TVA de 9% la alimente intră de luni în vigoare; normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial

TVA de 9% la alimente intră de luni în vigoare; normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial

Normele metodologice de aplicare a taxei pe valoare adăugată de 9% la alimente și pentru structurile de primite turistică, de la 1 iunie, au fost publicate în Monitorul Oficial.

Cota redusă de TVA se va aplica la animale vii din specii domestice destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente, carne și organe comestibile, pești și crustacee, moluște și alte nevertebrate acvatice, cu excepția peștilor ornamentali vii, lapte și produse lactate, ouă de păsări, miere naturală, alte produse comestibile de origine animală, plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal, legume, plante, rădăcini și tuberculi, alimentare, fructe comestibile.

De asemenea, pe lista produselor care vor beneficia de o cotă redusă de TVA se mai află cojile de citrice sau de pepeni, cafea, ceai, mațe și mirodenii, cereale, cu excepția celor destinate însămânțării, produse ale industriei morăritului, malț, inulină, gluten de grâu, semințe și fructe oleaginoase, semințe și fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie, furaje, grăsimi și uleiuri de origine animală sau vegetală grăsimi alimentare prelucrate, preparate din carne, din pește sau din crustacee, din moluște sau din alte nevertebrate acvatice.

De TVA 9% vor beneficia și zaharurile și produsele zaharoase, cacao și preparatele din cacao, preparatele pe bază de cereale, de făină sau de lapte, produsele de patiserie, preparate din legume, din fructe sau din alte părți de plante, băuturile de oțet, reziduurile și deșeurile industriei alimentare, alimentele preparate pentru animale, gume rășini și alte seve și extractele vegetale care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau înlocui alimentele destinate consumului, sare care este utilizată ca ingredient pentru prepararea alimentelor, produse chimice anorganice și organice care sunt utilizate ca ingrediente.

Potrivit Hotărârii privind modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cota redusă de TVA de 9% se aplică pe tot lanțul economic de la producție până la vânzarea către consumatorul final de către toți furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianți.

De exemplu, un producător agricol care vinde fructe către un comerciant va aplica cota de TVA de 9%. La rândul său, comerciantul vinde fructele cu cota de 9%, indiferent ce destinație ulterioară vor avea fructele livrate: alimente, materie primă pentru dulceață, compoturi sau producția de alcool.

Pe de altă parte, actul normativ menționat mai conține și alte prevederi în materie de fiscalitate. Printre acestea se află și scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

"Scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică pentru veniturile realizate începând cu data încadrării contribuabilului în gradul de handicap, conform documentelor justificative. Pentru a beneficia de prevederi, contribuabilii au obligația de a depune la plătitorul de venituri, respectiv organul fiscal competent, documentele care atestă încadrarea în gradul de handicap grav sau accentuat", se arată în document.

Actul normativ menționat conține și norme de aplicare pentru impozitarea bacșișului. În context, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri că amendamentul privind renunțarea la impozitarea acestuia va trece de Parlament în următoarele zile, după care va ajunge la președintele României pentru a fi promulgat.

"S-a făcut amendamentul în Parlament. Cred că în următoarele zile trece de Parlament și va merge la promulgare, la președinte", a declarat Teodorovici.

Întrebat dacă comercianții vor trebui să înregistreze bacșișul și după data de 1 iunie, ministrul Finanțelor a spus că "acest lucru se va întâmpla până când actul normativ respectiv va fi modificat". AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”