Turnurile de purificare a aerului care ar putea să rezolve problema poluării din India
În unul din cele mai poluate orașe din lume s-a instalat anul trecut un turn care purifică aerul. Arhitecții din spatele invenției cred că proiectul lor poate fi extins pentru curățarea aerului în cartiere și chiar orașe întregi, scrie CNN.
Tunurile de purificare FOTO CNN
Denumit Verto, dispozitivul înalt de 5,5 metri reduce nivelul de dioxid de azot și de particule fine periculoase în Sunder Nursery din New Delhi, filtrând 600.000 de metri cubi de aer pe zi, ceea ce este echivalent cu volumul a 273 de baloane cu aer cald.
Invenția a fost proiectată de firma de arhitectură Studio Symbiosis, care are birouri în India și Germania. Soțul și soția cofondatori ai firmei, Amit și Britta Knobel Gupta, spun că dispozitivele lor, alimentate de ventilatoare, pot curăța aerul pe o rază de 200 până la 500 de metri în spații închise, deși în aer liber această distanță ar fi de 100 până la 350 de metri, în funcție de viteza vântului și de cât de deschise sunt împrejurimile.
„Acum, că rezultatele prototipului sunt cele la care ne așteptam, vom începe să vorbim cu autoritățile guvernamentale despre continuarea instalării", a declarat Amit. Ea spune că a luat legătura cu potențiali cumpărători din Uzbekistan, Franța și Noua Zeelandă.
"Cred că ar putea fi instalate și în parcuri și piețe publice, unde oamenii petrec timp de calitate în aer liber", a spus Britta.
În mod ironic, prin utilizarea ventilatoarelor electrice pentru a aspira aerul, turnurile contribuie - chiar dacă în mod neglijabil - la emisiile pe care încearcă să le reducă. Pentru a reduce impactul Verto asupra mediului, Studio Symbiosis a instalat ventilatoare "inteligente", eficiente din punct de vedere energetic, care variază în funcție de condițiile locale.
Filtrele, care trebuie schimbate la fiecare trei până la nouă luni, sunt parțial reciclabile, au adăugat ei. Zgomotul generat de turnuri este, la un maxim de 75 de decibeli, similar cu cel al unui blender de bucătărie standard.
Amit a estimat că ar fi nevoie de "poate 100" de turnuri pentru a filtra aerul din centrul New Delhi.
Numai în 2019, se crede că poluarea aerului a provocat aproape 1,6 milioane de decese în India, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet.
Sursa: adevarul.ro