Turza (ANDPDCA): Aproape 8.000 de copii adoptabili în prezent, în urma demersurilor din Planul de Acţiune ''Copii, nu dosare''
Numărul copiilor declaraţi adoptabili este în prezent de aproape 8.000, faţă de o medie de aproximativ 3.300 de copii în ultimii ani, această creştere fiind determinată de măsurile prevăzute în Planul de Acţiune ''Copii, nu dosare'', a declarat miercuri Maria Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii.
"De-a lungul timpului, adopţia a suscitat nenumărate dezbateri, probleme legate de durata procesului de adopţie, de calitatea procedurii, de barierele existente, fiecare caz în parte fiind în sine o poveste. (...) Cele mai multe dintre problemele ce duceau la piedicile existente în sistem au legătură cu faptul că accentul se punea pe dosare şi mai puţin pe copii. (...) În ultimii trei ani, ca o medie aproximativă a numărului de copii declaraţi adoptabili anual, acesta era în jur de 3.300 pentru care specialiştii din direcţiile de asistenţă făceau demersuri de deschidere a adoptabilităţii. Personal mi s-a părut că acest număr este foarte mic. (...) Am ajuns la cifra de 7.822 de copii adoptabili în acest moment în România", a spus Turza, într-o conferinţă de presă.
Aceasta a subliniat că, iniţial, măsurile din plan au fost tratate cu superficialitate de direcţiile de specialitate, dar, pe parcurs, au început să le acorde mai multă atenţie.
"La începutul implementării acestui plan de acţiune, când am anunţat direcţiile: 'Acesta este planul nostru de acţiune, aceasta este direcţia pe care dorim să mergem, iată ce aşteptăm de la dumneavoastră', au tratat cu superficialitate măsurile de revizuire a dosarelor în faza iniţială pentru că nu au crezut că voi urmări pas cu pas lucrul acesta şi asta se vede din cifre, deoarece la început au făcut foarte puţin şi, pe măsură ce au văzut că lucrurile devin serioase, au început să se aplece cu mai multă atenţie asupra dosarelor", a explicat preşedintele ANDPDCA.
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
Mădălina Turza a semnalat că, pe parcursul acestui proces, a întâlnit "o grămadă de probleme", fiindcă, dincolo de cadrul legal, de legislaţie, "care nu are atât de multe probleme cum pare din exterior". Problemele cele mai grave sunt legate de cele mai multe de ori de managementul defectuos sau ineficient derulat la nivelul direcţiilor în ceea ce priveşte procesul de adopţie.
"Dacă avem nişte bariere, dacă avem atât de mulţi copii pentru care nu s-a deschis adoptabilitatea atâta amar de vreme, aceasta are legătură cu felul în care specialiştii din managementul de caz, cei care trebuie să pregătească dosarele în vederea adopţiei înţeleg să-şi facă treaba. Pe parcursul acestui proces, dincolo de bucuriile pe care le-am avut legate de această creştere spectaculoasă a cifrei de copii adoptabili pe care am obţinut-o cu o supraveghere zilnică, constantă a felului în care oamenii aceştia înţeleg să-şi facă treaba, am descoperit şi lucruri care nu sunt deloc în regulă", a precizat Turza.
Ea a dat ca exemplu situaţia de la DGASPC Sibiu, unde, în luna septembrie, ANDPDCA a făcut plângere penală pe numele mai multor angajaţi (manageri de caz, personal de specialitate, jurişti), dar şi în numele conducerii, pentru abuz şi neglijenţă în serviciu. Aici, autoritatea a descoperit nereguli în cazul mai multor copii pentru care managerii de caz au dispus reintegrarea în familia naturală, deşi atât autorităţile locale, cât şi copiii au denunţat abuzurile familiale.
Planul de Acţiune în domeniul Adopţiei - "Copii, nu dosare" a demarat în luna iunie 2020, iar una dintre măsurile centrale a avut în vedere deblocarea dosarelor de adopţie, care din motive nejustificate menţineau copiii în sistemul de protecţie, fără a avea acces la posibilele familii adoptatoare.
Astfel, dacă la sfârşitul lunii iunie 2020, în sistem figurau 3.985 copii adoptabili, la finalul lunii septembrie, în urma demersurilor ANDPDCA, numărul acestora aproape că s-a dublat, ajungând la 7.822 de copii adoptabili. Au fost revizuite peste 26.000 de dosare, precum şi informaţiile din Registrul Naţional de Adopţii - Profilul public pentru 2.035 de copii adoptabili, în sensul descrierii profilului exhaustiv al copilului, astfel încât rezultatul prezentării să poată susţine caracterul informativ al acesteia.
Printre deficienţele constatate pe parcursul implementării planului de acţiune, ANDPDCA menţionează, într-un comunicat: tratarea cu superficialitate a măsurilor de revizuire a dosarelor în faza iniţială a implementării Planului; în dorinţa de a menţine copiii în sistem, s-a manifestat o tendinţă de a revizui cu precădere dosarele copiilor greu adoptabili (cei cu dizabilităţi şi din grupuri de fraţi) pentru a diminua efectivitatea demersului ANDPDCA; conducerile DGASPC, în multe dintre cazuri, nu urmăresc îndeaproape implementarea măsurilor de eficientizare; lipsa de asumare a managerilor de caz în a urmări cu consecvenţă interesul superior al copilului în sensul deschiderii adoptabilităţii; lipsa de colaborare dintre serviciile de management de caz şi cele de adopţie; instalarea rutinei şi supra-birocratizarea procedurilor.
În acest context, Autoritatea a elaborat şi transmis Ghidul privind Implementarea Unitară a Procedurii Adopţiei Interne, a demarat sesiuni de îndrumare şi consiliere destinate specialiştilor din compartimentele de adopţie din cadrul DGASPC şi a elaborat un Plan de Control în domeniul adopţiei, care va urmări implementarea măsurilor şi aplicarea prevederilor legale.
De asemenea, ANPDCA va aplica de acum înainte contravenţii, Ordinul privind această măsură urmând să fie publicat în Monitorul oficial.
Totodată, a fost deschisă o linie telefonică (0784 295 933) pentru părinţii care doresc să afle informaţii despre adopţii sau care vor să ne sesizeze nereguli de procedură, disponibilă în fiecare zi de joi, între orele 11:00-13:00.
Potrivit datelor ANDPDCA, la 30 iunie 2020 erau protejaţi în sistemul de protecţie specială, în baza unei măsuri de protecţie specială, 49.765 de copii. Dintre aceştia, 12.175 erau îngrijiţi în familia extinsă (rude), iar 37.590 erau îngrijiţi în familii substitut (familii/persoane şi asistenţi maternali) şi în instituţii.
Pe de altă parte, la 30 septembrie 2020, se aflau înregistrate în evidenţa RNA 2.609 persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei interne şi 55 de persoane/familii atestate în cadrul procedurii adopţiei internaţionale.
În anul 2019 au fost adoptaţi 1.286 de copii, din care 1.264 de copii au fost adoptaţi naţional şi 22 de copii au fost adoptaţi internaţional.
Conform datelor aflate în evidenţa RNA până la data de 30 septembrie 2020, au fost adoptaţi 744 copii, din care 729 copii au fost adoptaţi naţional şi 15 copii au fost adoptaţi internaţional, cifrele fiind puternic influenţate de pandemia de Covid-19 şi suspendarea activităţilor instanţelor. AGERPRES