UBER: Mulţi şoferi de taxi folosesc aplicaţia noastră; nu suntem de acord cu patronatele, care se opun dreptului consumatorilor de a alege
Reprezentanţii companiei de ridesharing Uber precizează că doresc o colaborare cu industria de taxi în condiţiile în care mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia companiei şi subliniază, totodată că este dreptul consumatorului de a alege asupra opţiunilor de transport.
"Vrem să colaborăm cu industria de taxi aşa cum facem în alte ţări. De fapt, mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia noastră. Însă nu vom fi niciodată de acord cu patronatele care se opun tehnologiei şi dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc şi aceste aplicaţii şi vor să aibă în continuare mai multe opţiuni de transport", au menţionat oficialii Uber România într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează miercuri în Piaţa Victoriei faţă de intenţia autorităţilor de a emite o Ordonanţă de Urgenţă care, potrivit transportatorilor, ar menţine pirateria în sector .
Potrivit COTAR, la protestul care se va desfăşura în intervalul orar 6:00-18:00 în Piaţa Victoriei ar putea participa 5.000 de maşini.
"Cerem Guvernului să renunţe la OUG pentru legalizarea pirateriei în transportul rutier de persoane şi nu înţelegem de ce un vicepremier îi asigură pe 'piraţi' că le va rezolva problema prin OUG şi explică necesitatea legiferării prin ordonanţe de urgenţă ca necesitate, motivând urgenţa prin faptul că preşedintele României trimite legile Parlamentului înapoi, pentru modificare. Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării şi vicepremier, a făcut declaraţii din care reiese că s-a ocupat direct de construirea cadrului legislativ pentru menţinerea pe piaţă a platformelor care fac de mai mulţi ani transport ilegal, neautorizat şi nefiscalizat, iar protestul nostru este împotriva acestor practici care deja sunt la vedere", a declarat Teodor Peşteleu, preşedintele COTAR-CNTR- filiala Timiş, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Vicepremierul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat luni că în cel mult două zile ordonanţa de urgenţă prin care se interzice pirateria în transportul auto va fi publicată în Monitorul Oficial.
"Am spus de la bun început că vom reglementa şi vom lua măsuri pentru interzicerea pirateriei în transportul auto, lucru care s-a întâmplat. Estimez că, dacă nu în seara asta, mâine - cel târziu, poimâine - acea ordonanţă de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru că mai aveam nevoie de avizul Consiliului Legislativ. Am spus foarte clar - şi nu mă schimb - că pregătim să legiferăm şi să reglementăm şi tot ceea ce înseamnă VTS, platforme, Uber, Taxify. Acest lucru se va întâmpla. Există un grup de lucru care de două săptămâni se ocupă de acest subiect şi din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Transportului, Finanţelor, Autorităţii Rutiere Române, Ministerului Dezvoltării Regionale. Suntem aproape de final cu o formulă pe care, evident, o vom pune în transparenţă şi vom aştepta observaţiile tuturor actorilor implicaţi în acest subiect. Dar, ceea ce mi-am dorit şi ne dorim la nivelul Guvernului este să oferim cadrul concurenţial echitabil pentru absolut toată lumea şi nu să blocăm sau să favorizăm pe cineva", a afirmat el, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
În ultima lună, transportatorii au organizat mai multe proteste în capitală acuzând pirateria din sector. AGERPRES