Turza (ANDPDCA): Contaminările din centrele pentru vârstnici apar în urma revenirii angajaţilor din concediu

Turza (ANDPDCA): Contaminările din centrele pentru vârstnici apar în urma revenirii angajaţilor din concediu

Contaminările din centrele rezidenţiale pentru vârstnici apar din cauza contactului cu angajaţii centrelor, astfel că angajaţii care revin la muncă în această perioadă trebuie să respecte toate măsurile de prevenire a răspândirii virusului impuse de autorităţi, a declarat vineri preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza.

Aceasta a confirmat că un număr de 59 de persoane de la un centru rezidenţial pentru vârstnici din Bucureşti au fost internate în spital, în stare stabilă, după ce au fost confirmate pozitiv, vineri.

"59 de vârstnici sunt internaţi, din păcate, din cauza infectării cu covid-19 şi 74 sunt în izolare la nivelul centrului. Este în curs o anchetă epidemiologică, beneficiarii rămaşi în centrul de bătrâni sunt bine, nu prezintă niciun fel de simptom şi înţeleg că personalul de acolo urmăreşte situaţia. Nu avem încă informaţii concrete în acest moment (despre cum a intrat virusul în comunitate, n.r.) însă din experienţa cu lucrul în acest domeniul în toate centrele sau serviciile din ţară vă pot spune că din păcate contaminarea sau infectarea vine prin prisma contactului cu angajaţii. Trebuie să ţinem cont de faptul că este o perioadă de concedii, oamenii vin din concediu şi din păcate riscul de infectare este foarte mare, de aceea responsabilitatea celor care se întorc din concediu este foarte mare ca să respecte toate măsurile de prevenire şi recomandările pe care le-am dat de-a lungul timpului", a afirmat Mădălina Turza, la Digi 24.

Preşedintele ANDPDCA a apreciat că se poate face o corelaţie empirică între creşterea numărului de infectări în centrele pentru vârstnici şi revenirea angajaţilor din concedii.

"Nu sunt cazuri printre angajaţi, din câte am fost informaţi, iar măsurile sunt cele impuse de DSP: s-au efectuat dezinfecţii, s-au luat măsuri de izolare a beneficiarilor negativi şi care sunt sub observaţie. În acest moment, starea pacienţilor este stabilă. Urmărim situaţia în (centrele din, n.r.) toată ţara, nu putem vorbi de focare în Bucureşti la nivelul celui despre care vorbim astăzi. Sunt situaţii izolate, însă urmărim în toată ţara. Ce putem însă remarca este că de la o lună la alta, de la 31 iulie şi până în prezent, cel puţin la nivelul centrelor aflate în subordinea DGASPC-urilor din ţară, a crescut numărul de infectări: dacă la 31 iulie aveam 251 de beneficiari infectaţi şi 930 de vindecări, acum avem deja 630 de infectări la nivel de ţară. Deci este o corelaţie empirică pe care o facem între întoarcerea oamenilor din concediu şi situaţia de creştere a numărului de infectări. (...) Evident că există acele reguli care trebuie respectate cu stricteţe atunci când oamenii revin la lucru, pentru că trebuie să înţelegem că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi în acest moment de a-i proteja pe cei mai vulnerabili", a comentat Mădălina Turza.

Preşedintele ANDPDCA a apreciat că fiecare judeţ trebuie să aibă responsabilitatea de a decide la nivel local care sunt cele mai bune măsuri de administrare a crizei coronavirusului în centrele pentru vârstnici din zona respectivă.

"Realitatea diferă foarte mult de la un judeţ la altul şi cred că ne aflăm în scenariul în care fiecare judeţ şi autoritate locală, prin Comitetul (Judeţean. n.r.) pentru Situaţii de Urgenţă şi Consiliul Judeţean poate decide punctual asupra carantinării unui centru sau izolării beneficiarilor, adică situaţia nu este uniformă la nivel de ţară şi nu se impune în acest moment luarea unei măsuri unice şi egale la nivel naţional", a adăugat Mădălina Turza. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”