Ucraina: Anchetă pentru "sabotaj" după incendiul la unul dintre cele mai mari depozite de muniții (FOTO/VIDEO)

Ucraina: Anchetă pentru "sabotaj" după incendiul la unul dintre cele mai mari depozite de muniții (FOTO/VIDEO)

Un incendiu a mistuit miercuri unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Ucraina, conducând la evacuarea a 30.000 de locuitori și la deschiderea unei anchete pentru "sabotaj", relatează joi AFP.

Această anchetă anunțată de Parchetul militar de la Kiev intervine după al patrulea incendiu în decurs de doi ani la un depozit al armatei ucrainene, angajată din 2014 într-un conflict în estul Ucrainei cu rebeli separatiști proruși.

"Este un arsenal al armatei noastre. Și cred că nu a fost distrus accidental", a declarat premierul Volodimir Groisman, care a survolat în cursul nopții depozitul de muniții ce a luat foc în apropiere de Kalinivka, centrul țării, la aproximativ 175 km sud-vest de Kiev.

"Trebuie să învățăm să apărăm echipamentele noastre strategice de grupurile de sabotori", a declarat la rândul său președintele Petro Poroșenko, în cadrul unei reuniuni de urgență cu vârfurile armatei. "Căci nu există alte ipoteze?", a ironizat el în comentarii făcute publice de serviciile sale.

Potrivit agenților de pază ai depozitului, focul a fost precedat de o explozie, a precizat Statul Major al armatei. Cel puțin două persoane au fost rănite și spitalizate, dar viața lor nu este în pericol, a indicat într-un comunicat administrația regională.

Incendiul s-a declanșat marți în jurul orei locale 22:00 (19:00 GMT) la acest depozit, unul dintre cele mai mari din Ucraina, unde se află stocate circa 188.000 tone de muniții. Focul s-a declanșat în urma exploziilor mai multor obuze de artilerie de calibrele 122 mm și 125 mm, explozii care au continuat pe tot parcursul nopții de miercuri, potrivit poliției.

Miercuri, "explozii izolate" au continuat să se producă, potrivit administrației regionale. În cursul serii, Ministerul Apărării ucrainean afirma că aceste explozii au încetat și că situația este de acum sub control.

Armata asigură că 70% din spațiile de depozitare nu au fost afectate de dezastru.

Peste 30.000 de persoane au fost evacuate din localitățile învecinate, unde cel puțin patru case au fost afectate de explozii, a declarat poliția națională într-un comunicat.

"Spațiul aerian a fost închis pe o rază de 50 de kilometri în jurul zonei dezastrului", a indicat pe pagina sa de Facebook Iuri Lavreniuk, ministru adjunct al infrastructurii. Redeschiderea acestui spațiu nu a fost prevăzută pentru miercuri, remarcă AFP.

Mulți soldați și ofițeri de poliție purtând veste antiglonț patrulau miercuri pe străzile din Kalynivka.

"În unele case, ferestrele și ușile au fost smulse", a declarat pentru AFP o femeie rezidentă într-o localitate vecină și venită la Kalinivka pentru a fi evacuată. "Oamenii s-au ascuns în subsoluri, eu nu am așa ceva, așa că am rămas în casa mea", a spus ea.

În martie, un incendiu imens la un depozit unde erau stocate circa 138.000 de arme și muniții la Balaklia, în regiunea Harkov din apropiere de estul rebel al Ucrainei, s-a declanșat în urma exploziei în serie a unor obuze, explozii care au durat timp de mai multe zile, făcând un mort și cinci răniți.

Parchetul militar a deschis atunci o anchetă pentru "sabotaj" și "neglijență", iar ministrul apărării, Stepan Poltorak, a sugerat că în spatele incidentului s-ar afla separatiștii proruși și Moscova.

În octombrie 2015, două persoane au fost ucise de o serie de explozii la un depozit de muniție din Svatove, un mic oraș aflat lângă linia frontului.

Ucraina se confruntă cu un conflict armat în estul țării între armata guvernamentală și rebeli proruși, soldat cu peste 10.000 de morți de la declanșarea sa în 2014. Kievul și Occidentul acuză Rusia că sprijină militar rebelii și că încearcă să destabilizeze situația de pe întreg teritoriul ucrainean, acuzații negate de Moscova.

AGERPRES/( AS — autor: Lilia Traci, editor: Irina Cristea, editor online: Gabriela Badea)


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”