Ucraina adaugă arsenalului său naval a doua corvetă turcească. Noua navă din clasa Ada, inaugurată la Istanbul

Ucraina adaugă arsenalului său naval a doua corvetă turcească. Noua navă din clasa Ada, inaugurată la Istanbul

O a doua corvetă fabricată în Turcia va intra în arsenalul naval al Ucrainei au anunțat vineri oficialii, care nu au detaliat însă maniera în care ar putea fi folosite aceste nave în războiul împotriva agresiunii Rusiei. Corveta multirol din clasa Ada construită de Turcia pentru Ucraina a fost inaugurată la Istanbul la 1 august, a declarat ministrul Apărării Rustem Umerov.

O nouă corvetă din clasa Ada a fost inaugurată la Istanbul FOTO Rustem Umerov/X

O nouă corvetă din clasa Ada a fost inaugurată la Istanbul FOTO Rustem Umerov/X

Prima doamnă a Ucrainei Olena Zelenska a participat la ceremonia de lansare a corvetei în cadrul vizitei sale în Turcia, a anunțat președinția ucraineană pe site-ul său, relatează AP.

Prima corvetă turcească primită de Ucraina este în prezent în curs de testare pe mare.

Navele turcești din clasa Ada sunt capabile să lovească avioane, alte nave, dar și submarine.

Ucraina, care are coaste la Marea Neagră și la Marea Azov, dispunea doar de o mică flotă mică la momentul invaziei pe scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

De atunci a dezvoltat drone navale fără echipaj, care au limitat sever capacitatea navală Moscovei în Marea Neagră.

Președinția ucraineană a transmis că corvetele vor contribui la protejarea intereselor țării atât în Marea Neagră, cât și în Marea Azov „dar și, în special, în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic”.

Președinția nu a oferit și alte detalii.

Legislația internațională interzice trecerea navelor de război prin strâmtoarea Bosfor a Turciei, care leagă Marea Mediterană de Marea Neagră, în vreme de război. În acest sens, declarația președinției ucrainene nu precizează unde se află șantierul naval turc; acesta ar putea fi pe partea de nord a strâmtorii, cu o rută directă spre Ucraina.

Ucraina a comandat cele două corvete turcești în baza unui acord semnat în 2020, a spus președinția.

Autoritățile ucrainene au adoptat luna trecută o strategie de securitate maritimă prin care își propune să-și reclădească capacitatea navală.

În același timp, primește ajutor în acest sens de la partenerii occidentali. Coaliția pentru capacitatea navală, condusă de Regatul Unit și Norvegia, a fost înființată în decembrie anul trecut.

Când va primi Ucraina noua corvetă

Noua corvetă a primit numele hatmanului Ivan Vihovski, fiind a doua navă din clasa Ada, după corveta Ivan Mazepa, l ansată în octombrie 2022.

Ivan Vihovski își va efectua călătoria inaugurală în 2026 și va fi predată oficial Ucrainei în primul trimestru al anului 2027, a declarat compania turcă de construcții navale STM, citată de Kyiv Independent.

„Sunt recunoscător partenerilor noștri turci pentru sprijinul acordat într-o perioadă dificilă pentru țara noastră”, a spus Umerov după ceremonia de inaugurare de la șantierul naval RMK Marine la care au luat parte, alături de Prima Doamnă a Ucrainei, comandantul marinei Olelksii Neizhpapa, liderul tătarilor din Crimeea Mustafa Dzhemilev și Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei turce de arme Baykar.

„Ucraina a întrerupt deja dominația flotei ruse pe mare, distrugând zeci de nave. Extindem în mod activ capacitățile marinei ucrainene în Marea Neagră și Azov", a adăugat Umerov.

Potrivit ministrului ucrainean, corvetele „sunt echipate cu arme de ultimă oră și vor deveni un plus semnificativ pentru flota noastră”.

Hatmanul Ivan Mazepa, aflat în prezent în teste, va fi noua navă amiral a Marinei Ucrainene, după ce predecesorul său, fregata hatman Sahaidaciny, a fost distrusă în martie 2022 pentru a preveni capturarea de către forțele ruse.

Nava din clasa Ada este înarmată cu un tun naval de 76 mm, tunuri STAMP de 12,7 mm controlate de la distanță, radare de control al focului, sisteme prin satelit și sisteme de război electronic.

În ciuda forței sale navale slabe, Ucraina a reușit să provoace pagube serioase Flotei ruse de la Marea Neagră cu drone kamikaze și atcuri cu rachete, redeschizând cu succes un coridor comercial în Marea Neagră.

Se estimează că Rusia a pierdut aproximativ o treime din flota sa a Mării Negre din cauza atacurilor ucrainene, unul dintre principalele succese ale Kievului în războiul contra agresiunii Rusiei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...