Ucraina: Consilierul lui Zelenski îi recomandă să nu dialogheze cu Putin decât în prezenţa reprezentanţilor ţărilor occidentale

Ucraina: Consilierul lui Zelenski îi recomandă să nu dialogheze cu Putin decât în prezenţa reprezentanţilor ţărilor occidentale

Actorul de comedie Volodimir Zelenski, câştigătorul alegerilor prezidenţiale din Ucraina, nu ar trebui să dialogheze direct cu preşedintele rus Vladimir Putin, ci cu medierea principalelor puteri occidentale, a declarat consilierul său pe probleme militare, Ivan Aparşin, citat miercuri de agenţiile de presă EFE şi Interfax-Ukraina.

'Nu l-aş sfătui pe preşedintele Ucrainei să se întâlnească de unul singur cu Putin', a declarat Aparşin într-o intervenţie marţi seara la postul de televiziune ucrainean ZIK.

Potrivit consilierului citat, discuţiile dintre Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui să aibă loc în prezenţa reprezentanţilor Statelor Unite şi Marii Britanii.

'Nu putem rămâne singuri cu Rusia pentru că nu vom rezolva problema. Şi niciodată nu voi susţine ca noul preşedinte al Ucrainei să se aşeze la masa tratativelor cu aşa-numitele republici populare Doneţk şi Lugansk', a declarat Aparşin, adăugând că Zelenski doreşte să rezolve conflictul din Donbas, dar în condiţii favorabile pentru Ucraina.

După ce a câştigat alegerile prezidenţiale de duminică, cu un scor zdrobitor de 73,22%, Zelenski a promis că prioritatea 'numărul unu' în noua sa funcţie va fi încetarea luptelor şi, pe cale de consecinţă, sfârşitul războiului dintre armata ucraineană şi miliţiile proruse în estul ţării.

El a pledat totodată pentru reformarea procesului de reglementare în baza acordurilor de pace de la Minsk din februarie 2015, optând pentru un nou format de negociere care să includă Rusia şi ţările occidentale.

Deşi l-a catalogat drept inamic pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, Zelenski a afirmat în timpul campaniei că este dispus să dialogheze cu acesta pentru a a ajunge la pace în Donbas.

Noul preşedinte ucrainean a indicat că un alt obiectiv principal al său este aducerea acasă a tuturor prizonierilor ucraineni deţinuţi în mâinile rebelilor separatişti din Lugansk şi Doneţk, precum şi eliberarea celor 24 de marinari capturaţi de Rusia în incidentul naval din Marea Neagră din noiembrie trecut.

Moscova speră că noile autorităţi ale Ucrainei vor promova soluţionarea conflictului din estul ţării prin respectarea acordurilor de la Minsk, a declarat miercuri ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, citat de EFE.

'Sperăm că noile autorităţi ucrainene îşi vor înţelege responsabilitatea şi vor promova soluţionarea crizei prin respectarea strictă a pachetului de măsuri propus la Minsk', a declarat Lavrov în cadrul Conferinţei internaţionale de securitate de la Moscova, care şi-a început lucrările miercuri în capitala rusă.

În plus, ministrul rus a indicat că o soluţionare politică a conflictului din Donbas trebuie identificată în cadrul Grupului de contact şi în formatul de negocieri 'Normandia' - Rusia, Franţa, Ucraina şi Germania - şi în deplină concordanţă cu Rezoluţia nr. 2202 a Consiliului de Securitate din 2015 privind acordurile de la Minsk.

'Germania şi Franţa trebuie să joace un rol important pentru a nu permite nicio încercare de revizuire a acordurilor de la Minsk aprobate de Consiliul de Securitate pentru a rezolva conflictul din Donbas', a spus el, adăugând că ar fi timpul ca ţările occidentale să tragă în cele din urmă învăţăminte din cazurile Iugoslaviei, Ucrainei, Irakului, Libiei şi Siriei.

Din aprilie 2014, Ucraina este implicată într-un conflict armat împotriva rebelilor separatişti proruşi din estul ţării, soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

Acordurile de la Minsk din septembrie 2014 şi februarie 2015 au pus bazele unei soluţii politice la conflictul din Donbas, dar nu au condus la o încetare totală a violenţelor până acum. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”