Ucraina are în dotare mitraliere controlate de la distanță cu ajutorul unei console de jocuri video
Ucraina pare să utilizeze o consolă de jocuri video foarte populare pentru un scop neobișnuit: controlul de la distanță al armelor.
Mitralieră controlată de consolă/ FOTO: u24.gov.ua
O consolă video portabilă Steam Deck a fost observată într-un clip video filmat în Ucraina, care prezintă o mitralieră controlată de la distanță.
Dispozitivul de gaming este folosit pentru monitorizarea și controlul armei, de la o distanță de până la 500 de metri.
Ansamblul include o cameră, care transmite imagini către consolă. Aparent, sistemul are un anumit grad de autonomie și poate trage singur. Sistemul ShaBlya poate fi echipat cu modele diferite de arme de foc și poate ataca drone care zboară la altitudine mică.
Utilizarea platformei Steam Deck pentru a controla sistemele de mitraliere fără mitralior evidențiază influența continuă a tehnologiilor moderne în războiul din Ucraina, lucru evident și în prevalența dronelor.
Aceasta evidențiază, de asemenea, tendința de a utiliza sistemele în alte moduri decât cele pentru care au fost concepute, așa cum se întâmplă în acest caz.
United24 Media din Ucraina, o platformă guvernamentală, a difuzat pe rețelele de socializare, la sfârșitul săptămânii, un videoclip cu soldați ucraineni care utilizează sistemul Steam Deck pentru a controla de la distanță armele.
Turelele de arme controlate de la distanță, sistemul ShaBlya care a fost dezvoltat de inginerii ucraineni și aprobat pentru utilizare și producție în masă la începutul acestui an, sunt printre primii „roboți” de pe linia frontului, conceput pentru a ține, ținti și trage cu mitraliere.
Turela de mitralieră are, de asemenea, un aparat de termoviziune și camere cu câmp larg pentru localizarea țintelor și poate trage până la o distanță de aprope 5 kilometri, potrivit United24.
Imaginile cu mitraliera autonomă utilizată în luptă arată că aceasta este controlată de sistemele portabile Steam Deck, platforme de jocuri video produse de Valve care sunt utilizate pentru a juca jocuri populare precum seria clasică „Halo”, „Elden Ring” și „Stardew Valley”. Steam Deck-urile sunt dispozitive de joc portabile relativ noi, dar au devenit populare datorită portabilității lor și varietății de jocuri disponibile în magazinul Steam.
Dar se pare că există și alte caracteristici, pe care ucrainenii au descoperit cum să le exploateze. Încă de anul trecut circulă informații despre utilizarea în luptă a Steam Deck.
Utilizarea acestor sisteme pentru a controla turelele de arme acționate de la distanță, după cum notează videoclipul United24, vorbește despre utilizarea semnificativă a unei varietăți de tehnologii diferite în acest război, în special atunci când vine vorba de roboți și drone.
Ambele tabere controlează de la distanță sisteme fără pilot pe câmpul de luptă. Dronele cu vedere de la prima persoană hărțuiesc constant vehicule și trupe, dronele navale au scufundat nave de război în Marea Neagră, dronele de recunoaștere direcționează lovituri, iar dronele cu rază lungă de acțiune au fost utilizate pentru lovituri în adâncime.
Sistemele controlate de la distanță prezintă o serie de avantaje. Acestea pot ține trupele departe de lupte, putând salva vieți, și oferă un mix de instrumente pentru localizarea și țintirea inamicilor.
Dezvoltarea acestei tehnologii avansează rapid. În ceea ce privește războiul cu drone, atât Rusia, cât și Ucraina, în special, se întrec pentru a face progrese într-un fel de cursă a înarmării una împotriva celeilalte. Un exemplu recent este utilizarea de către Rusia a dronelor cablate pentru a atenua efectele bruiajului semnalelor asupra sistemelor fără pilot și a dronelor.
Nu este prima dată când dispozitive de gaming sunt folosite în platforme militare. Vehiculul blindat israelian Carmel poate fi controlat prin intermediul unui controller de Xbox, preferat de piloții tineri, familiarizați cu jocurile video.
Sursa: adevarul.ro