan Sabbagh

Bloc distrus în bombardamentele din Izium FOTO Profimedia

Bloc distrus în bombardamentele din Izium FOTO Profimedia

Atacul neprovocat al Rusiei a declanșat o mobilizare patriotică care are un efect de transformare pe câmpul de luptă.

Există un contrast puternic față de ce se întâmplă în tabăra rusă. Confruntați cu contraofensiva puternică pornită în urmă cu o săptămână, soldații ruși au plecat în grabă, abandonând tancuri și alte muniții.

Moralul, cel mai important factor pentru forțele terestre

Moralul este cel mai important factor pentru forțele terestre. Nu este vorba doar despre modul în care soldații intuiesc perspectivele lor față de inamic, este și despre experiențele pe care le-au avut recent și despre modul în care anticipează viitorul”, spune Jack Watling, expert în război terestru la grupul de reflecție Royal United Services Institute,

Pe de o parte, este o armată – cea a Ucrainei – care consideră că luptă pentru cauza eliberării naționale. După ce i-a învins pe rușii de la Kiev și i-a scos din Harkov, Ucraina crede din ce în ce mai mult că va câștiga într-o zi războiul, ajutată de informațiile occidentale, finanțare și, mai ales, artilerie și alte muniții aliate.

Moralul nu poate fi desprins de contextul militar și politic mai larg, dar este și o componentă importantă pentru ambele. Mulți dintre soldații ucraineni răniți în luptă cer să se întoarcă pe front, dacă este posibil, și spun că lupta împotriva Rusiei este necesară , în ciuda a ceea ce li s-a întâmplat.

Împotriva lor se află invadatorii ruși, un amestec de soldați de elită, recruți și separatiști înrolați și prost echipați, care sunt adesea reticenți să lupte în afara provinciilor lor natale Donețk și Luhansk, mulți dintre ei epuizați după ce au luptat în mod constant, fără rotație, timp de peste șase luni.

În timp ce Ucraina a antrenat în liniște un număr mare de trupe de la mobilizarea sa inițială și le-a completat cu arme furnizate de Occident, Rusia a făcut până acum mult mai puțin și, spun SUA, cumpără acum arme din Coreea de Nord . Vine iarna și cât de bine este pregătită fiecare parte va fi un factor crucial.

„Rușii au un moral slab, o camaraderie slabă, o lipsă de încredere în comandanții lor, de la bun început”, a spus Watling. De atunci au existat exemple repetate de reticență a unor soldați ruși de a lupta, în timp ce Moscova s-a confruntat cu dificultăți și în materie de recrutare .

Rusia nu ar fi prima mare putere care ar fi umilită de un adversar mai mic, dar mai hotărât în istoria recentă. Talibanii și-au recâștigat în cele din urmă puterea în Afganistan anul trecut, deoarece SUA nu mai aveau pofta de a lupta într-un război lung și aprins împotriva unui oponent care nu era gata să cedeze. Războiul ar putea fi decis în funcție de care parte este dispusă să suporte cele mai multe victime, dacă nu se poate obține o victorie rapidă.

Chiar și Ucraina și susținătorii săi occidentali, totuși, au fost uneori surprinși de hotărârea ucrainenilor de a lupta. Când războiul a început, oficialii americani se temeau că Kievul ar putea cădea în câteva zile; cel puţin oficialii occidentali se aşteptau ca oraşul să fie încercuit. Înalți oficiali ucraineni din guvern și-au exprimat surprinderea de cât de sârguincios au fost îndeplinite ordinele.

Jalea din armata rusă

Retragerea Rusiei din Harkov, nord-estul Ucrainei, a scos la iveală slăbiciuni cheie în aprovizionarea și personalul forțelor armate ale națiunii, spun veteranii ruși și bloggerii militari, relatează BBC.

„Nu ai idee cât m-am săturat să salut pe cineva dimineața și apoi să trebuiască să-i identific rămășițele mai târziu în aceeași zi”, s-a confesat, la telefon, un ofițer rus care servește ca pușcaș marin în Ucraina unui fost coleg de acasă, care a publicat mesajul pe canalul său Telegram.

Chiar ieri, două dintre grupurile mele de lunetiști au fost distruse de un tanc. Trei bărbați au murit pe loc, al patrulea s-a luptat pentru viața lui timp de o oră și jumătate, altul în stare critică a fost dus la spital. Nu mai avem aproape niciun bărbat și ținem o linie de front lungă de zeci de kilometri”.

În timp ce oficialii ruși și mass-media de stat încearcă să minimizeze retragerea forțelor ruse din Harkov, corespondenții de război, veteranii și bloggerii militari influenți recunosc numeroase provocări pe canalele închise de mesagerie.

Blogurile și canalele Telegram sunt pline de povești despre echipamente și personal inadecvate, agravate de o ierarhie operațională rigidă.

Un canal Telegram, care împărtășește experiențele soldaților pe teren în Ucraina, la scurt timp după ultima retragere, descrie cum chiar și desfășurarea unei mici drone de supraveghere trebuie să fie aprobată de un ofițer superior sau de un general, încetinind considerabil înțelegerea pozițiilor inamice.

Numai cuvinte de bine pentru comandanți

Un alt canal de pe Telegram, condus de un veteran al forțelor speciale ruse, a postat o fotografie cu un soldat rus purtând un petic pe braț brodat cu cuvintele: „Nu există niciun adversar mai rău decât propriul comandant care este un....

Nu există nicio modalitate de a ști unde și când imaginea a fost filmată, dar ceea ce este semnificativ este că a fost distribuită pe scară largă atât de veterani, cât și de forțele din domeniu, ceea ce sugerează că reflectă opinia populară din rândul țării.

În ciuda zvonurilor despre moralul scăzut, reporterii de război ruși și luptătorii paramilitari care servesc în Ucraina nu sugerează totuși că dezertarea larg răspândită în teren a contribuit la cel mai recent dezastru din estul Ucrainei. Ei spun că este mult mai probabil ca unitățile pur și simplu să se supună unui ordin de retragere.

Unii luptători ruși de pe un alt canal glumesc amar că „operațiunea militară specială” – așa cum o numește public guvernul rus – „nu are scopuri, are doar o cale”.

Simțul dreptății este important

Ideologia, religia și naționalismul ajută la câștigarea războaielor, dar și simțul dreptății este important. Noi relatări precum că peste 440 de cadavre au fost găsite într-un singur loc de înmormântare lângă Izium sunt probabil începutul unor dezvăluiri sumbre despre realitatea ocupației ruse – și vor acționa, la rândul lor, ca o forță motivantă pentru trupe și alte persoane din Ucraina.

Spre comparație, în tabăra rusă, săptămâna aceasta a apărut un videoclip cu patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin adresându-se unui grup mare de prizonieri, spunându-le că „dacă slujesc șase luni” în grupul Wagner „sunt liberi” și că este nevoie de ajutorul lor. În timp ce unii soldați ucraineni sunt antrenați în țări precum Marea Britanie, noi recruți ruși provin din închisoare.

Se crede că Rusia trimite câteva dintre aceste unități incipiente în Ucraina la fiecare 10 zile, după un antrenament de doar o săptămână sau mai puțin.

Două surse separate din prima linie au declarat pentru BBC că astfel de unități, formate din contractori militari pe termen scurt și luptători din grupul de mercenari Wagner - al cărui șef a fost filmat recrutând într-o închisoare centrală a Rusiei - constituie cea mai mare parte a actualei forțe a Rusiei.

Au apărut și relatări precum că cei care semnează contracte ar putea să nu facă toți acest lucru de bunăvoie. Activiștii ruși pentru drepturile omului susțin că au existat cazuri de bărbați în Cecenia care au fost forțați de autorități să se alăture.

Jurnaliştii independenţi ruşi au raportat că până la 500 de condamnaţi au fost, de asemenea, înrolaţi. Un prizonier, Konstantin Tulinov, a fost lăudat în presa de stat după ce a fost ucis în timpul luptei în iulie. Tulinov a executat mai multe pedepse, cea mai recentă pentru torturarea deținuților din închisorile rusești.

Un astfel de contrast între militarii ucraineni motivați și mercenari se va accentua probabil anul viitor și va juca un rol crucial pe măsură ce războiul continuă, presupunând că sprijinul occidental pentru Ucraina va continua. „Cred că acum suntem pe o traiectorie pentru o înfrângere a Rusiei în Ucraina anul viitor”, a spus Watling.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…