Ucraina: Consiliul Europei cere crearea unui TPI
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut joi crearea unui "tribunal penal internaţional (TPI)" ad-hoc, care să judece "autorii crimei de agresiune împotriva Ucrainei", atacată de peste două luni de Rusia, transmite AFP.
Într-un comunicat, organul parlamentar al Consiliului Europei cu sediul la Strasbourg solicită celor 46 de "state membre şi observatoare" ale organizaţiei să înfiinţeze "în regim de urgenţă" un TPI cu "mandat de investigare şi urmărire penală" pentru infracţiunea de agresiune "care se presupune că ar fi fost săvârşită de liderii politici şi militari ai Federaţiei Ruse".
Acest TPI ar urma să "aplice definiţia crimei de agresiune" stabilită de dreptul internaţional cutumiar şi ar trebui să aibă sediul la Strasbourg ca urmare a "sinergiilor care ar putea exista cu CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului) , braţul judiciar al Consiliului Europei, estimează APCE, care îşi desfăşoară sesiunea de primăvară săptămâna aceasta, lucrări dedicate "consecinţelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei".
Această instanţă penală ar trebui să aibă puterea de a emite "mandate internaţionale de arestare fără a fi restricţionată de imunitatea" statului sau a şefilor de stat şi de guvern, continuă APCE, care se declară "îngrozită de războiul de agresiune" declanşat de Rusia şi "speriată de informaţiile" care menţionează "atrocităţi" la adresa civililor.
Joi, procurorul general al Ucrainei a anunţat că zece soldaţi ruşi au fost inculpaţi pentru presupuse crime de război comise în Bucea. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, Irina Venediktova a subliniat că anchetatorii ucraineni au identificat "peste 8.000 de cazuri" de presupuse crime de război de la începutul invaziei ruse.
"Într-o rezoluţie adoptată în unanimitate", APCE şi-a exprimat, de asemenea,"consternarea faţă de informaţiile larg răspândite despre utilizarea violului şi a torturii ca arme de război", practici "recunoscute drept crime de război conform dreptului penal internaţional".
De la expulzarea Rusiei din Consiliul Europei pe 16 martie, monitorizarea drepturilor omului numără acum doar 46 de state membre. APCE are 306 membri provenind din parlamentele ţărilor membre şi, de obicei, se întruneşte în sesiune plenară de patru ori pe an, timp de o săptămână, la Strasbourg. AGERPRES