Ucraina a destructurat o rețea de spioni ruși din cadrul propriilor servicii secrete
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat marți „neutralizarea” unei „rețele puternice” de spioni formată din cinci foști și actuali angajați ai serviciilor secrete ucrainene care acționau în beneficiul regimului de la Moscova.
FOTO Arhivă
Potrivit publicaţiei Ukrainska Pravda, preluată de Agerpres , membrii acestei rețele colaborau cu Divizia de contrainformaţii militare a Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB, principalul succesor al KGB-ului sovietic).
Cei cinci membri ai acestui „grup inamic” din interior au fost arestaţi în urma unei operaţiuni speciale complexe, în mai multe etape, a precizat SBU.
Potrivit biroului procurorului general de la Kiev, toți suspecții sunt „cetăţeni ucraineni”. Unul dintre ei lucra pentru o filială regională a SBU, iar ceilalţi patru fuseseră cândva angajaţi ai Direcției Principale de Informații (HUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării şi Serviciului de Informaţii Externe.
Persoana lor de contact era un ofiţer FSB care se află în prezent în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia în primăvara anului 2014.
Unii dintre aceşti agenţi au furnizat FSB-ului informaţii despre tipul de vehicule folosite de serviciile ucrainene de informaţii militare, despre locurile de amplasare a soldaţilor ucraineni, despre sistemele de securitate de la două centrale nucleare ucrainene (Rivne şi Hmelnîţkîi) şi despre rutele folosite pentru a aduce arme străine în ţară.
În plus, unul dintre ei a transmis informaţii despre sistemele de apărare amplasate în apropiere de Odesa, oraş-port la Marea Neagră, şi despre sistemele de lansatoare multiple de rachete din Harkov, în nord-estul ţării, ambele fiind vizate în mod regulat de atacuri rusești.
Potrivit anchetei, unul dintre cei reţinuţi, și anume un fost responsabil în Serviciul de Informaţii Externe al Ucrainei, fusese racolat de FSB încă înainte de lansarea invaziei, la 24 februarie 2022.
Din raţiuni conspirative, acesta își transmitea informațiile doar prin intermediul unui complice, care călătorea în străinătate ca voluntar şi unde se întâlnea personal cu coordonatorul din FSB.
Agenţii deconspiraţi sunt acuzați de „înaltă trădare” pentru că au comunicat aceste informaţii de securitate în schimbul unei recompense financiare.
De la începutul invaziei ruse, autoritățile de la Kiev au anunţat că au identificat un număr mare de agenţi ai Moscovei care s-au infiltrat în structurile statului ucrainean, în special în serviciile secrete, uneori în posturi de rang înalt.
Regimul de la Moscova a acuzat deopotrivă cetăţeni ruși sau străini că ar lucra în beneficiul Ucrainei, furnizând informaţii sau pregătind acte de sabotaj.
Sursa: adevarul.ro