Ucraina are probleme cu echiparea noilor recruți

Ucraina are probleme cu echiparea noilor recruți

Ucraina formează mai multe brigăzi noi, însă aprovizionarea târzie și insuficientă cu arme occidentale le va împiedica probabil să fie echipate, potrivit analiștilor de la Institutul american pentru studiul războiului (ISW).

exercitii soldati ucraineni

În special, potrivit experților, asistența occidentală adecvată și în timp util rămâne un factor decisiv pentru a determina când și în ce măsură trupele ucrainene vor fi capabile să preia inițiativa pe câmpul de luptă și să desfășoare contraofensive semnificative din punct de vedere operațional în viitor.

În ultimele luni, mass-media ucrainene au subliniat în mod regulat lipsa de material suficient pentru a echipa toate noile brigăzi ucrainene aflate în curs de formare, iar rapoartele actuale sugerează că Ucraina nu va fi în măsură să echipeze complet toate viitoarele sale brigăzi fără asistență de securitate occidentală suplimentară. Întârzierea cu luni de zile a asistenței de securitate occidentale a exacerbat provocările asociate eforturilor de mobilizare ale Ucrainei“, susține ISW.

Capacitatea armatei ucrainene de a desfășura operațiuni contraofensive semnificative din punct de vedere operațional la momentul potrivit pentru Ucraina este crucială pentru a evita prelungirea războiului, mai spus experții ISW. În timp ce teoria victoriei ruse, conform căreia ocupanții vor putea avansa lent în Ucraina, este de natură să îl încurajeze pe Vladimir Putin să prelungească războiul. Aceasta îi consolidează, de asemenea, angajamentul față de distrugerea statalității ucrainene. Și, cu excepția cazului în care Ucraina le provoacă rușilor noi înfrângeri semnificative pe câmpul de luptă, este puțin probabil ca Putin să își schimbe planurile, estimează ISW.

Ucraina nu are timpul sau flexibilitatea de a aștepta asistența occidentală în materie de securitate pentru a echipa noi unități. Cel mai probabil, forțele ruse încearcă acum să folosească inițiativa pe întregul front pentru a forța Ucraina să aloce personal și material pentru operațiunile defensive în curs și pentru a o împiedica să acumuleze numărul crucial de personal și resurse necesare pentru a contracara această inițiativă“, a notat ISW.

Cu cât Ucraina așteaptă mai mult pentru echiparea și desfășurarea brigăzilor de luptă, cu atât Rusia va avea mai multe oportunități de a împiedica eforturile Ucrainei de a concentra noi forțe de luptă pentru viitoare operațiuni contraofensive. Cu toate acestea, ISW consideră că asistența occidentală va atenua această presiune, iar o mai mare certitudine cu privire la forțele care vor fi disponibile va permite Ucrainei să înceapă planificarea concretă pentru viitoarele acțiuni contraofensive.

„Asistența de securitate occidentală, care furnizează suficient și regulat forțelor ucrainene echipamentele și armele necesare pentru operațiunile de eliberare a unor mari părți din Ucraina ocupată, rămâne singura modalitate de a reduce angajamentul actual al lui Putin de a distruge statalitatea și identitatea ucraineană“, au subliniat analiștii.

Zilele trecute, SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. În noul pachet, SUA vor furniza forțelor armate rachete pentru sisteme de apărare aeriană, rachete pentru sisteme HIMARS, rachete antitanc, proiectile de artilerie și alte echipamente esențiale. Pachetul include, de asemenea, noi fonduri care vor fi utilizate de Pentagon pentru a achiziționa sisteme de apărare aeriană Patriot și NASAMS.

Ucraina extinde recrutarea ăn rîndul deținuților din închisori

După mai bine de doi ani de luptă împotriva invaziei la scară largă a Rusiei, Ucraina extinde recrutarea, pentru a face față penuriei acute de pe câmpul de luptă.

Iar eforturile sale de recrutare s-au îndreptat, pentru prima dată, către cei aflați în penitenciare. Deși Ucraina nu a dat detalii cu privire la numărul trupelor desfășurate sau al victimelor, comandanții din prima linie recunosc în mod deschis că se confruntă cu probleme serioase de personal, în timp ce Rusia continuă să își consolideze forțele în estul Ucrainei și să avanseze treptat spre vest.

Mai mult de 3.000 de deținuți au fost deja eliberați condiționat și repartizați în unități militare după ce o astfel de recrutare a fost aprobată de parlament într-un proiect de lege controversat privind mobilizarea luna trecută, a declarat ministrul adjunct ucrainean al justiției, Olena Visoțka, pentru The Associated Press.

Aproximativ 27.000 de deținuți ar putea fi potențial eligibili pentru noul program, potrivit estimărilor Ministerului Justiției.

"O mare parte din motivație vine din dorința (deținuților) de a se întoarce acasă ca un erou, și nu de a se întoarce acasă din închisoare", a declarat Visoțka.

Ernest Volvaci, 27 de ani, vrea să accepte oferta. Ispășește o pedeapsă de doi ani pentru tâlhărie, în colonia penală din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk. Lucrează în bucătărie, punând porții de mâncare în boluri de tablă.

"Este o prostie să stai aici și să nu faci nimic", a spus Volvaci, adăugând că încă de la începutul războiului și-a dorit să "facă ceva pentru Ucraina" și să aibă posibilitatea de a se înrola. "Acum a apărut".

Din motive de securitate, soldații ucraineni aflați în serviciul activ sunt de obicei identificați doar după prenume sau după un indicativ de apel. Mulți dintre deținuții de la colonia penală din Dnipropetrovsk au cerut, de asemenea, să fie identificați doar prin prenume, pentru a evita dificultățile în cazul înrolării.

Un alt deținut, în vârstă de 30 de ani, care și-a dat doar numele Volodimir, face nituri la un atelier al coloniei penitenciare. El a declarat că intenționează să se ofere voluntar după ce își va ispăși pedeapsa peste un an, dar nu ar face acest lucru acum, deoarece programul de eliberare condiționată nu prevede efectiv concediu la domiciliu.

Deținuții pot obține eliberarea condiționată după un interviu, un examen medical și o revizuire a condamnării lor.

Cei condamnați pentru viol, agresiune sexuală, uciderea a două sau mai multe persoane sau infracțiuni împotriva securității naționale a Ucrainei nu sunt eligibili.

Oficialii ucraineni doresc să facă o distincție între programul lor și recrutarea în Rusia a condamnaților pentru cunoscutul grup de mercenari Wagner. Acești luptători au fost de obicei direcționați către cele mai mortale bătălii, spun oficialii, însă programul ucrainean vizează integrarea deținuților în unități ucrainene obișnuite de pe linia frontului.

Țara are o populație încarcerată de aproximativ 42 000 de persoane, conform cifrelor transmise de guvern Uniunii Europene.

Deși reformele recente au redus numărul de deținuți și sunt creditate cu îmbunătățirea condițiilor în unele instituții, Departamentul de Stat al SUA a menționat rapoarte credibile privind "tratamente sau pedepse degradante" din partea autorităților penitenciare în raportul său anual privind drepturile omului de anul trecut.

După examinare, deținuții eliberați condiționat sunt trimiși de urgență la antrenamentul de bază în tabere, unde învață cum să mânuiască armele și alte noțiuni fundamentale de luptă. Instruirea este completată ulterior, odată ce se alătură unităților individuale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii