Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a viitoarelor tehnologii

Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a viitoarelor tehnologii

La sfârșitul anului trecut, forțele ucrainene au desfășurat prima operațiune ofensivă exclusiv robotizată cu zeci de drone de diferite tipuri și vehicule fără pilot echipate cu mitraliere, răspândind haos și panică în rândul trupelor ruse „luate prin surprindere” în apropierea satului Liptsi, regiunea Harkov, a scris The Telegraph în articolul său din 22 aprilie dedicat armatei de roboți a Ucrainei.

Ucraina a devenit un „laborator de război”, un poligon militar de testare a tehnologiilor viitoare și un teren de antrenament pentru sistemele de armament occidentale, integrând mașinile în operațiunile militare pentru a obține un avantaj față de Rusia.

Ghidat de un pilot aflat într-un buncăr la câțiva kilometri distanță, Zmiy (Șarpele) este unul dintre zecile de roboți de fabricație ucraineană care ajută Kievul să înlocuiască soldații cu mașini. Acesta se deplasează in mod silențios până la nivelul solului, detonând minele rusești aflate în calea sa, potrivit The Telegraph.

Armata ucraineană s-a angajat să desfășoare aproximativ 15 000 de roboți pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2025, ca parte a eforturilor de a compensa deficitul de personal de pe front, unde trupele ucrainene sunt depășite de cele ruse în proporție de trei la unu.

Prezența tot mai mare a roboților pe câmpul de luptă prefigurează un viitor în care oamenii și mașinile se vor lupta între ei, chiar și soldații foarte bine pregătiți fiind incapabili să se confrunte cu capacitățile roboților controlați de un pilot dintr-un buncăr. Deși „războiul roboților” se află încă în primele stadii, el a început deja.

„Ucraina este lider mondial în robotică - nu în sofisticare, ci în practică”, a declarat David Kirichenko, expert în sisteme autonome la Henry Jackson Society, un think tank britanic, adăugând că accentul se pune pe crearea de sisteme robotizate în număr mare și la prețuri accesibile.

Ucraina are deja peste 500 de întreprinderi nou înființate în domeniul apărării, specializate în sisteme fără pilot, care lucrează în locații secrete de pe teritoriul Ucrainei, în timp ce fluxurile mari de investiții, donații și contracte guvernamentale impulsionează inovarea. Grație relațiilor directe dintre soldați și proiectanți, procesul de dezvoltare este foarte dinamic, permițând efectuarea de modificări în doar o săptămână.

Ucraina a fost, de asemenea, prima armată care a format o forță dedicată dronelor - Forțele pentru Sisteme fără Pilot.

Vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sunt responsabile pentru 60-70% din pierderile de echipamente rusești pe câmpul de luptă, ceea ce le face de două ori mai eficiente decât orice altă armă din arsenalul Ucrainei.

Privind spre viitor, se întrevăd la orizont operațiuni autonome comune ale UAV-urilor și ale vehiculelor terestre fără pilot (UGV-uri), deși toate capacitățile acestei tehnologii nu au fost încă puse la punct. SURSA: defenseromania.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Circumstanțele discutabile ale vizitei lui JD Vance la Vatican, înaintea morții Suveranului Pontif: „A intrat cu forța și a lăsat o lume fără Papă”

2 VIDEO Un antreprenor apropiat de un general SRI a început un serial despre Nicușor Dan

3 O informație din Rusia care dă fiori...

4 Trei frați, cunoscuți oameni de afaceri, au murit în interval de câteva luni. Firmele pe care le dețineau într-un oraș din nordul țării

5 Discreta expansiune a turismului sexual la Tokyo