Ucraina are capacitatea de a produce dronele și rachetele cu rază lungă de acțiune necesare pentru a lovi în Rusia, spune Kievul

Ucraina are capacitatea de a produce dronele și rachetele cu rază lungă de acțiune necesare pentru a lovi în Rusia, spune Kievul

Ucraina are „toate cunoștințele” și „toate capabilitățile” să producă drone și rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în Rusia, dar are nevoie în acest scop de finanțare din partea aliaților occidentali, a declarat pentru Kyiv Independent Alexander Kamișin, consilierul președintelui Volodimir Zelenski pentru afaceri strategice.

Drona-rachetă Palianiția FOTO via X

Drona-rachetă Palianiția FOTO via X

După luni de zile în care Ucraina a cerut insistent să i se acorde permisiunea de a lovi adânc în Rusia cu armament occidental, aliații par să se concentreze acum pe sprijinirea Ucrainei să-și dezvolte capacitățile de lovire cu rază lungă de acțiune.

Fost ministru al Industriilor Strategice, care a supravegheat producția internă de armament a Ucrainei timp de un an și jumătate înainte de a-și prelua noua funcție luna trecută, a declarat că Kievul le cere aliaților sprijin financiar pentru a-și atinge potențialul de inovație și producție testat pe câmpul de luptă.

„Capacitățile noastre sunt semnificativ mai mari decât finanțarea disponibilă, deci este o sumă semnificativă de bani, dar o discutăm cu partenerii noștri”, a spus Kamișin, care nu a dorit să spună despre ce sumă este vorba.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat jurnaliştilor pe 21 octombrie că SUA urmează să ofere Ucrainei 1,6 miliarde de dolari pentru producția sa internă de arme cu rază lungă de acțiune. Ucraina va primi prima tranșă de 800 de milioane de dolari în „zilele următoare”, iar a doua tranșă ulterior, a declarat președintele după vizita de săptămâna aceasta a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, la Kiev.

Ministrul Apărării Rustem Umerov informa, la un eveniment din septembrie, că potențialul Ucrainei pentru producția internă ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari cu investiții străine - de peste trei ori mai mult decât prognoza estimată pentru 2024.

Aparenta schimbare a atenției aliaților occidentali către alocarea de fonduri substanțiale pentru dezvoltarea armelor cu bătaie lungă, mai degrabă decât furnizarea propriilor arme, vine după ce solicitările repetate ale Kievului de a i se permite să lovească în Rusia cu arme occidentale au fost fără rezultat.

Deși Moscova are inițiativa în cea mai mare parte a liniei frontului, Kievul a lovit în mod regulat ținte precum depozite de arme, rafinării de petrol și aerodromuri aflate la sute de kilometri de graniță, considerând că aceste atacuri sunt esențiale pentru a reduce capacitatea de luptă a inamicului.

„Am dovedit că putem ajunge adânc în interiorul Rusiei și, din acest motiv, credem că finanțarea achiziției de lucruri făcute în Ucraina este o mișcare bună pentru partenerii noștri”, a spus oficialul.

Comentariile sale se referă, de asemenea, la progresele tehnologice făcute de Kiev, care ar putea fi împărtășite cu aliații în ceea ce privește tacticile viitoare ale războiului, în rapidă dezvoltare, inclusiv utilizarea masivă a dronelor în aer, la sol și pe mare, într-un război asimetric în care Rusia are avantajul puterii de foc convenționale.

Kamișin a spus că Ucraina a primit deja „angajamente” din partea aliaților, inclusiv SUA, Danemarca și Lituania, de a finanța achiziționarea de capabilități de lovitură în adâncime fabricate de Ucraina.

„Deci, în acest moment, suntem în punctul de a finaliza aranjamentele privind finanțarea acestei achiziții”, a spus Kamișin.

Un număr tot mai mare de aliați occidentali finanțează dezvoltarea armamentului ucrainean și au preluat proiecte comune de producție pentru a contracara stocurile masive ale Rusiei cu tehnologii de ultimă oră.

Secretarul Apărării din Marea Britanie, John Healey, a mai spus pe 22 octombrie că țara sa va împrumuta aproape trei miliarde de dolari pentru producția de drone cu rază lungă de acțiune.

Lituania a anunțat în septembrie că investește 11 milioane de dolari în dezvoltarea armei cu rază lungă de acțiune „Palianiția” a Ucrainei. Zelenski a confirmat prima utilizare cu succes a noii „drone rachetă” la sfârșitul lunii august.

„Toată coproducția și investițiile în producția de apărare sunt foarte importante pentru noi. Aceasta este o prioritate astăzi”, a spus el cu prilejul vizitei președintelui lituanian Gitanas Nauseda, în septembrie.

„În acest moment, toată lumea poate vedea cât de mult succes are Ucraina în dezvoltarea și desfășurarea armelor sale cu rază lungă de acțiune și a dronelor cu rază lungă de acțiune.”

Zelenski a precizat la cel de-al doilea forum internațional al industriilor de apărare, în octombrie, că Ucraina poate produce acum patru milioane de drone pe an și are deja contracte pentru fabricarea a 1,5 milioane. Ucraina s-a abținut să dezvăluie mai multe despre rachete din cauza naturii sensibile a subiectului.

La rândul lui, Kamișin a refuzat să dezvăluie detalii despre armele cu rază lungă de acțiune în curs de dezvoltare, inclusiv dacă acestea includ racheta balistică Hrim-2 (Grim-2) a Ucrainei.

Ucraina a parcurs un drum lung pentru a-și perfecționa dronele domestice în scopul de a aduce războiul în Rusia. În acest sens, Kamișin a spus că Ucraina a început să lovească adânc pe teritoriul Rusiei la sfârșitul anului 2023, iar capacitățile de inginerie ucrainene „au crescut din ce în ce mai mult”.

„Vedem o creștere a interesului aliaților noștri occidentali pentru finanțarea lucrurilor achiziționate de la producătorii ucraineni”, a spus oficialul.

„Am dovedit că sunt capabili.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Tipul de femeie care este ca un drog pentru bărbați. Ce spun studiile despre adevărata lege a atracției între bărbat și femeie

2 Interlopul Alex Stoica, băiatul lui Dacian Ursaru, a cumpărat mașini de aproape un milion de euro din banii furați de la americani

3 Omul ăsta pare că nu minte și spune lucrurilor pe nume când vine vorba despre puterea „slăbită” a Rusiei

4 „Ce dracu' să facem cu nenorociții ăștia de chinezi” / Soldații ruși, înregistrați în timp ce-i înjură pe nord-coreenii aduși să-i ajute

5 Dezvăluiri despre conversațiile secrete ale lui Elon Musk cu Vladimir Putin. Ce l-a rugat liderul de la Kremlin pe șeful SpaceX