Turneu al președintelui rus Vladimir Putin în Asia Centrală
Președintele rus Vladimir Putin începe luni un turneu de două zile în țări din Asia Centrală, care cuprinde vizite în Kazahstan, Tadjikistan și Kârgâzstan, pe agenda discuțiilor figurând aspecte legate de integrarea euroasiatică, relatează luni presa rusă.
Președintele Rusiei — Vladimir Putin (stg.) și președintele Kazahstanului — Nursultan Nazarbaev (dr.)
Ca motiv pentru acest mini-turneu, Kremlinul a invocat împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Federația Rusă și cele trei foste republici sovietice. Teoretic, sub acest pretext, Putin ar putea să viteze toate statele CSI în 2017, având în vedere că stabilirea relațiilor diplomatice cu țările din defuncta URSS a avut loc în prima jumătate a anului 1992, notează în acest context ziarul popular Moskovski komsomoleț.
Turneul va fi unul scurt, întrucât Putin se întâlnește cu regularitate cu liderii celor trei state central-asiatice. În primul rând, toate trei sunt membre ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, iar Kazahstan și Kârgâzstan sunt membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, remarcă portalul Rbc.
Vizita lui Putin intervine într-un context electoral în zonă. În Kârgâstan sunt preconizate alegeri prezidențiale anul acesta, iar în Kazahstan, un scrutin parlamentar.
În ceea ce privește Tadjikistanul, aceasta este considerată cea mai vulnerabilă dintre țările din Asia Centrală în privința amenințării teroriste, aici existând o poziție puternică a islamiștilor din opoziție.
"Scopul acestui turneu, în orice caz, chiar dacă nu este legat de alegeri (...) este de a confirma în primul rând prezența rusă în Asia Centrală, de a confirma interesul Moscovei pentru această regiune, pentru că nu este un secret faptul că, în perioada postsovietică, Rusia a fost acolo prea puțin prezentă și, probabil, nemeritat de puțin, având în vedere importanța strategică a acestei regiuni pentru securitatea Rusiei, atât în plan militar, cât și în planul protejării împotriva traficului de droguri dinspre Afganistan", a declarat luni expertul rus Kirill Koktîl pentru postul de radio BFM.
În opinia sa, SUA au început să se retragă din această regiune, diminuându-și interesul pentru ea, nu pentru că o consideră de o "importanță minoră", ci pur și simplu pentru că nu mai dispun de suficiente resurse. "Este clar că în viitorul apropiat Asia Centrală va deveni zona de responsabilitatea a Rusiei și Chinei", susține acesta, adăugând că Beijingul "își va asuma o mai mare responsabilitate economică", iar Moscova — "o mai mare responsabilitate militară strategică".
Conform programului anunțat, Putin se va întâlni luni cu Nursultan Nazarbaev la Alma Ata pentru a discuta aspecte legate în special de cooperarea economică. Este pentru prima oară în ultimii când șeful statului rus se întâlnește cu Nazarbaev la Alma Ata, fosta capitală kazahă, considerată în prezent principalul centru economic al țării, și nu la Astana, capitala oficială a Kazahstanului. Potrivit Moskovski komsomoleț, Putin i-ar putea cere lui Nazarbaev să joace din nou rolul de mediator, de această dată în relația cu președintele belarus Aleksandr Lukașenko, ale cărui relații cu Kremlinul s-au tensionat în ultimul timp. "Tăticul (Lukașenko) a pierdut complet contactul cu realitatea. El invocă condiții absolut inacceptabile și face declarații care cauzează prejudicii nu numai Rusiei, ci și întregii Uniuni Euroasiatice. Cu el trebuie să se vorbească serios", a declarat o sursă apropiată Kremlinului pentru ziarul citat.
În aceeași zi, Putin se va deplasa la Dușanbe, unde are prevăzută o întrevedere cu președintele tadjic Emomali Rahmon. Marți, liderul rus are preconizată o întâlnire cu președintele Kârgâzstanului, Almazbek Atambaiev.
AGERPRES