Ucraina a scos din luptă 17.000 de ruși fără să tragă un foc de armă

Ucraina a scos din luptă 17.000 de ruși fără să tragă un foc de armă

În cele 20 de luni de când Rusia a atacat Ucraina în cea mai mare operațiune militară din Europa de la al Doilea Război Mondial, sute de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți.

Soldati ruși în Ucraina Foto Profimedia

Soldati ruși în Ucraina Foto Profimedia

De la invadarea din 24 februarie 2022, forțele ruse au pierdut teren în Ucraina și au fost distruse mii de piese de artilerie, blindate și alte echipamente. Perspectivele pentru președintele Vladimir Putin și pentru Rusia nu arată bine.

Ucraina nu folosește doar gloanțe și bombe împotriva forțelor ruse. Datorită operațiunilor serviciilor sale speciale, Kievul a reușit să scoată 17.000 de ruși de pe câmpul de luptă fără măcar să tragă un foc de armă, potrivit șefului Comandamentului pentru Operații Speciale al Armatei SUA.

Când mesajele duc la dezertări

Progresele rapide în tehnologia comunicațiilor și utilizarea pe scară largă a platformelor de social media au făcut mai ușor pentru actorii statali și nestatali să ajungă la un public vast pentru a-și promova propriile interese și a le submina pe cele ale rivalilor lor.

Eforturile de mesagerie ale Ucrainei au fost un instrument important pentru a convinge mii de ruși să-și părăsească posturile, potrivit general locotenentul Jonathan Braga, comandant al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale al Armatei SUA.

„Mesageria a jucat un rol uriaș doar în sensul tactic și operațional” în Ucraina, a spus Braga la conferința anuală a Asociației Armatei SUA din octombrie.

"Ne-am sprijinit pe partenerii noștri ucraineni acolo. 17.000 de ruși au dezertat”, a spus Braga, citat de Business Insider. „Sunt 17.000 de soldați pe care nu trebuia să-i arunci în aer pe câmpul de luptă sau să-i distrugi. Asta a slăbit mecanismele defensive” ale forțelor ruse.

Folosind mijloacele oferite de rețelele sociale, un serviciu militar sau de informații poate aduna informații detaliate despre un adversar, echipamentul său și personalul său și poate disloca acele informații pentru a viza soldați individuali și a le submina moralul.

„La nivel tactic, de erodarea voinței și a moralului soldaților individuali, la erodarea capacității generale a unității, este inerent și este o activitate militară tradițională de a impune îndoieli în mintea adversarului”, a spus Braga.

Ucraina a organizat o gamă remarcabilă de operațiuni în spațiul informațional. Fie că a fost vorba de a-i convinge pe aliați să trimită mai multe arme sau de a-și bate joc de deficiențele câmpului de luptă al Rusiei, ucrainenii au dat dovadă de o mare pricepere în a folosi informațiile în avantajul lor.

Există nenumărate exemple de moral scăzut al Rusiei de care pot profita operațiunile ucrainene, iar Kremlinul a încercat să contracareze efectele descrise de Braga. Acestea includ măsuri brutale, cum ar fi executarea soldaților care se retrag sau nu respectă ordinele, la fel ca sovieticii în al Doilea Război Mondial.

Cu siguranță, Rusia are propria sa mașinărie puternică de propagandă . În timpul Războiului Rece, KGB-ul a folosit operațiuni de informare ca parte a unei campanii mai ample de „măsuri active” pentru a submina Occidentul și a submina NATO.

În săptămânile premergătoare contraofensivei pe scară largă a Ucrainei din această vară, Kremlinul a trimis linii directoare instituțiilor de știri, instruindu-le să descrie capabilitățile ucrainene într-o lumină pozitivă pentru a spori percepția asupra succesului armatei ruse atunci când a respins forțele Kievului.

Comando de tastatură

Armata americană recunoaște, de asemenea , potențialul operațiunilor de informare și, în calitate de comandant al forțelor de operațiuni speciale ale armatei SUA, Braga știe multe despre conducerea acestora.

Amenințarea unui război între egali cu China sau Rusia a împins comunitatea militară și de informații americane să investească mai mult în operațiuni de informare, astfel încât să poată modela câmpul de luptă informațional înainte, în timpul și după ostilități.

În comunitatea de operațiuni speciale din SUA, grupurile de operațiuni psihologice ale armatei și Brigada de Afaceri Civile fac cea mai mare parte a muncii atunci când vine vorba de operațiuni de informare și de modelare a narațiunii. Soldații Forțelor Speciale ale Armatei SUA au, de asemenea, sarcina de a dezvolta cunoștințe culturale și lingvistice specifice pentru a le facilita pregătirea forțelor partenere.

Acele abilități „soft” pot fi folosite și împotriva adversarilor, în special a celor care nu pot fi convinși să renunțe la luptă doar prin forța armelor.

"Este responsabilitatea noastră să impunem costuri și credință în mentalitatea adversarului. În cele din urmă, războiul este și o confruntare de voință. Puteți avea o strategie de anihilare" pentru a distruge inamicul, a spus Braga, dar "la sfârșitul zilei, trebuie să convingi un om să nu mai facă ceea ce face.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri