Ucraina a început să transfere date sensibile în afara graniţelor sale

Ucraina a început să transfere date sensibile în afara graniţelor sale

Viceministrul ucrainean pentru digitalizare, George Dubinski, a declarat că de la începutul războiului Ucraina a început să transfere arhive digitale ale diferitelor ministere şi birouri guvernamentale şi negociază cu un număr de ţări europene pentru a transfera şi altele.

Centrele de date din Ucraina nu mai sunt sigure, putând fi vizate atât de bombardamente, cât şi de atacuri cibernetice. Copiile de siguranţă ale fişierelor sunt mutate pe servere cloud de peste hotare, a explicat oficialul ucrainean.

Rusia a lansat mai multe atacuri asupra clădirilor guvernului ucrainean. Luna trecută, SUA, Regatul Unit, Uniunea Europeană şi alte ţări au pus în seama Rusiei un atac cibernetic asupra unei companii de comunicaţii prin satelit chiar în ziua invaziei, întrerupând serviciile de internet pentru mii de ucraineni şi europeni, şi perturbând sistemele de control de la distanţă pentru ferme eoliene din Germania.

„În caz de urgenţă, trebuie să ne asigurăm că sistemele noastre informatice continuă să funcţioneze”, a declarat luna trecută Victor Jora, şef-adjunct al Serviciului de Stat pentru Comunicaţii Speciale şi Protecţie a Informaţiilor.

Ucraina stochează deja unele date guvernamentale în Polonia, pe un server cloud privat special conceput, a spus Dubinski. El a refuzat să ofere detalii despre tehnologie, dar a spus că serverul găzduieşte doar informaţii ucrainene, iar oficialii ucraineni şi polonezi au testat-o împreună. El lucrează la acorduri similare cu alte ţări, inclusiv Estonia şi Franţa.

Biroul lui Dubinski a acordat prioritate de transfer bazelor de date „VIP” – cele necesare pentru a susţine economia Ucrainei. Fiindcă, în ciuda războiului, serviciile pentru cetăţeni, cum ar fi identificarea digitală, trebuie să continue, iar guvernul are nevoie de acces la date fiscale şi alte informaţii, a spus el.

„Suntem responsabili pentru datele personale ale cetăţenilor noştri, suntem responsabili pentru toate datele sensibile”, a spus el. Oricare ar fi costul, „este o chestiune de securitate”.

Guvernele riscă să piardă complet datele sau acestea să fie manipulate de hackeri dacă păstrează o singură copie, or riscurile fizice şi cibernetice sunt crescute mai ales pe parcursul unui război, a declarat Chris Kubecka, specialist în război cibernetic la Institutul Orientului Mijlociu, un think tank din Washington.

Modul în care un guvern clasifică datele şi stabileşte ceea ce este sensibil sau riscant se poate schimba în timpul războiului, a spus Kubecka. Rusia ar putea folosi datele personale ale ucrainenilor în moduri rău intenţionate pentru obiective strategice în regiunile pe care doreşte să le controleze. De exemplu, informaţiile le-ar putea facilita urmărirea mişcărilor şi a contactelor acestora.

Transferul de baze de date guvernamentale sensibile în străinătate presupune examinarea cerinţelor legale şi de securitate pentru protejarea datelor, cum ar fi nivelul de criptare, a explicat Dubinski. Unele arhive guvernamentale sunt masive, cu aproximativ 1,5 PT de date. În unele cazuri, oficialii au petrecut săptămâni întregi proiectând sisteme de stocare a datelor şi apoi testându-le şi ajustându-le.

Oficialii guvernamentali care supraveghează mutarea datelor în străinătate trebuie să decidă dacă pot avea încredere în reţelele de telecomunicaţii care le permit să sincronizeze datele păstrate în cloud, a spus Kubecka. Ei ar trebui, de asemenea, să clarifice cu omologii lor din ţara-gazdă dacă echipele interne de apărare cibernetică vor interveni pentru a oferi ajutor în cazul unui atac cibernetic, a adăugat ea.

Acest proces ar putea fi costisitor şi ar necesita personal suplimentar pentru a supraveghea datele exportate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”