Ucraina, deficit acut de trupe pe front. Soldații din tranșee, caracterizați drept „bătrâni, bolnavi sau alcoolici”
Armata ucraineană epuizată este tot mai mult alcătuită din bărbați mai în vârstă, însă președintele Volodimir Zelenski refuză să scadă vârsta de mobilizare de la 25 de ani.
Lipsă de infanteriști în armata ucraineană/ FOTO: X
Într-o după-amiază rece din vestul Ucrainei, într-un oraș înghețat din apropiere de Kovel, un bărbat cu părul cărunt, îmbrăcat în uniformă militară, își lua rămas bun de la familie înainte de a urca într-un tren care îl ducea către linia frontului. Un băiat mic îl ținea strâns de genunchi, neputând să se desprindă de el. „Hai, Dima, spune-i la revedere bunicului”, îi spunea mama, trăgându-l cu blândețe deoparte.
La câteva minute după aceea, trenul pleca din stație, lăsând în urmă fiica și nepotul, amândoi în lacrimi. O scenă care, din păcate, s-a repetat tot mai frecvent în Ucraina , unde armata, deja obosită și subțiată, se bazează din ce în ce mai mult pe bărbați mai în vârstă. Pe măsură ce războiul cu Rusia se apropie de al treilea an și în timp ce Ucraina așteaptă cu teamă schimbarea de la Casa Albă, un deficit de personal acut pe front pune autoritățile în fața unei dileme tot mai mari.
Președintele Volodimir Zelenski s-a opus insistențelor administrației Biden de a scădea vârsta de mobilizare de la 25 de ani, argumentând că trimiterea tinerilor pe front ar pune o presiune prea mare asupra unei societăți deja lovite de o criză demografică. Cu toate acestea, în fața presiunilor constante ale Rusiei, care reușește să recruteze continuu noi soldați, armata ucraineană se luptă să găsească suficiente forțe pentru a completa efectivele de pe linia frontului.
În urma unor interviuri cu ofițeri ucraineni, care au dorit să își păstreze anonimatul din cauza sensibilității subiectului, situația se prezintă tot mai gravă. „Oamenii pe care îi primim acum nu sunt deloc ca cei care erau acolo la începutul războiului”, a declarat un soldat aflat în serviciu în brigada 114 de apărare teritorială, care a luptat în diverse puncte fierbinți de-a lungul ultimilor doi ani. „Recent, am primit 90 de oameni, dar doar 24 dintre ei erau pregătiți să meargă la posturi. Restul erau fie bătrâni, fie bolnavi sau alcoolici. Acum o lună, umblau prin Kiev sau Dnipro, iar acum sunt într-un tranșeu, abia reușind să țină o armă. Sunt prost instruiți și prost echipați”, a adăugat el.
În unele unități de apărare antiaeriană, deficitul de personal a devenit atât de grav încât au fost trimiși și soldați care nu aveau nicio legătură cu acest domeniu, pentru a sprijini infanteria. „Acum nu mai suntem siguri că putem asigura apărarea aeriană a Ucrainei”, a spus o sursă dintr-o unitate de apărare antiaeriană. „Acești soldați au fost instruiți pentru altceva, iar acum sunt trimiși să lupte fără niciun fel de pregătire pentru acest tip de luptă.”
La nivel oficial, au apărut deja reacții de îngrijorare. Mariana Bezuhla, o deputată cunoscută pentru opiniile sale controversate, a semnalat public că trupele de apărare antiaeriană sunt transferate în unități de infanterie, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a ratei de doborâre a dronelor rusești. În ciuda acestui fapt, autoritățile ucrainene au negat că aceste măsuri au un impact semnificativ asupra eficienței apărării antiaeriene.
Echipe de recrutori umblă pe străzi
Mobilizarea în Ucraina a fost, de asemenea, o provocare constantă în ultimul an. Dacă primele luni de război au fost caracterizate de un val de voluntari gata să lupte, acum recrutarea a devenit tot mai dificilă. Echipe de recrutori umblă pe străzi, distribuind ordine de chemare, iar bărbații apți de serviciu militar nu mai pot părăsi țara. Deși majoritatea ucrainenilor înțeleg necesitatea mobilizării, această politică a devenit tot mai nepopulară pe plan personal.
În acest context, o cercetare recentă realizată de Centrul Razumkov din Kiev a relevat faptul că aproape jumătate dintre respondenți consideră că nu este nicio rușine să evite serviciul militar, un semnal clar al schimbării de atitudine din Ucraina.
Deficitul de personal nu a trecut neobservat nici în relațiile dintre Kiev și Washington, care s-au tensionat în ultimele luni. Oficialii din administrația Biden s-au declarat nemulțumiți de faptul că, deși Zelenski cerea constant mai multe arme, nu reușea să mobilizeze suficienți soldați pentru a susține efortul de război.
„Lipsa soldaților este cea mai mare problemă a Ucrainei în acest moment”, a subliniat Sean Savett, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe. În acest context, unii oficiali ucraineni sunt de părere că scăderea vârstei de recrutare la 18 ani, așa cum sugerează unele voci din SUA, ar fi o măsură pripită și riscantă, având în vedere necesitatea protejării generației tinere.
Mulți soldați ucraineni consideră că problema nu poate fi rezolvată doar prin modificarea vârstei de recrutare, ci prin îmbunătățirea condițiilor și a motivației celor care sunt deja dispuși să lupte. „Nu este vorba de vârstă, ci de condițiile de mobilizare și de motivația celor care sunt deja disponibili. Tinerii de 18 ani sunt încă copii. Poate că vârsta de recrutare ar putea fi scăzută la 23 de ani, dar încă sunt suficienți oameni în Kiev care ar putea fi mobilizați, dar nu vor să meargă pe front”, a spus un soldat din brigada 114.
În fața unui război care pare interminabil și al unui viitor incert, Ucraina se confruntă cu decizii dureroase și cu realitatea crizei de resurse umane la front.
Sursa: adevarul.ro