Ucigașul tăcut care pândește forțele ruse pe câmpul de luptă din Ucraina
Trupele rusești care apără liniile frontului împotriva avansului ucrainean descoperă un pericol ce îi pândește din spate, șubrezindu-le pozițiile, relatează Insider.
SUA au furnizat Ucrainei obuzierul autopropulsat M109A6 Paladin FOTO Captură DefenseWebTV
Ucigașul tăcut de care dispun ucrainenii vine sub forma unui proiectil de artilerie tras peste capetele rușilor.
„Inamicul ne minează spatele, rutele prin care se face aprovizionarea cu muniție și rezervele”, a scris joi pe Telegram Alexandr Sladkov, un proeminent blooger militar rus.
Acesta a explicat că forțele ucrainene lansează mine anti-tanc de la distanță cu ajutorul obuzierelor americane. SUA au furnizat Ucrainei peste 10.000 de astfel proiectile alături de obuze de 155 mm care le poate lansa de la o distanță de circa 17 kilometri.
Această armă declanșată cu ajutorul artileriei este proiectată să oblige la măsuri disperate, notează analiza Insider: vehiculele trebuie să se strecoare printr-o armură de mine pentru a aduce noi efective, muniție, combustibil și provizii în pozițiile din prima linie. Totodată, aceste mine pot fi servi drept capcane mortale de-a lungul căilor de evacuare pe care le au la dispoziție forțele ruse de pe front.
Minele sunt programate să se autodistrugă după un anumit timp, în funcție de model – unele în mai puțin de 24 de ore iar altele după mai mult de o zi.
„Aceste mine se autodistrug după patru ore, iar dacă sunt modelul M73 – după 48 de ore. Geniștii din recunoaștere care inspectează rutele pot să le gestioneze cu ușurință”, a scris bloggerul militar pro-război.
Contraofensiva ucraineană a început deja, susțin mai mulți observatori internaționali. Armata ucraineană a lansat un atac cu tancuri, vehicule de infanterie, artilerie în regiunea Zaporojie despre care forțele Moscovei susțin că au respins-o și că au provocat mari pierderi de echipamente și soldați.
Potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studii de Război, atacurile ucrainene din vestul regiunii Zaporijie din 8 iunie nu reprezintă întreaga amploare a capacităților ucrainene pentru actuala contraofensivă.
„Contraofensiva Ucrainei va consta probabil în mai multe acțiuni de dimensiuni variate, inclusiv atacuri mai localizate, așa cum s-a observat în acest sector la 8 iunie, iar eforturile de mai mică amploare nu reflectă capacitatea maximă a efectivelor ucrainene sau eficiența acestora”, au scris analiștii de la ISW.
Potrivit informațiilor, Ucraina a format 12 brigăzi dedicate contraofensivei, dintre care nouă echipate cu echipament occidental, iar acestor unități li se vor alătura aproape cert unități experimentate.
„Ucraina pare să fi angajat doar o parte din marea rezervă de forțe disponibile pentru operațiuni contraofensive, iar observatorii ar trebui să evite să socotească brigăzile ucrainene deja angajate sau echipamentul occidental avariat ca măsură a puterii efective de luptă a forțelor ucrainene”, se arată în ultima evaluare a ISW.
Sursa: adevarul.ro